Poduzetno sljubili vino, sir i svoj kraj

Autor: Darko Bičak , 23. lipanj 2016. u 07:49
OPG Kovačević proizvede godišnje 25-30 tisuća l vina/D. Špehar/PIXSELL

Uz Badel 1862, vinarija Lotada, obiteljska gospodarstva Voborski i Kovačević okosnica su vinske ponude.

Daruvarski kraj među najvažnijim je vinarskim regijama u Hrvatskoj, a osim etabliranog Badela 1862, koji tamo ima vinariju i 140 hektara vinograda, posljednjih se godina sve više razvijaju i mali vinari. Njihovoj prepoznatljivosti zasigurno će pomoći i projekt Daruvarska vinska cesta, koja okuplja četiri vinara na pet lokacija te po jednu siranu i kavanu.

Najzastupljenija graševina 
Najznačajniji vinar je Badel 1862, koji na vinskoj cesti ima dva objekta za vinoljupce: vinariju Daruvar, koja može primiti 60-ak gostiju, te dvorac Janković sa 40-ak mjesta za posjetitelje. Velik kapacitet ima i Vinarija Lotada u vlasništvu Adele i Ota Lneničeka. Njihova kušaonica i točionica mogu ugostiti 70-ak vinoljubaca. OPG Voborski, u vlasništvu Lele i Velimira Voborski, može se pak pohvaliti jedinstvenom klijeti koja je napravljena u obliku srednjovjekovne utvrde – Vezmarova kula.

 

Voborski

Ako nekom zatreba vino usred svadbe u ponoć, nije problem, možemo ga i dostaviti.

"Objekt je napravio moj djed 60-ih godina. Bio je građevinski poduzetnik i vinar te je spojio svoje dvije ljubavi napraviviši pomalo ekstravangantan objekt usred vinograda na vrhu brežuljka. Nikad nismo saznali zašto je gradio ovakvu klijet, koja je mješavina utvrde i suvremenog bunkera s puškarnicama, no danas je to  zaštitni znak naših vina", objašnjava Lela Voborski, čija obitelj obrađuje oko 1,5 hektara vinograda, od čega godišnje dobivaju oko 7000 litara graševine i 1200 litara frankovke. Njezin suprug, inače jedan od zaposlenika Vinarije Badel, objašnajva da većinu vina prodaju na kućnom pragu.

"Najviše vina ode na veselicama. Ljudi prepoznaju kvalitetu kojoj mogu vjerovati i fleksibilnost nabave. Ako nekom zatreba vino usred svadbe u ponoć, nije nikakav problem da me nazovu i dođu po njega ili ga ja dostavim", kaže Velimir. U njihovu je susjedstvu i vinarija OPG Kovačević, čije uzde sve više preuzima mladi Matej. Oni u vlasništvu imaju oko dva hektara vinograda. Još dva-tri hektara imaju njihovi stalni kooperanti, od kojih otkupljuju grožđe. Kao i u cijelom daruvarskom kraju, i kod Kovačevića je najzastupljenija sorta graševina, a ukupno godišnje proizvedu između 25 i 30 tisuća litara vina.

Vinarija Lotada, pak, što na vlastitim površinama, a što otkupom grožđa od kooperanata, godišnje proizvede i do 200 tisuća litara vina, uglavnom graševine. Vinarsku cestu obogaćuje i obiteljska sirana Biogal sa svojih 12 zaposlenika, koja na dan proizvede oko 2000 litara vrhunskog mlijeka, od čega 500 litara kozjeg i 200 litara ovčijeg. 

Biogalov sir za Istru 
"Ne možemo se natjecati s velikim industrijskim proizvođačima, pa smo se odlučili za vrhunski proizvod od najkvalitetnijeg mlijeka. Svojim koperantima plaćam mlijeko i za kunu više po litri od klasičnih mljekara, ali tražim vrhunsku kvalitetu", kaže Melita Pokomy, vlasnica Biogala. Njezina specijalnost su zreli sirevi na bazi kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka, s raznim dodacima, najčešće tartufima. Glavno im je tržište, naime, Istra, pa i njihovi sirevi imaju okus Istre – kozjeg mlijeka i tartufa. 

10 vina, 10 sireva

Balada o vinu, siru i Daruvaru
Adela Lneniček iz Vinarije Lotada, Suzana Jurišić iz Badelove Vinarije Daruvar te Melita Pokomy iz sirane Biogal napravile su jedinstvenu degustaciju u vidu "balade" kojom sljubljuju daruvarska vina s daruvarskim sirevima. Gostima nude 10 slijedova najboljih daruvarskih vina, od graševine preko sauvignona i rizlinga, traminca do predikatnih vina, a svako vino prati određeni sir Biogala.

Komentirajte prvi

New Report

Close