Težak zadatak pred poslovnim sektorom: Više od 60 posto tvrtki ne percipira zelenu tranziciju kao priliku

Autor: PD VL native tim , 16. studeni 2021. u 21:59
Sudionici panela (s lijeva na desno) Kristijan Lovrenščak, direktor, Tehnostan; Neven Vranković, potpredsjednik Uprave, Atlantic grupa; Ivan Franičević, direktor, RASCO; Matija Hlebar, voditelj održivog razvoja, Podravka; Stjepan Ergović, zamjenik predsjednika Uprave i član Uprave, NEXE GRUPA

Istraživanje HGK i Apsolona o zelenoj tranziciji hrvatskih tvrtki.

Čini se da hrvatsko gospodarstvo još nije posve spremno upustiti se u zelenu tranziciju, strateški, resursno, tehnološki i financijski. Kao nositelj zelene tranzicije, pred sobom ima težak zadatak, no prisutan je jaz između aktualnog stanja i konačnog ostvarenja ambicioznih ciljeva strateške, održive dekarbonizacije.

Analiza spremnosti hrvatskih poduzeća na zelenu tranziciju za klimatsku neutralnost, koju su proveli Hrvatska gospodarska komora i konzultantska tvrtka Apsolon, pokazala je da više od 60% tvrtki ne percipira zelenu tranziciju kao priliku te smatraju da će ona najviše utjecaja imati na poslovni model, infrastrukturu i prihode. Ipak, više od 60% tvrtki ima projektnu ideju ili spremne projekte te žele ulagati u povećanje energetske učinkovitosti kroz ulaganje u infrastrukturu, povećanje udjela korištenja obnovljivih izvora energije te inovacije i nove tehnologije. Najveću važnost pridaju financijskoj podršci kroz nacionalne i europske programe sufinanciranja. Rezultati istraživanja, u kojem su sudjelovala 192 poduzeća, predstavljeno je jučer na konferenciji Poslovanje u doba zelene tranzicije u organizaciji HGK i Apsolona.

Hrvatska posebno ranjiva na klimatske promjene

Posljedice klimatskih promjena osjećaju se u svim dijelovima svijeta, a s obzirom na geografski položaj i aktualna klimatska obilježja, ranjivost Hrvatske na klimatske promjene ocjenjuje se kao velika, i to u gotovo svim gospodarskim sektorima, a posebno u energetici, poljoprivredi i turizmu.

Važnost borbe protiv klimatskih promjena naglašena je i na nedavno održanoj Konferenciji UN-a u Glasgowu. Upravo zbog toga Europska komisija traži potpunu preobrazbu gospodarstva i društva prema zelenoj. Svoju ozbiljnost potvrdila je i usvajanjem zakonodavnog paketa Fit for 55, koji traži smanjenje neto emisija stakleničkih plinova za barem 55% do 2030. Ovi ambiciozni ciljevi sa svim svojim izazovima i mogućnostima transformirat će cijelo društvo i stavljaju velike zahtjeve pred gospodarstvo svake države.

Smatra da je zelena tranzicija ogromna prilika za transformaciju, stoga je sada više nego ikada potrebno zajedništvo i sinergijski pristup gospodarstva i javnog sektora kako bi se na najbolji način iskoristila prilika za investiranje i transformaciju koju nudi omotnica EU fondova za razdoblje 2021. do 2027.

Koji je sljedeći korak

Na temelju rezultata istraživanja izrađene su preporuke za unaprjeđenje procesa zelene tranzicije.

New Report

Close