Uspjeli Kinezima prodati ‘njihovo’: Podravski obiteljski obrt krenuo u osvajanje azijskog tržišta

Autor: Lucija Špiljak , 01. rujan 2020. u 13:50
Poduzetna braća Domagoj i Krešimir Krznarić vode obrt/DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL

Zainteresiranim kupcima posebno se svidjela nova linija popularnih čajeva u piramidalnim paketima, kao i nazivi na engleskom jeziku.

Čajevi koprivničkog obrta Pampa-tea, koji se od 2000. bavi istraživanjem, preradom i proizvodnjom ljekovitog bilja i čajeva, u 2020. krenuli su s osvajanjem “rodne grude” čaja – azijskog tržišta. Najprije su s prodajom krenuli u Japanu i Singapuru, a nedavno su potpisali distribuciju proizvoda u Hong Kongu, Kini, Tajlandu, Tajvanu, Vijetnamu, Makau i Južnoj Koreji. Zainteresiranim kupcima posebno se svidjela nova linija popularnih čajeva u piramidalnim paketima, kao i nazivi na engleskom jeziku (npr. Mršavko je ‘Weight is just a number’).

“To su zemlje odakle čajevi i dolaze pa su tražili najbolje. Njihov ‘put čaja’ ih je doveo do nas, na što smo ponosni jer su se uvjerili u našu kvalitetu. Povratne reakcije su vrlo pozitivne i uskoro očekujemo novu narudžbu”,govori nam vlasnik obrta Krešimir Krznarić.

Idu i za Ameriku i Australiju

Nakon Azije kreću, poručuju, prema Australiji te Sjevernoj i Južnoj Americi. Priča obiteljskog podravskog obrta Pampa-tea počela je još 1996. kada su u Argentini, u selu Pampa del Infierno, vidjeli kako stari gaučosi pripremaju čajeve. Tako se rodila ideja o proizvodnji ljekovitog bilja i čajeva poput matičnjaka, mente, nevena, gospine trave u rodnoj Podravini, gdje je to stoljetna tradicija.

4 - 5

tona ljekovitog bilja godišnje prerade za izradu čajeva, kojih imaju 18 vrsta u rinfuzi i 5 vrtsa u novom pakiranju

“U početku smo se oslanjali na razvoj i uzgoj sirovina, odnosno ljekovitog bilja. Imali smo vlastite parcele gdje smo učili kako dohodovno uzgajati ljekovito bilje. Zbog povećanja prodaje i potražnje okrenuli smo se prodaji i distribuciji čajeva. Tehnologije i znanja prenijeli smo na kooperante koji sad uzgajaju pojedine vrste bilja za naše potrebe, dok višak bilja prodaju drugim tvrtkama”, objašnjava nam Krznarić, po struci inženjer poljoprivrede.

U rad obiteljskog obrta uključeni su svi članovi uže obitelji; brat Domagoj po struci je inženjer grafičke tehnologije, otac diplomirani ekonomist, a majka prehrambeni tehnolog pa tako zajedno pokrivaju sva područja.

U ponudi imaju 18 vrsta mješavina domaćih čajeva u rinfuznom pakiranju, pet vrsta mješavina domaćih čajeva u modernom piramidalnom pakiranju, a u veleprodaji je u ponudi čaj od kamilice 100 g i čaj od koprive 60 g u rinfuzi. Prerađuju 4-5 tona ljekovitog bilja godišnje za izradu čajeva.

“Svake godine dižemo proizvodnju za oko 20%”, navodi Krznarić. Karakterizira ih bogati, fini okus i miris tako da gotovo svi uzrasti mogu uživati u njima. Prednost je to što čajevi nisu u mljevenom, već u sjeckanom stanju kako bi biljka, list i cvijet zadržali što izvorniji prirodan oblik.

Sjeckana sušena biljka, list, cvijet ili sušeno voće sadrže mnogo više eteričnih ulja i ljekovitih komponenti nego čaj u filter vrećicama.

Za dobar imunitet – pijte čaj

U Hrvatskoj su njihovi proizvodi pamtljivih imena – Mršavko, Bronhitko, Smirko, Bakine kamilice – dostupni u više od 300 specijaliziranih trgovina i ljekarni/biljnih ljekarni, a nedavno su potpisali ugovor i s Konzumom. Rade i s veledrogerijom Medika d.d. te paralelno razvijaju prodaju putem webshopa Kupičaj i internacionalnog webshopa TEA2SHOP. Žele se dalje razvijati, rasti, dodatnu unapređivati proizvodnju te postepeno uvoditi nove proizvode.

“Svake godine bilježimo stalan rast u potražnji i prodaji na domaćem tržištu i u inozemstvu. Do kraja godine zadovoljit ćemo financijski rezultat zadan početkom godine, unatoč pandemiji”, kaže vlasnik obrta.

Obitelj Krznarić ljudima savjetuje da budu odgovorni te da jačaju svoj imunitet tako da, između ostalog – piju čajeve.

Komentirajte prvi

New Report

Close