Turistički prvak privlači briselski novac i sve više ulaže u mlade poduzetnike

Autor: Saša Paparella , 13. listopad 2017. u 11:45
FOTO: Thinkstock

Kraj čije je poduzetništvo neraskidivo vezano za najjaču gospodarsku granu Hrvatske veliku pažnju posvećuje i početnicima u svijetu biznisa osiguravajući im dobre uvjete za rad, potpore i poslovne prostore.

Poreč je jedan od sinonima hrvatskog turizma i većina gospodarske aktivnosti u gradu vezana je upravo za tu djelatnost. Prihodi od turizma čine 14 posto gradskog proračuna, a u sredini koja živi turizam puno duže od tri ljetna mjeseca, cijelo je gospodarstvo tijekom godine najvećim je svojim djelom oslonjeno upravo na turizam i turističku ponudu. Da je tako, svjedoči i činjenica da najveći udio u strukturi djelatnosti imaju trgovina na veliko i na malo te auto i brodski servisi, dok najviše zapošljavaju trgovačka društva u djelatnosti pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane. U Poreču svoja sjedišta imaju turistički divovi Valamar Riviera i Plava laguna, a uz njih, na području Poreča, djeluje i niz manjih turističkih tvrtki te velik broj obiteljskih iznajmljivača. Osim obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, biciklizma i kulture, Poreč je posebno poznat po zdravstvenom turizmu.

Skupoća je predrasuda

O tom se gradu često piše u stranim medijima. Post Office Travel Money je objavio godišnji izvještaj o najjeftinijim destinacijama u Europi za obiteljski odmor, Poreč je proglašen šestim najjeftinijim gradom u Europi, što je u neskladu o napisima o hrvatskom turizmu kao preskupom.

 

4,7 milijarde kuna

ukupnih prihoda ostvarili su lani poduzetnici grada Poreča

“Poreč je prepoznat kao destinacija za obiteljski turizam, oblik turizma koji se nalazi u fokusu istraživanja Post Office Travel Moneya. Napomenimo da se među najjeftinijim destinacijama, po tom istraživanju, nalaze i Nica u Francuskoj, te Sorrento u Italiji, a još jeftiniji su Prag ili Budimpešta. Gledajući prosječnu cijenu kreme za sunčanje ili večere za dvoje, Poreč predstavlja destinaciju koja je family-friendly i u kojoj odnos cijene i ponude predstavlja dobru vrijednost za novac, čemu u prilog govori činjenica da se na obali Poreštine ostvaruje gotovo 10 posto hrvatskog turizma“, kaže gradonačelnik Loris Peršurić. U Poreču je, napominje, realiziran i jedan od najvećih EU projekata na ovim područjima – EU Projekt Poreč, vrijedan više od pola milijarde kuna. Njime je sustav javne odvodnje proširen na gotovo sva porečka naselja, čime je pokrivenost kanalizacijskom mrežom podignuta na 90 posto. Dosad je od pretpristupnih fondova do nacionalnih i današnjih EU fondova povučeno oko pet milijuna kuna, od čega dva milijuna otpada na prekograničnu suradnju Hrvatske i Slovenije.

Brojni projekti

EU projekti u provedbi su uređenje Gradskog kupališta, Life SEC Adapt i Projekt INkluzivne škole 5+. Poreč kandidira još neke EU projekte – projekt nerazvrstane ceste Grbina-Valkarin, vrijedan 2,4 milijuna kuna, potom Projekt Dječji vrtić u prigradskom naselju Poreč u naselju Varvari 9.3 milijuna kuna), potom rekonstrukcija dječjeg vrtića u naselju Dračevac (2.5 milijuna kuna), pa Projekt USEFALL – UNESCO Site Experience for All, INTERREG Italija-Hrvatska 1,1 milijuna eura, Projekt SUTRA – Sustainable transport in Adriatic coastal areas and Hinterland, INTERREG Italija-Hrvatska (2,2 milijuna eura), projekt Kazalište u Poreču – KUP 54+ , Europski socijalni fond, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. (ukupna vrijednost projekta: 558.032 kuna).

Poreč je 2016., kao i godinu ranije, bio osmi u Hrvatskoj među 556 gradova i općina po ostvarenoj neto dobiti poduzetnika. Poduzetnici grada Poreča ostvarili su u 2016. ukupne prihode od 4,7 milijarde kuna te su ih tako, u odnosu na prethodnu godinu, povećali za 17,6 posto, odnosno za 710 milijuna kuna. Analiza strukture ukupnih prihoda u 2016. pokazala je kako su dominantni poslovni prihodi sa 97,3 posto, slijede financijski prihodi sa 2,7 posto u ukupnim prihodima. Prema prethodnoj, 2015. godini financijski prihodi povećani su za 27,4 posto, a poslovni prihodi za 17,4 posto.

Na pitanje koje načine Grad pomaže svoje poduzetnike i obrtnike, rečeno nam je da svake godine Grad provodi javni poziv poduzetnicima za dodjelu potpora za razvoj poduzetništva. Potpore se dodjeljuju kroz šest mjera a to su potpore novoosnovanim tvrtkama/obrtima, potom potpore za financiranje pripreme i kandidiranje EU projekata, potpore za novo zapošljavanje i samozapošljavanje, sufinanciranje ulaganja u standarde kvalitete, subvencioniranje troškova polaganja stručnih i majstorskih ispita i potpore obrtima za obavljanje poslova dadilja.

 

17,6 posto

odnosno 710 milijuna kuna porastao je prošle godine u odnosu na 215. ukupni prihod porečkih poduzetnika

Poduzetnički inkubator

U Poreču posluje i Poduzetnički inkubator koji startupovima osigurava dobre uvjete i prostor za rad. Otkad je 2015. otvoren, u njemu su smještena četiri stanara, od toga dvije tvrtke (Alternative development i Neo consulting) te dva obrta (Olis i Expert consulting), koji zajedno zapošljavaju dvadesetak mladih. Poduzetnički Inkubator već godinu dana ustupljuje multifunkcionalnu dvoranu Gradu za održavanje raznih edukacija i seminara pa se tu, primjerice, održavaju informativni dani za poduzetnike i poljoprivrednike. Edukacije i seminari su prvenstveno namijenjeni poduzetnicima i obrtnicima, ali i studentima, nezaposlenim osobama i drugim zainteresiranima s područja grada. Grad sufinancira i doškolovanja teško zapošljivim skupinama mladih – pa je tu primjerice, riječ i o edukacijama za voditelje EU projekata.

aktivna je i Lokalna akcijska grupa (LAG) Središnja Istra, osnovana je 2012. i od tada je napredovala u organizaciji koja značajno doprinosi razvoju ovog područja. Zajedničkim djelovanjem, kažu, stvorila se udruga koja stoji na raspolaganju svojim građanima u razvoju odnosno razradi njihovih projektnih ideja i nastupa kao posrednik između njihovih želja i potreba te dostupnih sredstava iz programa i fondova EU. Dežurni ured LAG Središnja Istra jednom mjesečno je otvoren i slobodan za javnost u Poduzetničkom inkubatoru Poreč.

Komentirajte prvi

New Report

Close