Pokretanje biznisa u Estoniji ima i drugu stranu

Autor: Bernard Ivezić , 09. veljača 2020. u 22:00
Ignacio Nieto Carvajal kaže: Estonija nije porezni raj

Estoniju nije porezni raj, jer ako živite i radite iz Hrvatske porez ćete morati platiti ovdje, kaže Nieto Carvajal.

Dok se u Hrvatskoj priča o ubrzanoj digitalizaciji, u Zagrebu je mikropoduzetnik i digitalni nomad Ignacio Nieto Carvajal, rodom s juga Španjolske, održao predavanje o poslovanju u Estoniji, najdigitaliziranijoj članici Europske unije.

Boravak u glavnom gradu Hrvatske poklopio se s prvom godišnjicom poslovanja njegove tvrtke "Your Company In Estonia", koju je otvorio online u Estoniji, a koja je dosad narasla na deset zaposlenika i više od 250 klijenata. O prihodu smo doznali tek da je premašio šest znamenki, znači da je veći od  100.000 eura. Mikropoduzetnik Nieto Carvajal s tim je vrlo zadovoljan.

Porezni rezident
"U Španjolskoj sam kao freelancer, i to programer za iOS i Android aplikacije, radio više od 60 sati tjedno da bih mogao zaraditi za život, zatim sam otvorio tvrtku u Estoniji, a u međuvremenu sam od savjetovanja kako to napraviti stvorio biznis", kaže Nieto Carvajal. Iako se i u Hrvatskoj danas tvrtka može otvoriti preko interneta te je, prema ministru gospodarstva Darku Horvatu, tako nastalo više od sto novih poslovnih subjekata, u Estoniji je to još uvijek daleko jednostavnije.

 

250 klijenata

mikropoduzetnik privukao u prvoj godini poslovanja

Dodatno, Estonija i dalje privlači velik broj mikropoduzetnika, posebno digitalnih nomada, jer joj je i porezni sustav bolje optimiziran za takve poduzetnike nego onaj u Hrvatskoj. Međutim, Nieto Carvajal ističe da to ne treba shvatiti kao mogućnost da se izbjegne plaćati poreze u zemlji u kojoj se živi, odnosno u kojoj ste porezni rezident. "Estonija nije porezni raj te iako vam nudi mnoge atraktivne mogućnosti po pitanju plaćanja poreza svejedno, kao i sve druge članice Europske unije, poput Hrvatske, razmjenjuje s drugim članicama informacije o biznisima", naglašava Nieto Carvajal.

Pojašnjava da je zato izvjesno da će svatko tko otvori u Estoniji tvrtku, a živi i radi iz Hrvatske u nekom trenutku postati zanimljiv Poreznoj upravi u Hrvatskoj te da će ona tražiti i dobiti od Estonije sve potrebne podatke da bi onda zahtijevala od te osobe i njene tvrtke da joj plate porez. "Porezne uprave gledaju gdje ste porezni rezident, a ako poslovne odluke netko donosi iz Hrvatske, radi s klijentima ovdje i još ovdje živi, onda nije porezni rezident Estonije već Hrvatske i zato će ovdje morati platiti porez", kaže Nieto Carvajal.

Za startupe
Dodaje da ipak postoje razlozi zbog kojih poduzetnici iz Unije i dalje preferiraju otvarati tvrtke u Estoniji. Prvo, doslovno sve se može napraviti online od otvaranja tvrtke do kompletne administracije s Poreznom upravom, uključujući pravdanje troškova i predaju godišnjih izvješća. Nije isključeno da se preda i drugačije, ali 95 posto poreznih prijava ide online putem.

Nadalje, za predaju porezne prijave dovoljno su svega tri minute.  Nieto Carvajal, navodi, da su takve mogućnost prepoznali startupi i mikropoduzetnici, kojima je Estonija dala i posebne pogodnosti. "Wolt je, iako je finski startup, da bi se lakše širio po EU preselio se u Estoniju, dok digitalni nomadi u Estoniji imaju boljeg poreznog partnera nego će ga naći u drugim EU članicama", zaključuje Nieto Carvajal.

Komentirajte prvi

New Report

Close