U 2019. godini ciljamo na 2,3 milijarde eura prihoda, uz jednu veću akviziciju

Autor: Poslovni dnevnik , 30. studeni 2018. u 08:10
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Branko Roglić, vlasnik Orbico grupe.

Poslovna 2019. godina bit će izazovna za hrvatsko gospodarstvo. Pored blagog rasta od 2,8%, kojeg Vlada objektivno planira, pojavit će se i negativni odjeci krize brodogradnje i Petrokemije. Ono što očekujemo od ove Vlade u narednoj godini su reforme. One su davno obećane od više vlada, ali smo dosad dobili jedino porezne reforme, a priželjkujemo i druge s ciljem rasterećenja gospodarstva, te uvođenja reda u pravosuđe.

Školstvo je potrebno modernizirati i učiniti europskim, uz novi kurikulum. Fleksibiliziranje zakona o radu donijelo bi mnogo koristi hrvatskim poduzetnicima, a naravno i gospodarstvu u cjelini. Potrebno je valorizirati dobrog radnika.Cijenim napore ministra Gorana Marića da što prije državnu imovinu stavi u funkciju. Nadam se da će u tome uspjeti, kao i s privatizacijom svega što nije od strateškog interesa.Što se tiče Orbica, poslovna 2018. godina bila je uspješna.

Završili smo akviziciju tvrtke Everet iz Ljubljane, koje je imala podružnice u nekim državama jugoistočne Europe. Organski rast bio je doprinos našem prometu, koji će biti približno dvije milijarde eura. U 2019. jačamo 20. državu u kojoj smo prisutni – Bjelorusiju, a značajno ćemo se posvetiti i plasmanu proizvoda hrvatskih proizvođača u zemlje gdje imamo operacije. Već smo krenuli s plasmanom vina Iločkih podruma, pamučnih proizvoda I. L. Ribar iz Karlovca, proizvodima tvornice Sardina iz Postira.

Sljedeću poslovnu godinu želimo nastaviti razvoj IT sektora na razini Grupe, te dalje unaprijediti korištenje sinergijskih efekata između naših kompanija u pojedinim zemljama. Organski rast kretat će se, kao i dosad, oko 10 posto, pa očekujemo 2019. godinu završiti s prihodom od 2,3 milijarde eura, uz jednu veću akviziciju.Orbico akademija promovirala je ove godine nove talente. Time želimo pokazati brigu o razvoju kadrova, koji će kompaniju voditi u budućnosti.

Ovu praksu nastavljamo i narednih godina.Naš turizam se također dobro razvija kroz tvrtku Orvas u Splitu. Pored dva hotela, u Baškoj Vodi i Hvaru, Orvas posluje s 18 vlastitih vila, charter flotom od 41 brodova (jedrenjaka i motornih brodova), a ima i maslinike na Braču i vinograde na Pelješcu (Dingač i Postup). Turistička agencija puni stotinjak vila različitih vlasnika kao i gulete, te mini kruzere. Posljednjih nekoliko godina u turizmu imamo zavidan rast, pa to očekujemo i naredne godine. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Volovi oru, konji zoblju. U prijevodu – nikad radnik neće biti bogat kao trgovac. Pogledajte samo kakve vile su trgovci napravili u lučkim gradovima. Od Venecije do Hamburga.

Šverckomerc.

New Report

Close