‘U svakom trenu mogu postati šefice’

Autor: Lucija Špiljak , 27. veljača 2019. u 22:00
Baza žena HUP-a dobila je jučer 28 novih članica. Veleposlanik Kanade u RH Daniel Maksymiuk/Dalibor Urukalović/PIXSELL, PD

Kanadska alijansa izdala priručnik sa savjetima za veću zastupljenost žena u upravama poduzeća.

Hrvatska udruga poslodavaca, Veleposlanstvo Kanade i Veleposlanstvo Velike Britanije predstavili su nove članice Baze žena HUP-a – projekta pokrenutog u suradnji s pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova, te priručnik za tvrtke sa savjetima za postizanje veće zastupljenosti žena na upravljačkim pozicijama, koji je pripremila Kanadska alijansa. U tri selekcijska ciklusa Baza je uključila 100 žena koje su dokazale da mogu u svakom trenutku preuzeti upravljanje u tvrtkama. Zastupljenost žena na tržištu rada nije samo pitanje žena, istaknula je predsjednica HUP-a Gordana Deranja. 

"Sinergija i ravnopravnost spolova mogu pridonijeti razvoju tvrtki i društva. Nažalost, ne možemo se pohvaliti – tek je 22% žena na rukovodećim pozicijama u čemu prednjači privatni sektor koji diže prosjek, a u državnim tvrtkama to je samo 5%. Važno je da se aktivira i državna vlast, posebno po pitanju fleksibilnosti Zakona o radu, nismo za nametanje zakonskih kvota već za to da znanje i kompetencije koje nemaju rodni predznak budu kriterij da netko dobije ili ne dobije rukovodeće mjesto", istaknula je Deranja.

Daniel Maksymiuk, veleposlanik Kanade, istaknuo je da je za Kanadu ravnopravnost spolova prioritet. "Sudjelovanje žena kao rukovoditeljica i donositeljica odluka u poslovanju jedan je od ključnih faktora za ostvarivanje punog ekonomskog potencijala", napomenuo je. Veleposlanik Velike Britanije Andrew Dalgleish rekao je da bilježe napredak po pitanju ravnopravnosti. "Danas više od 60% tvrtki u Velikoj Britaniji pitanje spolne ravnopravnosti smatra jednim od ključnih za rast i razvoj biznisa", rekao je.  Projekt institucije pravobraniteljice za ravnopravnost spolova pokazao je kakva je situacija na upravljačkim pozicijama u 120 najvećih poduzeća u RH – samo 9% žena su predsjednice uprava, 17% ih je u upravnim tijelima i 22% u nadzornim odborima. 

 

Deranja

Kod nas privatni sektor ima 22 posto žena na rukovodećim mjestima i prednjači, a u državnom je to samo 5 posto.

"Prema zadnjim podacima Hanfe iz 2018. danas smo na samo 13% žena predstavnica upravljačkih tijela. S našom bazom poslovnih žena željeli smo dokazati da imamo visoko obrazovane i kompetentne žene predane radu, neovisno o kojem se području radi", istaknula je pravobraniteljica Višnja Ljubičić. Bazu žena pokrenuli su 2016. i čini je više od 70 žena, a jučer im se pridružilo njih 28, među kojima i predsjednica Uprave Večernjeg lista Andrea Borošić, direktorica splitske tvrtke Elektra-C Mira Hajdić, članica uprave Hanza Medije Ana Hanžeković… 

U HUP-u će oformiti tri radne skupine, najavio je direktor Davor Majetić, koje će raditi na prijedlozima kako popraviti brojke i ukloniti prepreke – rad i radni odnosi, razvoj okruženja te obrazovanje i mediji. Ravnopravnost spolova je poslovni imperativ, istaknula je Synthia Dodig, savjetnica pri Veleposlanstvu Kanade u RH, koja je predstavila Savjetnik za glavne direktorice te Priručnik za ravnopravnu zastupljenost spolova u upravama. Cilj Kanadske alijanse je povećati i koordinirati aktivnosti za povećanje ravnopravnosti u upravnim odborima i na visokim rukovodećim položajima.

U panel diskusiji je potom istaknuta i potreba za većim brojem žena i u tehnološkim tvrtkama. "To je bitno zbog njihova razvoja koji će utjecati na ekonomiju", istaknula je Medeja Lončar, predsjednica Uprave Siemensa za Hrvatsku i Sloveniju, istaknuvši da su oni, tvrtka tradicionalne muške strukture zaposlenika, u nadzornom odboru i upravama kvotama osigurali veći broj žena. Pretežito ženska industrija je ona farmaceutska, a u Belupu se, istaknuo je predsjednik Uprave Hrvoje Kolarić, vode sustavom procjena radnog učinka i nemaju kvote.  "Više od 50% zaposlenih su žene, a na izvršnim funkcijama je više od 60% žena", naveo je Kolarić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close