Povlače najviše novca iz EU pa im turizam raste po stopi od 16 posto

Autor: PD i VL native tim , 14. listopad 2018. u 22:01
Terme Sveti Martin ove će godine napraviti 136.000 noćenja, dok ih je primjerice 2013. bilo svega 63.000

Turistička zajednica Međimurske županije najuspješnija je TZ u Hrvatskoj u povlačenju EU sredstava, a takvi rezultati su mogući samo uz odličnu suradnju i sinergiju svih partnera.

Turizam u Međimurskoj županiji razvija se iznimno brzo, pa unazad desetak godina broj dolazaka i noćenja raste po prosječnoj stopi od čak 16 posto. Turistička vizija usvojena Masterplanom razvoja i Strateškim marketing planom turizma Međimurske županije do 2020. govori o Međimurju kao destinaciji dinamičnog i zdravog odmora, koja aktivnim i znatiželjnim posjetiteljima nudi iskustva wellnessa i sporta, učenja i zabave, fine hrane i vina, bogate kulture i očuvane prirode.

"Međimurje je u posljednjih desetak godina izraslo u poželjnu i visokokvalitetnu turističku destinaciju. Tu činjenicu osim stalnog iznadprosječnog rasta broja dolazaka i noćenja potvrđuju i sad već zaista mnogobrojna recentna priznanja iz Hrvatske i Europe, pa uskoro i globalnih institucija kao što je UNWTO. Naši brendovi Međimurje Cyclist Welcome, Međimurski zlatni gurman ili Međimurska vinska cesta prepoznati su i prihvaćeni od gostiju, a kao primjere dobre prakse prihvaćaju ih i susjedne hrvatske županije te susjedi iz Mađarske koji kod sebe uskoro uvode naš standard kvalitete za cikloturizam. 

Održivi ruralni turizam
Turistička zajednica Međimurske županije zadnjih je desetak godina daleko najuspješnija TZ u Hrvatskoj u povlačenju europskih sredstava za razvoj turizma. Naravno, takvi rezultati su mogući samo uz odličnu suradnju i sinergiju svih partnera iz javnog i privatnog sektora od Međimurske županije, razvojne agencije REDEA, turističkih zajednica općina i gradova pa do Toplica Sv. Martin te restorana, mnogobrojnih OPG-ova, te malih hotelijera i iznajmljivača", napominje Rudi Grula, voditelj ureda Turističke zajednice Međimurske županije (TZMŽ).

Od 2007. do 2017. izravna i neizravna ulaganja u međimurski turizam (turistička infrastruktura, marketinške aktivnosti) u privatnom i javnom sektoru iznose oko 40 milijuna eura, što je u samom vrhu u kontinentalnom turizmu u Hrvatskoj. Javni sektor (TZ Međimurske županije, TZ općina i gradova, Međimurska županija, jedinice lokalne samouprave, REDEA) je dosad kroz različite turističke projekte povukao (ili je realizacija u tijeku) preko deset milijuna eura sredstava iz fondova EU. Sljedeći viziju pod sloganom Međimurje u pokretu dosad su zaslužene dvije nagrade – Europska destinacija izvrsnosti (EDEN) za održivi ruralni turizam i lokalnu gastronomiju i švicarska turistička nagrada STA, a u svibnju ove godine Međimurje je kao prva hrvatska regija primljena u članstvo UNWTO (Svjetska turistička organizacija) mreže za gastronomiju.

 

40 milijuna

eura uloženo je u međimurski turizam od 2007. do 2017. godine

Ove godine TZMŽ je kao druga destinacija u Hrvatskoj uvela praćenje održivosti turizma kroz ETIS – Europski sustav pokazatelja za turizam te time ulazi u uski krug europskih destinacija koje znanstveno utemeljenom metodologijom prate održivost turizma. Glavni atrakcije na kojima Međimurje gradi svoju turističku ponudu su visoko očuvana bioraznolikost (područje uz rijeke Muru i Dravu su dio Regionalnog parka prirode Mura-Drava i UNESCO-vog prekograničnog rezervata biosfere), termalni izvor u Toplicama Sveti Martin čija je kvaliteta voda jednaka onoj iz čuvenog Baden Badena, velika raznovrsnost sportskih objekata za rekreativce i priprema vrhunskih profesionalaca od biciklizma (750 km staza, 30 smještajnih objekata pod brendom Međimurje Cyclist Welcome), ribolov, speedway…

Tu je i domaća, zdrava hrana koja se nudi u višestruko nagrađivanim restoranima (Mala hiža – Michelinova preporuka i Gault&Millau) okupljenima pod brendom Međimurski zlatni gurman, pa svjetski nagrađivana vina (Jakopić, Štampar; Cmrečnjak – Decanterove medalje) koja se nude u četrdesetak lijepo uređenih kušaonica na Međimurskoj vinskoj cesti, potom kulturno povijesne znamenitosti kao što su Stari grad Zrinskih u Čakovcu, rodna kuća dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu, jedinstveni stari riječni mlin u Žabniku, ali i mogućnosti za nesvakidašnje avanture u adrenalinskom parku Accredo ili ispiranju zlata na rijeci Dravi.  Svakako treba spomenuti i veliki broj turističkih manifestacija kao što su vinski festival Urbanovo i festival Porcijunkulovo te tehno festival Forestland. 

Nužno se dalje razvijati
Kroz razvoj kratkih lanaca opskrbe, te financijskim poticajima Međimurska županija u suradnji s razvojnom agencijom REDEA-om i TZMŽ-om intenzivno pruža potporu ekonomskoj i ekološkoj održivosti poljoprivrednih OPG-va koji su ključni dobavljači domaćih, zdravih namirnica i vina te predstavljaju bazu visokoj kvaliteti ugostiteljske ponude. Integriranim marketinškim aktivnostima, kontinuiranom edukacijom i financijskim potporama potiču se i mali iznajmljivači te drugi mali poduzetnici s područja turističkih usluga i organizatori turističkih evenata. Posebno prednjači općina Sveti Martin na Muri, koja je postala lider turističkog razvoja Međimurske županije, jer se tu bilježi oko 70 posto ukupnog broja noćenja. "U prvih devet mjeseci 2016. imali smo 79.825 noćenja, da bi se taj broj u prvih devet mjeseci ove godine popeo na čak 111.240", rekao nam je općinski načelnik Dražen Crnčec.

Uz porast broja noćenja to područje bilježi i aktiviranje lokalnog stanovništva koje uviđa mogućnosti da od turizma i živi, što pak se vidi kroz podatak da je 2016. na području općine bilo tek desetak privatnih iznajmljivača, a ove godine ih je više od dv adeset. Dobra je poruka i ta da se u taj cijeli kompleks događanja uključuju i lokalni OPG-ovi sa svojom ponudom. Bez razvoja turističkih kapaciteta, ali i gospodarstva kroz gospodarsku zonu Sveti Martin, prostor općine Sveti Martin na Muri bio bi u daleko gorem položaju, posebice demografskom, iako zbog blizine Slovenije i Austrije ni sada situacija nije sjajna. "Treba i nadalje raditi na razvoju novih sadržaja. Sve navedeno neće biti moguće ako se ne uključi i državna razina te svojim potezima omogući da radno aktivno stanovništvo ostvaruje veće prihode od svog rada", kaže Crnčec.

 

Grula

Naše brendove kao primjere dobre prakse prihvaćaju i susjedne županije, a Mađari uskoro uvode naš standard kvalitete za cikloturizam.

Pokrenute nove inicijative
Na upit o perspektivama i razvoju turizma u toj općini, dodaje: "Sveti Martin na Muri najsjevernija je općina Međimurske županije i Republike Hrvatske. Geografski položaj u prošlom stoljeću doveo je do toga da se prostor općine nije razvijao shodno nekim susjednim područjima.  To je prepoznato od strane lokalne zajednice, a posebice nakon ostvarivanja samostalnosti i novog teritorijalnog ustroja, te se ta mana zapravo pretvorila u prednost s obzirom na očuvanost prirodne baštine te nasljedstva u vidu kulturnih vrijednosti".

  Ispočetka je razvoj turističkih kapaciteta bio isključivo vezan uz postojeću, ali devastiranu strukturu u nekadašnjim Toplicama Vučkovec. Privatnim ulaganjima taj prostor je danas pretvoren u jedan respektabilni kompleks koji donosi dodanu vrijednost. Lokalna zajednica dala je podršku tom razvoju kroz izgradnju komunalne i ostale infrastrukture te mnogim drugim, ne manje važnim načinima razvijanja prostora – izrađena je strategija razvoja, novi prostorni i urbanistički planovi, odrađena je kompletna katastarska izmjera.

Što se tiče korištenja sredstava državne i EU razine, Općina je u suradnji s mnogim partnerima pokrenula različite inicijative i projekte pa su tako obnovljeni tradicijski mlin i skela, a u posljednjem je razdoblju izgrađena i mlinarska hiža s multimedijalnim muzejom. Trenutno se gradi Skelarska hiža kojom se želi napraviti ulaznu točku i interpretacijski centar na buduću poučnu stazu, čija će se izgradnju financirati iz EU fondova. Za razvoj turizma u toj općini najvažnije su Terme Sveti Martin, koje se u vlasništvu Erste bank Austria. Kompleks obuhvaća i hotelski smještaj i apartmanski smještaj, bazenske i wellness usluge, te sportske sadržaje kako za profesionalne tako i za rekreativne sportaše.

 

22 posto

porastao je broj noćenja stranih gostiju u prvih devet mjeseci ove godine

"Terme Sveti Martin imaju posebne hotelske standarde Congress & Meetings, prvi su hrvatski certificirani bike hotel, a ove godine smo ponosni dio Run friendly hotela. Poslovna vizija tvrtke je Svijet zdravih užitaka, što simbolizira koncept koje terme prezentiraju tržištu. ", objašnjava Branimir Blajić, generalni direktor Termi Sveti Martin.Ta će tvrtka ove godine napraviti 136.000 noćenja, dok ih je primjerice 2013. bilo svega 63.000, a popunjenost kapaciteta podignuta je s tadašnjih 36 posto na respektabilnih 65 posto.

Odlične turističke brojke  

Gotovo 20 posto više turista koji se duže zadržavaju
Turistički rezultati ostvareni 2017. u Međimurju su odlični – lani je zabilježeno 70.817 turista (19,30 posto više u odnosu na 2016.) i 169.494 noćenja (za 17,26 posto više). Prosječna dužina boravka gostiju je 2,39 dana (10 posto više nego 2016). Domaćih je gostiju 47 posto, a među inozemnim gostima najviše ih je iz Slovenije, Njemačke, Austrije, Poljske i Mađarske. I ova će godina biti rekordna – u prvih devet mjeseci 2018. zabilježeno je 56.872 dolaska i 147.408 noćenja, što znači porast broja dolazaka i noćenja za 16 posto u odnosu na isto razdoblje 2017., te porast noćenja stranih gostiju za 22 posto.

New Report

Close