Jedna od rijetkih skiperica na Jadranu nudi sasvim drugačiju uslugu

Autor: Marija Crnjak , 06. rujan 2020. u 08:40
Naš prvi tjedan Veganskog jedrenja je u listopadu. To će biti spontano-obrazovni tjedan

Vlasnica CTA Grgur iz Kutine Matea Sedlaček jedna je od rijetkih skiperica u Hrvatskoj.

Ova pandemija donijela je puno nevolja, ali i puno inovativnih proizvoda. Jedan od njih je vegansko jedrenje na Jadranu uz Mateu Sedlaček, jednu od rijetkih skiperica na Jadranu. Žena na brodu i jedrenje bez ribe, dobar materijal za novinarsku priču.

Drukčiju jesensku ponudu jedrenja, koja će se nastaviti i u sljedećoj nautičkoj sezoni, tržištu je ponudila agencija Alvus Sailing, a uključuje plovidbu koja kreće iz Splita po dalmatinskim otocima, veganske jelovnike i instrukcije iz jedrenja, za one koji žele.

“Sama ponuda je nešto čega u Hrvatskoj baš nema, te vidimo ogroman potencijal cijele priče. Samo veganstvo dobiva sve veći zamah u svijetu i definitivno je priča koja će u budućnosti biti sve bitnija, i za ljude i za planetu i sva bića, pojašnjava nam 30-godišnja skiperica i poduzetnica Matea Sedlaček.

Igrom slučaja i igrom korone

Prvi susret s jedrenjem ova je Kutinčanka imala na Kineziološkom fakultetu. Zaljubivši se u život pod jedrima, odluka o odabiru smjera za nastavak studija bila je laka.

“Ubrzo nakon završetka fakulteta 2014. godine odradila sam prvo ljeto kao skiperica. Na jednom od hrvatskih skiperskih portala pronašao me Nijemac koji ima turističku agenciju specijaliziranu za jedrenja, upoznali smo se i tako je suradnja krenula”, pojašnjava.

Paralelno je krenula u svijet fitnessa, radila je kao trenerica u Zagrebu, nakon čega je otvorila vlastiti Centar tjelesne aktivnosti Grgur u Kutini (CTA Grgur), što joj je trenutačno glavni posao.

“Upravo to što sam samozaposlena daje mi slobodu da izmjenjujem svoj posao fitness trenera s poslovima u nautici.

Posljednjih nekoliko sezona nisam provela na jedrilicama, već na obali i gliserima u Svetom Jurju, radeći kao booking manager i skiper za jednodnevne izlete i taksi prijevoze brodom. Igrom slučaja i igrom korone ove godine se vratih staroj ljubavi, jedrilicama i skiperiranju”, kaže Matea, inače jedna od rijetkih ženskih skipera na Jadranu. Činjenica da je žena i dalje je totalna atrakcija gostima.

‘Tako mala vozi tako veliki brod?’

“Svaki tjedan me dočeka više ili manje čuđenja kako ja, tako mala i mlada, mogu voziti tako veliki brod. Svako uspješno uplovljavanje je dočekano ovacijama, jer je to nešto što se od žene ne očekuje. Za muškarce se valjda pretpostavlja da oni to moraju moći, pa vjerujem da se oni lakše uopće upuštaju u taj posao.

Pa iako je možda na prvu čudno vidjeti ženu da uspješno skiperira, upravo zbog toga osjećam da će svaka koja se upušta u taj svijet to napraviti samo ako je uistinu sigurna da to može, s nešto više prethodnog promišljanja nego muškarac”, kaže Matea. Najbolji osjećaj je kad zadobije povjerenje gostiju. Voli im sve objasniti, razgovarati o ruti, dati im nekoliko opcija. Također, ovisno kakva je posada, više ili manje ih uči jedriti.

8

putnika vodi na jedrilici svaki tjedan. ova sezona je bila dobra do sredine kolovoza

Za ovu nautičku sezonu kaže da je bila bolja nego se očekivalo, no od sredine kolovoza i pogoršanja epidemiološke situacije i tu su krenuli otkazi.

“I sama sam imala situaciju da su u subotu ujutro, na dan početka putovanja gosti otkazali, jer nisu uspjeli preći austrijsku granicu, jedan od putnika je imao temperaturu. Tako da je trenutačno stvarno teško biti potpuno siguran u održavanje svakog zakazanog tjedna. Moguće je da se zbog toga otvore i mnoge last minute ponude koje bi mogle biti primamljive domaćim gostima”, kaže Matea, čija je djevojka Marina amaterska veganska kuharica koja gradi i svoju profesionalnu karijeru u tom smjeru.

“Tako nam je sinulo da bismo te dvije stvari mogle uspješno povezati. Tako smo, uz pomoć prijatelja iz Alvus Sailinga ponudile naš prvi tjedan Veganskog jedrenja za listopad.

To će biti jedan spontano-obrazovni tjedan jedrenja, na koji su dobrodošli vegani te oni koji će to tek postati. To je naš način da razbijemo predrasude o veganstvu, na koje se još uvijek gleda kao na neki sektaški način života, a vegane kao na ljude koji nameću svoje stavove ili samo prate trendove. Cilj nam je da ljudima pokažemo o čemu se u veganstvu zapravo radi”, zaključuje Matea.

Komentirajte prvi

New Report

Close