U biznis više ne idu iz nužde, ali premalo je optimizma

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 05. srpanj 2018. u 22:00
Slavica Singer predstavila je novo GEM istraživanje za 2017. godinu, Foto: Luka Stanzl / Pixsell

Samo 22% ljudi vidi priliku u poduzetništvu, prosjek EU 37%.

Zaključci najvećeg svjetskog istraživanja poduzetništva Global Entrepreneurship Monitor (GEM) za 2017. godinu uz analizu poduzetničkog kapaciteta Sjeverne Hrvatske predstavljeni su u četvrtak na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike (FOI).

U Sjevernoj Hrvatskoj 22% građana vidi priliku u poduzetništvu što je ispod europskog prosjeka od 37%, no 21% anketiranih namjerava se baviti nekim oblikom poduzetništva što je više od ostatka Europe gdje se tako izjasnilo 15% ljudi. Problem je što u Hrvatskoj kao i ostatku EU, postoji strah od promašaja što pojedince obeshrabruje da se okušaju u poduzetništvu, ali naglašeno je i da se poduzetnikom postaje formalnim i iskustvenim učenjem. S druge strane, oni koji u poduzetništvo ulaze to rade iz uočene prilike, a ne iz nužde što je vrlo važan podatak za dugoročnost i održivost poduzetništva u Sjevernoj Hrvatskoj koja, k tome, ima i najveći postotak “odraslih poduzeća” – 5,8% dok je na nacionalnoj razini prosjek 4,4%, a europski 7,1%.

Utoliko, GEM istraživanje između ostaloga ukazuje, istaknuto je u raspravi održanoj nakon predstavljanja, na konkurentnost našeg gospodarstva u odnosu na druga u EU, ali i važnost poticanja razvoja menadžmenta u javnoj upravi kako bi oni efikasnije odredili prioritete te donosili odluke koje će poduzetnicima olakšati korištenje javnog servisa.

Također, u razgovoru s poduzetnicima i nastavno na rezultate istraživanja, dugotrajnost ishođenja dozvola kod novih investicija, visina nameta zbog čega poslodavci nerijetko ne mogu adekvatnim primanjima odgovoriti radnike od odlaska u inozemstvo te neprilagođenost javnih natječaja koji ne preferiraju domaće ponuđače usluga navedeni su kao neki od konkretnih i aktualnih problema poduzetnika u Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close