Slažete li se s potpredsjednikom Vlade Brankom Grčićem da je privatni sektor kriv za pad BDP-a?

Autor: Suzana Varošanec , 03. ožujak 2014. u 22:00
Goran Prgin, vlasnik NCP-a

Goran Prgin smatra da ipak isključiva krivica za pad BDP-a nije na privatnom sektoru.

Najlakše je kriviti onog tko stvara novi proizvod i tko ga zapravo ne može povećavati jer nema raspoloživih financijskih sredstava.

Glavni problem je izostanak kreditiranja poduzetnika, a bankari izbjegavaju o tome govoriti. HNB svojim mjerama djeluje u cilju spašavanja banaka, ne privrede, a HBOR je na kraju prošle godine vratio središnjoj banci gotovo milijardu kuna neutrošenih kreditnih sredstava. U tom začaranom krugu Vlada nije donijela ključnu mjeru kako bi pomogla poduzetnike novcima kojima mogu kreditirati nove projekte. 

Govorite li iz vlastitog iskustva? 
Nakon što je NCP prošao predstečajnu nagodbu ne može doći do kredita! Nijedna banka ne želi dati kredit iako imamo projekte kojima možemo zaposliti sto ljudi. Trebamo desetak milijuna eura. Lani smo ostvarili 60-postotni rast prihoda u odnosu na 2012., 80 posto izvozimo, proizvodna smo tvrtka s 250 zaposlenih, ali naprijed ne možemo.   

Tvrdite da država nije podupirala izvoznike. Što predlažete? 
U Hrvatskoj neće biti rasta sve dok država ne oslobodi sredstva za nove projekte. Vlada treba donijeti zakon kojim će urediti da sredstva koja osigurava HNB lakše dođu do poduzetništva. Tvrtkama koje mogu opstati potrebno je preko rizičnog fonda financirati nove programe. To je ključ za izlazak iz krize i jedini način kako Hrvatska može krenuti dalje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close