Zagreb prvi put u top 75 gradova u cijelom svijetu za pokretanje biznisa

Autor: Bernard Ivezić , 06. studeni 2019. u 13:43
Frane Šesnić, direktor Zicera: Biti među 75 gradova ukazuje na dobar smjer, Foto: IGOR ŠOBAN/PIXSELL

Kao destinacija za startupe naš je grad 70., za petama Frankfurtu, Birminghamu i Rimu.

Zagreb se prvi put našao na ljestvici svjetskih metropola pogodnih za pokretanje biznisa. Rezultat nije zvjezdan. U ukupnom poretku Zagreb je 74. od 75 gradova obuhvaćenih analizom koju je napravila najveća europska platforma za organiziranje selidbi tvrtki i ljudi, Movinga. Međutim, u ukupnom poretku hrvatska metropola nalazi se odmah iza Züricha u Švicarskoj, a ispred Tbilisija u Gruziji.

U analizi, koja je obuhvatila 20-ak najzvučnijh europskih i 50 drugih svjetskih poslovnih destinacija, od San Francisca sa Silicijskom dolinom preko Londona i Berlina pa sve do Pekinga, Seula i Tokija, Zagreb je u pojedinim industrijama odskočio od ukupnog predzadnjeg mjesta.

Movinga navodi da je glavni grad Hrvatske bolji izbor za pokretanje tehnološkog biznisa, ne samo od Tbilisija već i Marseillea, Lillea i Lyona u Francuskoj te Göteborga u Švedskoj. Pozicioniran kao 70. na ljestvici u toj kategoriji, Zagreb je za petama Frankfurtu, Birminghamu i Rimu.

Za vođenje uvozno-izvoznog posla Zagreb je 66., a za otvaranje restorana na čak 52. mjestu, odnosno za petama Torontu i Amsterdamu, a stoji bolje od Dublina, Pariza i Munchena. Movinga tvrdi da je u Zagrebu najbolje pokrenuti posao u zdravstvu.

Frane Šesnić, direktor Zicera kaže da je dobro da se Zagreb počeo pojavljivati na globalnim biznis ljestvicama. “Biti među prvih 75 gradova za pokretanje posla na svijetu, i to na ljestvici koja nije uključivala samo prijestolnice, ukazuje na dobar smjer, a Zagreb to može i poboljšati, jer je siguran za život, ima povoljne cijene najma i sveučilište s dugom tradicijom”, kaže Šesnić.

Prije ovoga, Zagreb se našao na popisu European Digital City Index 2016. gdje je bio 57. od 60 gradova u Europi, a gdje su mu kvaliteta života i ljudski kapital bili ključni aduti. Lani je Atomico u svom izvješću pohvalio Zagreb da je uz Sofiju najjeftiniji za iznajmljivanje poslovnog prostora u Europi. Davorin Štetner, predsjednik Cranea kaže da je Zagreb bitno popravio infrastrukturu za podršku biznisima unazad 2-3 godine.

“Sve više osnivača biznisa dolazi živjeti ovdje, jer je Hrvatska općenito lijepa za život, i to se može još povećati ako će to pratiti poticajnije porezno okruženje i smanjenje preregulacije”, zaključuje Štetner.

Komentirajte prvi

New Report

Close