Ranogajec: 2016. je konačno dobra godina obrtnicima

Autor: Marija Brnić , 20. prosinac 2016. u 22:00
Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore/Robert Anić/PIXSELL

Izgubljeno je 360 obrta, dok ih je prethodnih godina nestajalo i do tri tisuće.

Prvi put nakon dugo godina obrtnici su poslovnu godinu na izmaku ocijenili – pozitivnom. Podvlačeći crtu pod poslovnu 2016. predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec ustvrdio je jučer kako je to "jedna od boljih godina, jer je u njoj izgubljeno manje od 360 obrta, dok ih je prethodnih godina nestajalo i do tri tisuće".

U ovom trenutku, prema podacima HOK-a, u Hrvatskoj je aktivno 76,5 tisuća obrta i to s više od tisuću zaposlenih nego prethodne ranije. Ranogajec vjeruje kako će "dobar dio obrtnika u 2016. zadržati pozitivnu nulu", što bi, smatra, već bio napredak i dobar uvod u 2017., u kojoj od Vlade obrtnici očekuju jače aktivnosti na pojednostavljenju zakonodavnog okvira. Složenost postojeće normativne prakse za obrtnike Ranogajec ilustrira primjerom kako pri evidenciji radnog vremena radnika obrtnik mora upisati čak 18 podataka.  

Od Vlade obrtnici u narednoj godini posebna očekivanja imaju da im se poboljša uvjete poslovanja kroz promjene i primjenu zakona o zabrani sprječavanja obavljanja neregistrirane djelatnosti, koja idalje guše obrtnike i oduzimaju poslove i razvoj. "Kamo sreće da se na tome radilo u četvrtom mjesecu, da je zakon tada promijenjen, ne bi trenutno bilo problema s punjenjem proračuna", dodaje Ranogajec. Ključnim zadatkom za 2017. predsjednik HOK-a vidi u poboljšanju obrazovnog sustava, vraćanju važnosti i digniteta strukovnom obrazovanju.

 "Nonsens je da uz 230 tisuća nezaposlenih u Hrvatskoj tražimo uvoz radne snage. Zato podržavamo projekt prekvalifikacija nezaposlenih osoba, kojim u sljedećoj godini može biti obuhvaćeno do 5 tisuća osoba", naglasio je Ranogajec. Gorčinu obrtnici ipak ne mogu skriti zbog porezne reforme i povećanja stope PDV-a za ugostiteljske usluge s 13 na 25 posto, koja pogađa 13 tisuća obrtnika u toj djelatnosti i baca sjenu na generalno obrtnicima pozitivnu sliku 2016. 

Komentirajte prvi

New Report

Close