Voljni su prepustiti većinski udjel 
samo da se očuva proizvodnja

Autor: Marija Brnić , 09. kolovoz 2020. u 19:03
Foto: Posjeduju od lani 
modernu liniju za proizvodnju sofisticiranih tankih daščica od najkvalitetnijeg slavonskog hrasta GORAN KOVAČIĆ/PIXSELL

Drvoprađivačka tvrtka Agrinaing preko Hrvatskog drvnog klastera traži partnera, 
prije svega za dokapitalizaciju društva, a dovoljno bi bilo od 550.000 do 600.000 eura.

Nije čest slučaj da mali poduzetnici u Hrvatskoj na vrijeme prepoznaju i priznaju da ne mogu dalje sami i javno zatraže nekoga tko će pomoći da se njihov biznis očuva.

Redoviti prihodi 6-8 mil. kuna

Upravo takav primjer je drvoprerađivačka tvrtka Agrinaing iz malog mjesta Tomaševec Biškupečki kraj Varaždina, čiji je direktor i suvlasnik Ivica Jendrok ovih dana uputio javni poziv preko Hrvatskog drvnog klastera da traži partnera, prije svega za dokapitalizaciju društva.

Dalibor Gradinščak, suvlasnik Agrinainga, čiji je otac Dragutin i pokrenuo ovu proizvodnju 1991., objašnjava kako je tvrtka u poteškoće ušla nakon investicije koja je realizirana vlastitim sredstvima u proljeće 2019. godine, a kojom je nabavljena nova moderna linija za proizvodnju sofisticiranih tankih daščica od najkvalitetnijeg slavonskog hrasta. Tvrtka je, kako se može iščitati iz javno dostupnih podataka o poslovanju, dosad redovito pozitivno poslovala, s prihodima od 6 do 8 milijuna kuna, te desetak zaposlenika.

Najveći dio prihoda Agrinaing je ostvarivao na inozemnim tržištima, ponajviše u Slovačkoj, Njemačkoj, te u posljednje vrijeme i Italiji, a problem je nastupio, kaže Gradinščak, kada su prošle godine “naletjeli na nekorektnog kupca”. Riječ je o tvrtki iz Austrije, s kojom su se, kako su naknadno ustanovili, opekle i mnoge druge tvrtke iz drvoprerađivačkog sektora u Hrvatskoj.

“Ugovorili smo kupnju i četiri mjeseca smo redovito smo komunicirali, ne samo o ovoj velikoj nabavi naših visokokvalitetnih hrastovih lamela, nego i mogućoj kooperaciji, da bi se nažalost sve izjalovilo”, pojašnjava Gradinščak.

Sve je koincidiralo i s pandemijom virusa COVID-19 i posljedično izostanku narudžbi na inozemnom tržištu. Osim sa stranim kupcima, Agrinaing surađuje i s nekoliko domaćih tvrtki, no s koronakrizom otegnuli su se i rokovi plaćanja. Sve je rezultiralo, kako je vidljivo iz podataka Poslovna.hr, blokadom računa tvrtke prije nekoliko dana.

Nova linija i 10 radnika

I u potragu za strateškim partnerom Agrinaing kreće u nezgodnom trenutku, u uvjetima kada za poslovni sektor generalno prevladava neizvjesnost, no nadaju se da će biti onih koji će u njima prepoznati potencijal. Već su, kažu nam, uspostavljeni neki kontakti, a na upit koliko kapitala od potencijalnog strateškog partnera očekuju, Gradinščak kaže kako bi dovoljno bilo od 550.000 do 600.000 eura. Agrinaingov temeljni kapital je 1,07 milijuna kuna, što znači da bi bili voljni prepustiti većinski udjel samo da se očuva proizvodnja u kojoj je zaposleno deset radnika. Potencijal za privlačenje ulagača u Agrinaingu vide i u novoj proizvodnoj liniji za proizvodnju lamela s godišnjim kapacitetom od oko 10.000 m², za koju su, kako kaže Gradinščak založili sve što imaju, kao i 10-godišnjim ugovorom s Hrvatskim šumama o kupnji dvije tisuće kvalitetnih hrastovih trupaca. Ne bude li zainteresiranih kupaca, u krajnjem slučaju varaždinski poduzetnici pregovarat će i o prodaji pogona, no vlasnici se nadaju da će njihova poslova priča imati pozitivan nastavak, a ne kraj.

Komentirajte prvi

New Report

Close