Provjerite najuspješnije poduzetničke gradove u Hrvatskoj: Drugi na listi mnoge će iznenaditi

Autor: Poslovni.hr , 05. studeni 2023. u 12:18
foto: davor javorović/pixsell

Poduzetnici su u metropoli lani ostvarili prihode od 535,7 milijardi kuna.

Da nekoga pitate “što je zajedničko Vukovaru i Svetoj Nedelji” možda bi jedno od najmanje očekivanih odgovora bilo kako su to dva najuspješnija poduzetnička grada u Republici Hrvatskoj. Nismo se zabunili, statistički gledano ta su dva mjesta raj za poduzetnike, barem ako se kao kriterij uzme omjer broja stanovnika i ukupnih prihoda koje su poduzetnici ostvarili u 2022. godini.

Prema podacima koje je nedavno objavila Fina, a koji donose rezultate poslovanja poduzetnika u 10 najvećih hrvatskih gradova, na prvom mjestu je, što nikoga neće začuditi – Zagreb. Kažemo da to nikoga neće začuditi s obzirom da je riječ o gradu s daleko najvećim brojem stanovnika, pa nije niti čudo da se tu nalazi i najveća koncentracija poslova. Poduzetnici su u metropoli lani ostvarili prihode od 535,7 milijardi kuna.

Međutim, ono što mnogi od nas ne bi pomislili je to da je “srebrnu medalju” u kategoriji ukupnih prihoda poduzetnika lani odnio Vukovar gdje je poduzetnička zarada iznosila 37,8 milijardi kuna, tim više jer se taj grad nalazi tek na 24. mjestu kada je u pitanju broj stanovnika. Finina lista potom se nastavlja u nešto predvidljivijem tonu pa su tako idući po prihodima, redom, Split (31,8), Rijeka (28,4) i Osijek (20,8) koji se nalaze na trećem, četvrtom i petom mjestu kad je u pitanju i broj stanovnika, piše Večernji list.

Potom slijedi Varaždin s 19 milijardi kuna zarade, a za kojeg bismo mogli reći da je postigao bolje rezultate od očekivanih jer se po pritoku novca kad je u pitanju privatni sektor nalazi na 6. mjestu, dok je po broju stanovnika na 10. poziciji. Potom slijedi Velika Gorica koja je sedma po prihodima (18,5) i šesta po stanovništvu, da bi potom došli do već spominjane Svete Nedelje. Grad u kojem je službeno prijavljeno tek 18.000 stanovnika što ga stavlja na 30. poziciju u Hrvatskoj lani je uprihodio 17 milijardi poduzetničkih kuna čime je završio na 8. mjestu u toj kategoriji. Na kraju dolaze Zadar s 12,3 milijarde kuna dobiti i Čakovec s 10,4.

Kada se podaci ovako predstave jasno je zbog čega Vukovar i Sveta Nedelja dijele prvo mjesto – jer je Vukovar 2. po prihodima i tek 24. po broju stanovnika (24-2=22), a Sveta Nedelja 8. po zaradi i 30. po broju stanovnika (30-8=22). Mnogi će pomisliti kako Sveta Nedelja svoju poziciju duguje Mati Rimcu koji je tamo sagradio 200 milijuna eura vrijedan kampus u koji bi zaposlenici trebali useliti s prvim danima iduće godine, ali iako je nesumnjivo da je Rimac tom gradu itekako pomogao ipak u njemu nije najznačajniji igrač – prema brojkama najjača tvrtka Svete Nedelje je Medical Intertrade. U Vukovaru je to Prvo Plinarsko Društvo Pave Vujnovca, a da nije PPD-a grad na Dunavu teško da bi uopće dospio na ovu listu najuspješnijih poduzetničkih gradova u RH.

Komentirajte prvi

New Report

Close