Smatrate li da bi se dio novca iz EU fondova trebao skrenuti za jamstva manjim poduzetnicima?

Autor: Darko Bičak , 12. ožujak 2014. u 22:00
Barbara Bolf, BB Natura Vera

Barbara Bolf smatra da novac iz EU fondova može pomoći poduzetnicima, ali treba biti oprezan oko povlačenja sredstava.

Europski fondovi su značajan izvor financiranja za male i srednje poduzetnike, ali smatram da ni oni nisu "obećana zemlja" te da kriju puno zamki kojih mnogi nisu svjesni.

Korištenjem fondova morate zadovoljavti stroge EU kriterije koji su u praksi često neostvarivi ili u protivnom morate vratiti novac.

Koliko EU fondovi mogu pomoći u razvoju poslovanja?
Smatram da su oni bonus, a ne impuls koji će pokrenuti uspješno poslovanje. Iz Europske unije nikada ne možete dobiti unaprijed potpuni iznos potrebne investicije. Uvijek se radi o djelomičnom financiranju. Uz to, vi prethodno morate osigurati ili dio, a često čak i potpuni iznos investicije. Tada, ukoliko s Bruxellesom sve prođe dobro, sredstva dobivate kao bonus koji vam olakšava poslovanja. Ukratko, ne mislim da bi netko svoje poslovanje trebao temeljiti na mogućem novcu iz EU fondova.   

Koliko je malim poduzetnicima teško osigurati jamstva?
Svaki poduzetnički pothvat podrazumijeva preuzimanje rizika. Velike tvrtke možda mogu svojim rezervama ili poslovnim modelima osigurati da im banka ili država pruži jamstva za njihovu investiciju. Kod malih poduzetnika je to puno teže i oni najčešće takva jamstva ne mogu dobiti već se moraju osloniti na sebe. Bilo bi odlično kad bi se to moglo promijeniti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close