Što mislite o prijedlogu ekonomista Thomasa Pikettyja da Hrvatska uvede porez na nasljedstvo?

Autor: Ana Blašković , 14. travanj 2015. u 22:00
Boro Vujović, Opereta nekretnine

Boro Vujović smatra prijedlog zanimljivim.

Teško je paušalno reći bez ozbiljne analize, no radi se o zanimljivom prijedlogu.

Porez na nasljeđivanje postoji u zapadnim zemljama i u Europskoj uniji, a uvođenje takvog poreza moglo bi djelovati poticajno na tržište nekretnina. Zainteresiranih za kupnju uvijek ima na tržištu, a ovim porezom bi se ljude moglo potaknuti na prodaju nekretnina umjesto da ih gomilaju. 

Mislite li da je bolja ta ideja, pri čemu Piketty predlaže da se paralelno smanji pritisak na niske i srednje plaće, od ranijeg prijedloga poreza na nekretnine?
Ako se na taj način rasterećuje trošak rada, stvara se novi potencijal za rast pa ne bih odbacio takav prijedlog. Ranija ideja uvođenja poreza na nekretnine nije bila dobra jer je realnost da ljudi u Hrvatskoj štede u nekretninama, odnosno "u ciglama". No, ako ćete rasteretiti cijenu rada i time omogućiti ljudima više plaće bit će motivirani da kupuju i prodaju. 

Kakva je situacija na tržištu nekretnina? Da li je zaustavljen pad cijena i kada se mogu očekivati  vraćanje prometa prije krize?
Suprotno onome što se može ponekad čuti o desecima neprodanih stanova, situacija na tržištu nekretnina je dobra. Govorimo li o stanovima, pad cijena je zaustavljen, ponegdje je cijena i porasla. Može se reći da postoje i ponuda i potražnja te da tržište u cjelini funkcionira. Rekao bih kako ne treba očekivati da se promet vrati na razine prije krize jer je to bila izvanredna situacija, novca u izobilju, a tržište u balonu. Ovo je naša realna situacija; cijene su pale u prosjeku od 30 do 40 posto, no ima realnog prostora za rast prometa. Došlo je do diferencijacije cijena po lokacijama i kvaliteti pa na nekim atraktivnim lokacijama uopće nije bilo pada cijene.

Komentirajte prvi

New Report

Close