Subvencioniramo kamate na kredite za poduzetnike, a ulagači imaju poštedu od plaćanja komunalnih doprinosa

Autor: Saša Paparella , 20. rujan 2015. u 22:01
Marko Vešligaj/PIXSELL

Gradonačelnik Pregrade, uoči Poslovnog uzleta govori o klimi u tom zagorskom gradu čiji su poduzetnici tradicionalno otvoreni prema inozemstvu i izvozu svojih proizvoda.

Pregrada ima dugu tradiciju poduzetništva i investicija- prva strana investicija u tom zagorskom gradu ostvarena je još u 19. stoljeću. Veza s inozemstvom ostala je jaka, pa snažna poduzetnička zona dvije trećine svog prihoda ostvaruje na stranim tržištima. Povodom Poslovnog uzleta koji se u ponedjeljak održava u Pregradi, porazgovarali smo s gradonačelnikom Markom Vešligajem.

Koje mjere poticanja poduzetništva koristi Grad Pregrada?  
Svi investitori oslobođeni su plaćanja komunalnog doprinosa u visini do 100 posto iznosa za novoizgrađene poslovno-proizvodne prostore, kao i plaćanja komunalne naknade za novoizgrađene poslovno-proizvodne prostore u prvoj godini 100 posto, drugoj 75 posto i trećoj 50 posto iznosa. Redovno komuniciramo s poduzetnicima, a ove godine po drugi puta priređujemo manifestaciju Poslovni uzlet kroz koju se organiziraju edukacije za poduzetnike. Imamo u planu i osnivanje Poslovnog centar u okviru projekta Jačanje poduzetničkih kapaciteta na području Pregrade, u sklopu kojeg nismo uspjeli na prvom natječaju ostvariti potrebna sredstva, ali očekujem da će biti uspješan na nekom drugom  natječaju. Također, Grad Pregrada subvencionira kamate po poduzetničkim kreditima i to za osmero poduzetnika. Za navedeno subvencioniranje kamata u toku 2015. do sada je utrošeno 54.000 kuna, a do kraja godine planiramo 91.000 kuna. Programi u sklopu kojih se navedeno subvencioniranje kamata provodi su Lokalni projekti razvoja malog gospodarstva, Mikrokreditiranje 2009, Malo gospodarstvo   2009 i Kreditom do uspjeha". Za subvencioniranje kamata po poduzetničkim kreditima prema gore navedenim programima utrošit će se ukupno 666.000 kuna.

Koliko svojim poduzetnicima i obrtnicima pomažete ulaganjima u infrastrukturu? 
U toku 2014. pripremljena je projektna dokumentacija za cestu u poslovnoj zoni u vrijednosti 100.000 kuna. U toku 2015.i početkom 2016. planira se izgradnja dijela projektirane ceste u poslovnoj zoni čija je vrijednost 100.000 kuna. Planiramo i  izgradnju trafo-stanice 250kW u suradnji s HEP-om, za zadovoljavanje potreba napajanja i kvalitete isporuke električne energije velikih korisnika (Kostelpromet, Kunateks, Gotralogistika, Okiroto), a ta je investicija vrijedna 300.000 kuna. 

Što je s pregradskom obilaznicom?
Radi se zasigurno o najvažnijem dugoročnom projektu za pregradsku budućnost. Drago mi je da su Hrvatske ceste u proteklih godinu dana napravile idejno rješenje koje su mogli vidjeti i naši građani, također je provedena i javna rasprava o studiji utjecaja na okoliš, kroz koju je javnosti bio omogućen i javni uvid u cjelovitu Studiju. Trenutno se čeka prihvaćanje studije od strane nadležnog tijela, kako bi Hrvatske ceste kao investitor mogle pristupili daljnjoj razradi projekta. Još je zasigurno dug put do realizacije naše obilaznice, ali u proteklih godinu dana je puno posla odrađeno i mislim da su postavljeni dobri temelji za nastavak realizacije ovoga projekta. 

 Kako ste apsorbirali Vladinu poreznu reformu, odnosno smanjenje poreznih prihoda?
U prvih šest mjeseci Grad Pregrada suočio se je s teškom financijskom situacijom, budući da je uslijed promjene porezne politike došlo do smanjenja prihoda od poreza na dohodak za gotovo 17 posto. S takvim je smanjenjem uvelike otežan rad i bilo je primorano stati s nekim planiranim investicijama, prvenstveno u komunalnu infrastrukturu. Poreznu reformu smo apsorbirali i s racionaliziranjem Gradske uprave, pa je tako broj zaposlenih  službenika smanjen sa 11  na devet. Zahvaljujući boljoj efikasnosti Upravnih odjela i komunikaciji koju imaju s građanima i mjesnim odborima, kao i pomoći od strane državnih ministarstva i županije unatoč  otežanoj financijskoj  situaciji realizirani su  brojni projekti kojima  se podigla kvaliteta života na području cijeloga grada Pregrade. Također, napravljena je revizija komunalne naknade kojom smo za 30  posto povećali prihode na navedenoj stavci.

U Strateškom planu gospodarskog razvoja Grada Pregrada navodi se da "Poduzetnička zona Pregrada nije prepoznata od strane investitora"- što ste poduzeli po tom pitanju?  
Nastojimo  našu  poduzetničku zonu redovno promovirati, evo istaknut ću da smo   je promovirali na nekim inozemnim sajmovima. No problem je što investitorima osim gore navedenih olakšica i izgrađene infrastrukture ne možemo ponuditi nešto više, s obzirom da zemljišta u gradskom vlasništvu nemamo, niti smo financijski dovoljno snažni da ga kupimo. U zadnju je vrijeme ipak bilo zamaha, primjerice izgradnja proizvodnog pogona tvrtke Alatničarstvo Barić gdje je vrijednost investicije oko četiri milijuna kuna, izgradnja logističkog centra tvrtke Gotra -Logistika koja je započela ovih dana i čija je vrijednost 10 milijuina kuna, daju nam razloga za optimizam s obzirom da su ovo prve dvije investicije u našoj zoni nakon 2009. 

Koliko su posjećene vaše vinske ceste, otvarate li nove, kako napreduje razvitak turizma? 
Razvitak turizma čiji su vinske ceste važan segment polagano napreduje. Ono što nedostaje su smještajni kapaciteti, gdje ipak imamo neke naznake da će se situacija popraviti. Što se tiče samih vinskih cesta, tu je još uvijek nedovoljna ponuda sadržaja.  Vjerujem da fondovi EU mogu pomoći svima onima koji su zainteresirani za ulaganje u vinogradarstvo. S naše strane pokušavamo na sve načine animirati ljude da se odluče za investicije, pa smo tako u nekoliko navrata organizirali i edukacije i predavanja u suradnji sa ministarstvom poljoprivrede i Zagorskom razvojnom   agencijom. Ove godine u sklopu naše najveće manifestacije Branje grojzdja organiziramo i Sajam vinogradarske opreme i vinarstva. Vjerujem kako će to biti i poticaj ljudima da se odluče za investiranje u nešto za što duboko vjerujem da Pregrada i njezin položaj imaju idealne uvjete. Uostalom najbolji dokaz tome su naši etablirani vinari poput Zdolca, Cveka i Bodrena, koji proizvode vina svjetskog glasa.

Komentirajte prvi

New Report

Close