Rađa se više tvrtki, a 52% 
ih preživi pet godina biznisa

Autor: Marija Brnić , 11. studeni 2019. u 22:00
Prvu godinu preživjelo je 87% tvrtki osnovanih tijekom 2017.

Broj novoosnovanih tvrtki lani premašio 2013., ima ih 15.600.

U odnosu na demografsku sliku stanovništva u Hrvatskoj, koja je sve dramatičnija i negativnija, poslovna demografija nije toliko obeshrabrujuća. Takav zaključak daju najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku, koji prati demografska događanja među poduzećima, a koji pokazuju da raste broj aktivnih poduzeća i tek “rođenih”. Za prošlu godinu, nažalost, pregled najnovijih podataka o “umrlim” tvrtkama službena statistika još nema, bit će dostupni tek u srpnju iduće godine, pa se najnoviji prirodni prirast u kompanijskom životu ne može utvrditi.

Najživlji prijevoz i ICT

No, ohrabruju podaci da je broj aktivnih tvrtki lani nastavio rasti i prešao je 170.000. Taj broj već je pet godina u konstantnom usponu, a lani je u odnosu na 2014. veći za 8000. DZS ukazuje i da je nakon porezne reforme 2017. povećan broj “jedinica” koje su izašle obuhvata poslovne demografije zbog prelaska na paušalno oporezivanje, osobito u uslužnim djelatnostima. Najviše broj aktivnih tvrtki raste u prijevozu, ICT-u i u administrativnim i uslužnim djelatnostima, dok je pad u financijskim i djelatnostima osiguranja, te ostalim uslužnim djelatnostima. Broj “rođenih” tvrtki u proteklih pet godina se oporavlja, nakon recesijskog šoka, a lani je prešao razinu iz 2013. s osnovanih 15.600 novih tvrtki. Najviše ih je pokrenuto u djelatnosti pružanja smještaja i hrane, te u prerađivačkoj industriji, a u obje djelatnosti primjetan je trend rasta novih tvrtki. No, oslabio je trend osnivanja tvrtki u djelatnosti opskrbe strujom i plinom, te financijskom i sektoru osiguranja, a zanimljivo, manje je i “novorođenih” u trgovini. Pokažu li podaci za “umrle” da se nastavlja trend smanjenja gašenja tvrtki, 2018. bi bila treća godina u kojoj se uzastopno osniva više novih tvrtki nego ih se ugasi, odnosno da se bilježi pozitivan prirodni prirast poslovnog sektora.

I zaposlenih je više

Paralelno s povećanjem broja aktivnih poduzeća iz godine u godinu raste i broj zaposlenih u njima, a lani ih je u 170 tisuća tvrtki radilo 1,132 milijuna. Za oko 5 tisuća više nego godinu ranije, a 38,7 tisuća više nego 2016.

Gledaju li se stope preživljavanja, prvu godinu preživjelo je 87% osnovanih tijekom 2017., dok je stopa petogodišnjeg preživljavanja poduzeća koja su rođena u 2013. iznosila 52 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close