Pojačane potpore sisačko-moslavačkim poduzetnicima

Autor: Poslovni dnevnik , 22. prosinac 2022. u 22:00
Županija je najveći stradalnik na više polja, od potresa koji ju je pogodio do demografije/N. Čutuk/PIXSELL

Prema Vladinom zaključku, intenzitet potpora za Sisačko-moslavačku županiju za velike poduzetnike bio bi 60%, za srednje 70%, a male 75%.

Vlada je donijela zaključak o prihvaćanju prijedloga izmjene Karte regionalnih potpora za razdoblje 2022. – 2027., kojima se predlaže povećanje potpora za Sisačko-moslavačku županiju.

Prema Vladinom zaključku, intenzitet potpora za Sisačko-moslavačku županiju za velike poduzetnike bio bi 60%, za srednje 70%, a male 75%.

Prema sadašnjoj karti regionalnih potpora, potpore za Panonsku Hrvatsku koju čine Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska, Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Karlovačka i Sisačko-moslavačka županija, iznose 50% za velike, 60% za srednje i 70% za male poduzetnike.

U Sisačko-moslavačkoj županiji je, kaže ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, prisutno kontinuirano negativno odstupanje od prosječnih demografskih, ekonomskih i fiskalnih kretanja na nacionalnoj razini, a učinci potresa dodatno su pojačali demografsku degradaciju.

Značajna šteta prouzročena je i poslovnom sektoru, i to ne samo kroz izravnu štetu zbog oštećene imovine i opreme poslovnih subjekata, nego i zbog naglog gubitka tržišta te smanjenja razine poslovanja i manjka prihoda, a posljedično i likvidacije poduzeća, što predstavlja trajnu štetu za lokalno gospodarstvo, kažu u Vladi.

Vladin prijedlog izmjena regionalnih potpora odobrava EK. Odobrena su i sredstva za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica poplave na području Hrvatske Kostajnice u ukupnom iznosu od 25 milijuna kuna te za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda nastalih u ovoj i dijelu prošle godine u iznosu od 9,5 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close