VukovART obogaćuje već postojeću ponudu Vukovara, ali i mijenja vizuru grada

Autor: PD VL native tim , 19. svibanj 2021. u 22:00
Krešimir Herceg i Filip Mrvelj, idejni začetnici koncepta VukovART

U sklopu festivala održat će se i brojni koncerti, zabavna predavanja, Vukovarski polumaraton, biciklijade i radionice za djecu.

Sve je počelo 2016. godine kad je jedini hrvatski 3D Street Art umjetnik oslikao prvu 3D sliku na mostu preko Vuke u centru grada Vukovara. Njegovo ime je Filip Mrvelj, a upravo njegova inicijativa bila je početak stvaranja nove slike grada Vukovara i pokretanja festivala VukovART.

Nakon medijskog ‘booma’ koji je uslijedio, s Gradom Vukovarom dogovorena je organizacija festivala. Tako je nastao koncept festivala VukovART koji je već 2017. ugostio šest 3D street art umjetnika, a samo godinu kasnije krenuli su i na murale.

Gradski prostor u vrijeme njegova održavanja postaje galerija, ali za ovu galerije nije potrebna nikakva posebna ulaznica. Programom festivala obogaćuje se postojeća ponuda grada, stoga, kažu nam iz organizacije festivala, na VukovART gledaju kao na dodanu vrijednost svemu onome što grad nudi. Da je tome tako govori i činjenica da dobiva podršku mnogih lokalnih dionika.

PPD prepoznao važnost

Foto: PD

Festival kao glavni sponzor podržava Prvo plinarsko društvo, koje u ovoj godini obilježava i svoju 20. obljetnicu. PPD je privatna hrvatska tvrtka iz Vukovara koja se bavi trgovinom, uvozom, prodajom i opskrbom prirodnim plinom te je najveći hrvatski uvoznik prirodnog plina.

U potpunom je vlasništvu tvrtke Energia naturalis (ENNA) koja posljednjih godina intenzivno radi na diversifikaciji svoga poslovanja.

Nakon 20 godina rada, tvrtka PPD izrasla je u PPD grupu, koja okuplja timove plinskih stručnjaka i profesionalaca u istoimenim tvrtkama u Hrvatskoj, Mađarskoj, Švicarskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Italiji iz kojih posluje diljem Europe.

Podrška iz Vukovara za VukovART svojevrsna je potvrda toga da i sami Vukovarci vide smisao jednog ovakvog događanja za njihov grad.

“VukovART predstavlja jedinstveni koncept u kulturi i umjetnosti Vukovara i dodanu vrijednost postojećoj kulturnoj ponudi koju Vukovar ima. Promovira Vukovar kao luku umjetnosti, mijenja vizualni identitet grada i čini ga ljepšim mjestom za život.

Time je Vukovar postao „galerija na otvorenom“ u kojoj, uz lokalnu zajednicu, uživaju i turisti koji sve više posjećuju ovaj grad na Dunavu”, rekao je idejni začetnik koncepta VukovART Filip Mrvelj.

Šetnja gradom tako se pretvara u zanimljivi susret s umjetnicima i njihovim djelima. U dosadašnjim izdanjima Festivala sudjelovao je 21 umjetnik i nastala su 23 djela ulične umjetnosti. Ove godine u vukovarsku luku umjetnosti dolazi 10 novih umjetnika čiji će radovi dodatno oplemeniti postojeću vizuru grada.

“Ovakve vizualne intervencije mijenjaju vizualni identitet svakog grada. One postaju sve prihvaćenije, što predstavlja i neku vrstu edukacije ljudi. Upoznavanjem umjetnosti i umjetnika mijenja se mentalni sklop svih nas i postajemo otvoreniji prema novim stvarima, stilovima i ljudima.

Umjetnost se uzdiže iznad jezika, klasa, religija i spolova. Umjetnost spaja ljude i potiče ih da razmišljaju, osjećaju, da djeluju”, dodao je Mrvelj.

Foto: PD

Mrvelj je čovjek s kojim je sve počelo, a danas je njegova inicijativa dovela do točke gdje VukovART posvećuju prepoznati svjetski umjetnici. Ove godine u Vukovar će uploviti deset svjetskih umjetnika: Boa Mistura iz Španjolske BustArt iz Švicarske, Jana Brike iz Latvije, Mr Woodland iz Njemačke, Victor Splash iz Rusije, Artez iz Srbije, Juandres Vera iz Meksika, Kerim Mušanović iz Bosne i Hercegovine, Šumski iz Hrvatske te Marion Ruthardt iz Njemačke.

Kako saznajemo iz razgovora s organizatorima, baza festivala su svjetski umjetnici, no svake godine pokušavaju napraviti dodatni štimung.

Nikad veći program donosi i nikad više sadržaja, a na listi događanja ima nešto za svačiji izbor.

Veliki interes umjetnika

“Od glazbenog sadržaja, tu su Vatra, Mia Dimšić, Akvarel i Trag. Zanimljiva putopisno – zabavna predavanja Roberta Knjaza, Domagoja Jakopovića – Ribafisha i Dušana Bućana sigurno su zanimljiva svim uzrastima.

Vukovarski polumaraton, biciklijade za djecu i odrasle čine aktivni dio, a tu su i radionice za djecu. Ponosni smo također, što smo uspjeli organizirati i panel diskusiju Street Art u Europi s gostima iz Poljske, Slovenije i Nizozemske”, istaknuo je Krešimir Herceg iz Udruge LIMA.

Organizirati Festival u godini neizvjesnosti nije lak zadatak, no i s time su se uspjeli izboriti. VukovART će, zahvaljujući želji inicijatora i organizatora da nastave tradiciju, i ove godine u Vukovar donijeti notu ulične umjetnosti i dobre zabave.

“Prvi izazov je bio organizirati umjetnike i njihov dolazak. Mi smo posljednje dvije godine u poziciji da se velik broj umjetnika javlja, međutim, ova situacija je zakomplicirala stvari po pitanju dolaska u Vukovar.

S druge strane, dok street art scena stoji u Europi, drago nam je da uopće možemo organizirati ovaj festival s velikim imenima, i na taj način pomoći umjetnicima.

S druge strane, program koji je unaprijed organiziran se morao mijenjati u posljednji tren zbog epidemioloških mjera. Neke događaje smo prebacili za lipanj, i nadamo se da ćemo moći održati sve zamišljeno. Izazovi postoje, ali ih zasad uspješno rješavamo”, zaključio je Krešimir Herceg iz Udruge LIMA.

New Report

Close