Globalni rast stanovništva te ograničenost prirodnih resursa doveli su do zaokreta u pristupu svakodevici, a samim time i prehrani. Kao imperativ danas se nameće potreba zaustavljanja bacanja hrane jer istraživanja sugeriraju da samo na teritoriju Europske unije među otpadom svake godine završi oko 89 milijuna tona hrane, dok istovremeno svakom četvrtom Europljaninu prijeti siromaštvo. Zbog neadekvatne infrastrukture u Indiji i Subsaharskoj Africi se, primjerice, baca između 35 i 50 posto proizvedenog voća i povrća, u Aziji se ta brojka kreće između 35 i 80. Na sljedećem se mjestu ljestvice najvećih gubitaka nalazi istočna Europa koja baca između 25 i 50 posto proizvedenih žitarica.
Primjerice, u Velikoj Britaniji oko 30 posto povrća ostane neobrano jer ne zadovoljava visoke i stroge standarde fizičkog izgleda kakve postavljaju trgovački lanci. S druge strane, takva ‘neugledna’ hrana ukoliko i dođe do trgovačkih centara, u polovici slučajeva zbog neatraktivnosti biva odbačenom od strane kupaca. Povećanje proizvodnje hrane za sobom povlači brojne druge faktore, poput povećanja potrošnje pitke vode nužne za proizvodnju hrane, kao i prekomjerno iskorištavanje zemljanih površina koje kasnije, uslijed istrošenosti, postanu neiskoristive.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu