Cvetojević u novom poslu: Širi se na mikrologistiku

Autor: Bernard Ivezić , 22. studeni 2017. u 10:23
Saša Cvetojević, vlasnik tvrtke Insako/Davor Puklavec/PIXSELL

Novim biznisom poznati poslovni anđeo želi izgraditi logističku platformu za male i srednje poduzetnike koji se sve više okreću e-poslovanju.

Saša Cvetojević, jedan od najpoznatijih poslovnih anđela u Hrvatskoj te vlasnik tvrtke Insako, širi se u mikrologistiku. Plan mu je biti vodeći logističar za male i srednje e-biznise u jadranskoj regiji, a kako bi to ostvario ugovorio je franšizu za jadransku regiju s tvrtkom Mail Boxes Etc. (MBE), koja je bivša članica američke UPS grupe.

Dostavljači partneri
Iako time na razne načine, potencijalno ulazi na teren na koji ciljaju Abrakadabra i eKupi te Hrvatska pošta, Cvetojević smatra da na tržištu ima mnogo prostora za rast s obzirom na skok domaće e-trgovine. "MBE-u nije cilj ponuditi najnižu cijenu na tržištu već najbolju uslugu i želimo u 2-3 godine u regiji otvoriti 60 poslovnica", kaže Cvetojević. Prema podacima istraživanja "State of Ecommerce Mind 2017" svi online trgovci u Hrvatskoj bilježe rast, a bilježi se i rast broja online trgovaca. 

Prosječna potrošnja po transakciji 7,6 posto je veća no lani, a broj korisnika interneta koji ne kupuju online pao je s 12 na devet posto. Statista je procijenila da je e-prodaja u Hrvatskoj lani porasla devet posto na 2,7 milijardi kuna. Cvetojević kaže da unatoč tome u Hrvatskoj nedostaje kvalitetna logistika za koja bi bila usmjerena na sve veći broj manjih e-trgovina i da je baš zato odlučio to realizirati kroz MBE. "Reklamacije su najveći problem hrvatskim web trgovinama, jer ne znaju kako ih raditi, a baš zato što je slično i u SAD-u, tamo su naše poslovnice glavni kanal za povrat robe Amazonu.", ističe.

Nastavlja da u Maleziji MBE raste tako što zaposlenici naručuju da im se online roba dostavi u njihove poslovnice što otvara prostor za suradnju sa svim dostavljačima od HP-a, DPD-a, DHL-a, Overseasa, FedEX-a, UPS-a, Locodelsa i drugih. U tome vidi i rješenje za dostavu robe građanima i tvrtkama ovdje, jer neki e-trgovci ne isporučuju u Hrvatsku dok MBE može međunarodno posredovati. No, plan mu je nuditi usluge i izvoznicima, posebno onima koji šalju uzorke u inozemstvo. "Na Siciliji tamošnji OPG-ovi preko nas šalju maslinovo ulje, čak i rajčice dok u Izraelu pak veliki broj e-trgovaca naručuje robu preko Amazona, eBaya i Alibabe i onda ih preprodaje pod svojim brendom zahvaljujući mikrologistici", kaže Cvetojević.

Prva poslovnica
Navodi da je već pronašao lokaciju za prvu poslovnicu. Bit će u Radničkoj ulici u Zagrebu i planira je otvoriti u veljači. Nakon toga želi pokriti Hrvatsku pa Sloveniju, a zatim Srbiju i ostatak regije. "Ovo je tip biznisa kojem će pojava dronova za dostavu samo povećati promet", zaključuje Cvetojević.

Komentari (2)
Pogledajte sve

..da , ovako nježan i krhak…totalni je anđeo…

Eto, skladistar se vratio svojim core kompetencijama. Pozdravljam odluku!

New Report

Close