Za đačke ideje 250.000 kuna

Autor: Lucija Špiljak , 14. ožujak 2019. u 22:00
Lanjskim laureatima nagrade uručio i premijer

Srednjoškolci mogu projekte na natječaj Poduzetnici budućnosti prijaviti do 15. travnja, a najbolji će biti proglašeni u lipnju.

Hvalevrijednom inicijativom i natječajem Poduzetnici budućnosti, za učenike srednjih škola svih zanimanja, Hrvatska udruga poslodavaca nastavlja poticati kvalitetno poduzetničko promišljanje među mladima i stvaranje kreativnih proizvoda potrebnih tržištu. Lanjski natječaj izazvao je veliki interes među srednjoškolcima, što pokazuje više od 175 zaprimljenih prijava. Ovogodišnji, s nagradnim fondom od 250.000 kuna, otvoren je do 15. travnja.  HUP će nagraditi ukupno 25 projekata srednjih škola.

Pet najboljih dobiva po 25.000 kuna, pet sljedeće rangiranih po 10.000, a ostalih 15 po 5000 kuna. Učenici projekte mogu prijaviti samostalno ili u timu do 10 članova na službenim stranicama HUP-a. Nositeljima odabranih projekata HUP će nagraditi u lipnju na Danu poduzetnika. "Učenici kroz natječaj mogu smisliti proizvod koji će im omogućiti uspješnu karijeru", istaknuo je Igor Skupnjak, profesor na Ekonomskoj školi Velika Gorica i mentor projekta Melem kapica, dobitnika nagrade od 25.000 kuna.

"Susreo sam se s nekoliko stvarno izvrsnih ideja učenika i počeo sam ih cijeniti na drugačiji način. Oni su budućnost društva", istaknuo je. Dorotea Marija Detelić, učenica 4. razreda te škole, idejna začetnica inovacije Melem kapice, ovim je priznanjem, kaže, dokazala sebi koliko vrijedi. "Glavna nagrada motivirala me na daljnje razvijanje ideje i promicanje poduzetništva. Preporučila bih svim srednjoškolcima da sudjeluju jer niste ni svjesni koliko dobroga može proizaći samo iz ideje. Najvažnije je pomoći sebi i drugima te sudjelovati u stvaranju proizvoda koji može promijeniti svijet", istaknula je.

 

25 najboljih

projekata dobiva novčane nagrade, u rasponu od pet do 25 tisuća kuna

Prošle godine nagradu od 10.000 kuna osvojio je i projekt 3D znanstvena podmornica za istraživanje podmorja i zaštitu okoliša mentora Ivana Vlainića iz Srednje strukovne škole Samobor. "U HUP-ovu projektu vidjeli smo priliku za realizaciju inovativnih ideja naših učenika. Najveća želja bila nam je odlazak u SAD na International Invention Festival, a tu smo želju ostvarili zahvaljujući sredstvima HUP-a te smo osvojili zlatnu medalju i posebno priznanje za projekt. Ostvarili smo i posljednji korak u provođenju projekta, komercijalizacija. Naši učenici, pobjednički tim, osnovali su i kompaniju, Elproms Team, što je potvrda dobrog rada", istaknuo je Vlainić.

Iskustvo sudjelovanja u natječaju unijelo je osvježenje i u profesionalni život nastavnika koji su postali svjesni kreativnog potencijala učenika. Projekt Žvak-Žvak, učenika 1. razreda o žvakaćim gumama za koncentraciju na biljnoj bazi koja je osvojila 5000 kn, oduševila je Mariju Mohar, nastavnicu i mentoricu nagrađenog tima. "Uspjeh me podsjetio me da im kao nastavnica i mentorica mogu omogućiti da njihova kreativnost, inovativnost i potencijal zasjaju. Studijsko putovanje u Bruxelles u Europsku komisiju plod je nagrade. Dobivena  sredstva iskorištena su i kako bi škola bila kvalitetnije mjesto  za obrazovanje i stvaranje nove generacije poduzetnika", navela je Mohar. 

Komentirajte prvi

New Report

Close