Vojko Obersnel: Rijeka će biti nositeljica razvoja lokalne zajednice

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 11. studeni 2016. u 11:59
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Rijeka će tako 2020. godine biti europska prijestolnica kulture, a želimo da se pozitivne posljedice ove prestižne titule osjete i po pitanju otvaranja novih radnih mjesta unutar kreativnih industrija.

Primorsko – goranska županija i grad Rijeka u petak su bili domaćini 29. ovogodišnjeg izdanja Poslovnog uzleta, edukativne manifestacije u organizaciji Poslovnog dnevnika, koja treću godinu za redom u prvi plan stavlja hrvatsko malo i srednje poduzetništvo. Tom je prilikom glavni urednik Poslovnog dnevnika, Mislav Šimatović, naglasio da upravo male i srednje poduzetnike možemo nazvati pokretačkom snagom hrvatskoga gospodarstva. "Govorimo o sektoru koji zapošljava 65 posto ukupnog broja zaposlenih građana, generira preko 50 posto BDP-a te čini 99 posto svih registriranih tvrtki u Hrvatskoj. Naš je projekt namijenjen promociji te edukaciji malog i srednjeg poduzetništva kako bi oni vlastita znanja i vještine podigli na još višu razinu kojom će biti konkurentni ne samo na domaćem, već i europskom tržištu", kazao je Šimatović.

Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, nastavio je da je dužnost javnog sektora upravo da prepozna i podrži razvoj poduzetništva. „Nalazimo se u gradu koji je prošao tranzicijsku fazu te se okrenuo novim segmentima gospodarstva. Rijekom su nekoć dominirale velike kompanije, pa je uz takve gigante bilo teško promišljati o poduzetničkoj klimi na mikro razini, ali se u međuvremenu situacija promijenila u korist malih i srednjih poduzetnika. Pred nama su i dalje izazovni projekti, no očekujemo da će oni dati dodatni vjetar u leđa i omogućiti lokalnim poduzetnicima da unutar njih vide priliku i za sebe. Rijeka će tako 2020. godine biti europska prijestolnica kulture, a želimo da se pozitivne posljedice ove prestižne titule osjete i po pitanju otvaranja novih radnih mjesta unutar kreativnih industrija. Također, realizirat ćemo brojne projekte unutar riječke aglomeracije u kojem će, zahvaljujući osiguranim znatnim sredstvima, Rijeka biti nositeljica razvoja lokalne zajednice“, kazao je Obersnel.

Ne iznenađuje podatak što se Poslovni uzlet u Rijeci u prepunoj dvorani održava već treću godinu za redom jer je riječ o jednoj od najpoduzetnijih županija u Hrvatskoj, naglasio je župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina. „Za razvoj nije toliko bitan profit već nova ulaganja. Stoga, u županiji nastojimo osigurati kvalitetnu poslovnu klimu, stvoriti dodatnu vrijednost u svemu čemu prionemo te neprekidno educirati naše poduzetnike jer bez njih nema napretka. Kao županija pomažemo im i u povlačenju sredstava, osiguravanju povoljnih linija kredita u suradnji s našim poslovnim bankama te poticanjem otvaranja poduzetničkih zona. Moramo shvatiti da samo zajedničkim snagama i uzajamnošću možemo doći do izvrsnosti na nacionalnoj razini“, poručio je župan u prilikom otvorenja Poslovnog uzleta Primorsko – goranske županije.

Prezentacija:

Luka Antunović, viši specijalist za kreditno osiguranje iz najvećeg kreditnog osiguravatelja u Jugoistočnoj Europi SID-a (Prva kreditna zavarovalnica), istom je prilikom predstavio B2B kreditno osiguranje. Riječ je o jednostavnom alatu za održivi rast prodaje u kojem se održivost poslovanja pojedinog subjekta jamči sigurnošću kreditnih osiguravatelja koji će omogućiti da do zatvaranja poslovanja – ne dođe. Naime, u ovom poduzetnicima posvećenom danu važno je otvoriti i temu naplate potraživanja i kreditinim rizicima koji uvelike opterećuju poslovanje i stvaraju dodatne troškove. Kako dosadašnja iskustva poduzetnika svjedoče, oni vrlo često ne raspolažu s adekvatnim informacijama niti znaju kako njihovi kupci posluju, prate li ih banke u njihovom poslovanju, jesu li investirali u prave stvari i financirali ih na pravi način. U takvim okolnostima izloženosti tržišnim i makroekonomskim izazovima važno je osigurati svako poslovanje, poručio je Antunović, dodavši da je najpoželjniji ishod uspješno zaključenje posla i naplata dugovanja. „Nerijetko se dogodi da zbog insolventnosti kupac nije u mogućnosti isplatiti ugovorena sredstva. U takvim trenucima osiguravajuća kuća vam uskače u pomoć i isplaćuje odštetu. Budućnost je nesigurna te je sve podložno promjeni, ali postoje institucije na koje se mikro poduzetnici još uvijek mogu osloniti«, zaključio je Antunović. 

Komentirajte prvi

New Report

Close