Ženama iz nerazvijenih županija daju poduzetnički vjetar u leđa

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 29. travanj 2018. u 22:01
Voditeljica projekta Dragica Karajić i predsjednik udruge Tomislav Lneniček/Sandra Šimunović/PIXSELL

Kroz dvije godine trajanja će se ruralnim poduzetnicama iz omogućiti i upoznavanje i umrežavanje s uspješnim primjerima žena iz Istre.

U sklopu projekta Nova perspektiva za žene u nerazvijenim područjima, udruga Ženska perspektiva pokreće projekt educiranja i poticanja razvoja poduzetničkih pothvata koji je usmjeren na oko 50 žena iz posebnih područja kao što su poljoprivredna proizvodnja, agroturizam, izrada rukotvorina i suvenira.

Riječ je o projektu kojim se želi potaknuti razvoj poduzetničkih pothvata koje vode žene iz sedam nerazvijenih županija Hrvatske kako bi povećale svoje vještine i znanja te tako utjecale na veću konkurentnost poslovanja. "Projekt će obuhvatiti do 50 poduzetnica iz sedam najnerazvijenijih županija u Hrvatskoj – Virovitičko-podravske, Brodsko-posavske, Vukovarsko-srijemske, Bjelovarsko-bilogorske, Požeško-slavonske, Sisačko-moslavačke i Osječko-baranjske, a usmjeren je na povećanje poduzetničkih kompetencija", kaže predsjednik udruge Tomislav Lneniček. 

 

50 poduzetnica

ulazi u projekt razvoja vještina i znanja

Poljoprivreda i turizam
Voditeljica projekta Dragica Karajić objašnjava kako je projekt usmjeren na poduzetnice koje se bave poljoprivredom te imaju gotov proizvod za prodaju, bilo da se radi o siru, vinu, ulju i ostalim proizvodima koji su već upakirani i mogu se prodavati kao gotov proizvod. Na natječaj se mogu prijaviti i poduzetnice koje se bave agroturizmom, od kušaonica poljoprivrednih proizvoda do iznajmljivanja apartmana, kuća za odmor i kampova, kao i one koje se bave rukotvorinama, izradom suvenira baziranih na tradiciji i s elementima narodnih nošnji te dodacima i/ili tradicionalnim proizvodima koji se koriste u domaćinstvu, a mogu imati funkciju suvenira.

Sve im je besplatno
Lneniček naglašava kako će se projekt  provoditi 2018. i 2019. Projekt je prošao na natječaju fondacije Coca Cola Foundation i za planirane aktivnosti ukupno financiranje iznosi 250.000 dolara. Važno je pritom napomenuti da su sve projektne aktivnosti za korisnice besplatne. Udruga kroz dvije godine ruralnim poduzetnicama planira organizirati studijsko putovanje u Istru i upoznavanje pozitivnih primjera ženskog poduzetništva i povezivanje poduzetnica, kao i edukacijske radionice iz područja poduzetničkih i socijalnih vještina.

Projekt podrazumijeva i mentorski rad stručnih savjetnika na razvoju poduzetničkog pothvata u trajanju od šest mjeseci, kao i promidžbeno-prodajni kanal. Voditeljica projekta Karajić kaže kako je ključna aktivnost organizacija trodnevnog studijskog putovanja u Istru s ciljem da poduzetnice iz ruralnih područja uče na najboljim primjerima u Istri. "Predložili smo da to bude upravo primjer umrežavanja kako su to učinile istarske poduzetnice organizirane u mrežu i udrugu BPW Pula, kaže Karajić. Edukacijske radionice i seminari započet će od kraja lipnja i početkom srpnja nakon završenog postupka prijava zainteresiranih poduzetnica i potpisivanja sporazuma o sudjelovanju u projektu Ženska perspektiva. 

Domaćice svojih poslovanja

Najavna konferencije 4. svibnja u Zagrebu
Konferencija i predstavljanje projekta Ženska perspektiva održat će se u Zagrebu  4. svibnja.  Ona će okupiti predstavnike partnerskih, pokroviteljskih i promotorskih lokalnih i regionalnih potpornih organizacija. Ključni dio obuhvatit će panel Domaćice svojih poslovanja na kojem će se predstaviti  poduzetnice iz Istre, domaćice studijskog putovanja u Istru u listopadu ove godine, kao i potencijalne korisnice projekta iz ciljnih županija.

Komentirajte prvi

New Report

Close