Za razvoj startupa presudno je pozitivno okružje

Autor: Native tim VL i PD , 28. svibanj 2019. u 08:21
Foto: promo

Mjesta poput Business centra bee@work kroz coworking i najam ureda stvaraju idealne uvjete za razvoj i unaprjeđenje ideja.

Privatni sektor ima potrebu za novim tvrtkama, a sve kako bi indirektno utjecali na rast i učvršćivanje gospodarske situacije u Hrvatskoj. Osim toga, male tvrtke u privatnom vlasništvu osovina su rasta gospodarstva u Hrvatskoj, a da je tome tako jasno pokazuje i IRR (Internal rate investment) koji je za razdoblje od 1993. do 2013. ide u prilog malim tvrtkama u privatnom vlasništvu. Investicija u njihovom slučaju generira veće prihode, sa stopom povrata od 26 posto, dok je kod velikih i srednjih tvrtki u državnom vlasništvu, stopa i troduplo manji. James Rosebush iz Business insidera naglašava da privatni sektor ima potrebu za inovacijama i idejama, ali što je još važnije, daje mogućnost pretvaranja tih ideja u produktivne tvrtke. Te tvrtke ne samo da će osigurati radna mjesta za održavanje privatnog sektora, već će ih i proširiti. Ljepota malih poduzeća i startupa je široka lepeza ideja. Rosebush upućuje na ideje koje se nalaze bilo gdje oko nas, a čiji inovatori trebaju težiti da ih pretvore u profitni stroj koji nudi posao.

Startupi ne samo da pokrivaju različite teme i područja, oni također predstavljaju kreativnost neke države da bi napredovala. Rosebush smatra da se međusobno moramo ohrabrivati kako bismo pokazali svoju inovativnost i učinili naše ideje stvarnima i pogodnima za realni sektor. S druge strane, originalnost će potaknuti tuđu genijalnost. Jednom kad nešto stvorimo, drugi generiraju ideje iz našeg modela-ili još bolje, razvijaju poboljšani proces, stroj, proizvod itd. Startupi ne samo da potiču originalnost, nego i učinkovito i uspješno gospodarstvo. Primjerice većina startup poduzeća nakon sufinanciranja ostaje u Republici Hrvatskoj te tako pridonose razvoju gospodarstva i stvaranju startup kulture.

Da startupovi stvarno vrijede i da donose investicije u Hrvatsku, povrđuje i istraživanje Mihovila Barančića, jednog od osnivača Zagrebačkog inkubatora poduzetništva, koji kaže da prvih deset startupa po ulaganjima lani redom privuklo milijune.

Osim toga, potvrda njihove vrijednosti su i uspješne tvrtke kao što su Rimac, PhotoMath ili Agrivi koje su na početku bile ništa drugo nego startup, a danas su važan dio promocije hrvatskog biznisa na inozemnim tržištima.

Svi oni su počeli idejom na papiru, a iskoristiti su i blagodati inkubatora, akceleratora i na koncu poslovnih anđela. Inkubatori mladim tvrtkama otvaraju pristup investicijama i stručnosti te stvaraju okruženje u kojem tvrtke mogu biti konkurentne, inovativne i rasti, akceleratori vam pomažu naći investitore, a poslovni anđeli procjenjuju rizik i po potrebi investiraju. Oni će vam na koncu dati i najbolju povratnu informaciju.

Jedna od bitnih značajki za razvoj svakog startupa, koji će potencijalno postati i mala tvrtka je i stvaranje poslovnih kontakata i networking. Upravo s razvojem startup kulture, razvijaju se i mjesta koja su pozitivno okružje za razvoj i unaprjeđenje ideja. Jedan takav je i Business centar bee@work koji kroz coworking i najam ureda daje potrebnu fleksibilnost korištenja onda kada poduzetnik osjeća potrebu, jeftiniji je od klasičnog najma, a efikasnost kao poželjni rezultat je dodana vrijednost. U sklopu Business centra nalazi se i kongresna dvorana. Tako ćete znati sve o potencijalnim konferencijama i edukacijama koje će se naći u vašoj neposrednoj blizini, a networking i znanje su, već je poznato, bitne stavke razvoja svakog uspješnog biznisa.

Inače, bee@work ima dvije lokacije. Osnovna lokacija nalazi se na istoku Zagreba, odmah na ulasku u Zagreb, a nedavno se proširio i na drugu atraktivnu lokaciju u samom centru Zagreba, pored satiričkog kazališta Kerempuh. Ono što mnoge muči je i dostupnost parkirališta, a dobra vijest za sve one koji bi htjeli koristiti ovaj prostor je što parking potpuno besplatan.

Sadržaj omogućila Bee.activities grupa

New Report

Close