Uskoro istječe važan rok, ‘zaboravnima’ prijete kazne i do sto tisuća kuna

Autor: Tina Lakić , 17. lipanj 2021. u 11:39
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Rok za predaju godišnjih financijskih izvještaja za statističke i druge potrebe za 2020. godinu je 30. lipnja 2021. Izvještaje je moguće predati putem interneta – 24 sata dnevno/7 dana u tjednu, poštom ili u Fininim poslovnicama.

Financijska agencija pozivaala je obveznike da na vrijeme predaju svoj godišnji financijski izvještaj (GFI) za 2020. godinu. Rok za dostavu GFI-a za statističke i druge potrebe je 30. lipnja 2021. godine, a u svrhu javne objave u roku od osam mjeseci od isteka poslovne godine. Obje obveze moguće je ispuniti istovremeno, do 30. lipnja, predajom GFI-a za statističke i druge potrebe te u svrhu javne objave.

Zabrinjavajuće je da je do 14. lipnja, od ukupno 171.200 obveznika, godišnji financijski izvještaj za 2020. godinu predalo je njih samo 65.223.

Inače, izvještaje je moguće predati na sljedeće načine putem internetske aplikacije RGFI, uz korištenje digitalnog certifikata, putem online servisa za predaju dokumentacije, poštom ili na šalteru u Fininim poslovnicama.

Iz FINA-e upozoravaju da su za obveznike koji ne dostave godišnji financijski izvještaj i svu propisanu dokumentaciju za statističke i dr. potrebe i/ili u svrhu javne objave, Zakonom o računovodstvu propisane su visoke novčane kazne. Kazne za prekršaj poduzetnika iznose od 10.000 do 100.000 kuna, a za odgovornu osobu poduzetnika iznose od 5.000 do 20.000 kuna. Financijska agencija ovlašteni je tužitelj za pokretanje prekršajnog postupka protiv poduzetnika i odgovorne osobe poduzetnika koji u roku ne dostave propisanu dokumentaciju i financijske podatke za statističke i druge potrebe i/ili radi javne objave.

Komentirajte prvi

New Report

Close