‘Poduzetništvo je za mene izazov, koji život čini svrhovitim i zanimljivim’

Autor: Lucija Špiljak , 14. travanj 2022. u 22:00
Vlasnica je i osnivačica prve splitske međunarodne osnovne škole Harfa koja je nastala kao jedan iskorak izdavačke kuće/PD

Irena Orlović, vlasnica i urednica splitske izdavačke kuće Harfa, jedina europska protagonistica Mastercardova dokumentarca o poduzetnicama iz svijeta.

Poduzetnički je duh, kaže, oduvijek tinjao u njoj, sanjala je o nečemu svome još kao dijete, a u tim je vodama i službeno “zaplivala” kada se našla pred velikim životnim problemom koji je, dodaje, zauzeo značajno mjesto i ulogu u njezinu životu.

Irenu Orlović, vlasnicu i urednicu izdavačke kuće Harfe, specijalizirane za izdavanje knjiga iz područja ranog poticanja intelektualnog i emocionalnog razvoja djece te vlasnicu prve splitske internacionalne osnovne škole Harfa, taj je životni izazov potaknuo da pronađe svoju svrhu i krene živjeti život u kojem će pomagati drugima i činiti dobro društvo, a samim time i svojoj obitelji i sebi.

“Kad je društvu u kojem živimo dobro, dobro je i nama. Poduzetništvo za mene predstavlja jedan vid samoostvarenja. Krenuti u poduzetničke vode jest izazov, ali izazov koji život čini svrhovitim i zanimljivim. Kad bih krenula ispočetka i dalje bih se bavila istim poslom jer on me zaista ispunjava.

Zapravo, čitanje i uređivanje knjiga je više jedna strast, a manje posao. Kad je razvoj u pitanju, sigurno ne bih ponovila sve isto jer danas imam drugačija znanja i poglede, ali na neki način živimo u vremenu u kojemu je potrebno gotovo svake godine krenuti u nekom segmentu ispočetka jer se sve mijenja takvom brzinom da je potrebno neprekidno usavršavati se u svim segmentima.

Ljudima koji silno žele biti poduzetnici, ali se boje napraviti taj prvi korak preporučujem svakako da krenu raditi na toj temi kako bi otklonili strah i provjerili je li to zaista pravi put za njih te ujedno i definirali korake kako će postići svoje ciljeve”, ističe naša sugovornica.

Nema ‘princa na bijelom konju’
Kaže da su teška vremena kod nekih ljudi aktivirala traume iz prošlosti, dok su neke potaknula da se dublje bave svojim unutarnjim psihičkim procesima kroz štivo.

“U svakom slučaju je veća potražnja za podrškom u svim segmentima očuvanja mentalnog zdravlja, tako i u području srodne literature koja pomaže ljudima produbiti znanja i osnažiti sebe”, ističe Orlović.

Osim što je poduzetnica, također je savjetodavna terapeutkinja sa završenom petogodišnjom edukacijom za neurolingvističke psihoterapije u sklopu njemačke krovne organizacije DVNLP, premda ističe da područje psihologije za nju predstavlja cjeloživotno učenje. Usto je autorica web aplikacije Pametnica za poticanje dječjeg razvoja koja roditeljima pomaže u radu s djecom, a kreirala je i slikovnicu “Djevojčica i sreća” čija je tema osnaživanje djevojčica, ali i žena i njihovih unutarnjih djevojčica koje možda nisu dobile emocionalnu sigurnost koja im je bila potrebna u djetinjstvu. Poruka ove priče je, kaže Orlović, da sreću ne možemo pronaći u vanjskom svijetu niti će nam je donijeti “princ na bijelom konju”, već je moramo najprije pronaći u sebi.

Uplift akademija odabrala je njezinu priču kao jednu od inspirativnih koje bi mogle pomoći mladim poduzetnicima koji žele ostvariti svoje snove kroz poduzetništvo, ali im nedostaje dodatna motivacijska podrška da se usude i da krenu.

Također, Orlović je jedna od glavnih protagonistica Mastercardova dokumentarca FIVE koji prati pet poduzetnica iz različitih dijelova svijeta, čiji život i rad pozitivno doprinose razvoju društva u kojem žive i sveopćem razvoju općenito. Između stotine priča odabrana je upravo Irenina koja predstavlja Europu.

Sve to ostvarila je u 15 godina bavljenja poduzetništvom i sve što je uslijedilo bio je dodatni vjetar u leđa za Irenu koja je u Splitu, u prostoru franjevačkog samostana u klaustru Sv. Ante na Poljudu, otvorila prvu splitsku internacionalnu osnovnu školu Harfa koja je, kaže, nastala kao jedan iskorak izdavačke kuće Harfa koja godinama objavljuje literaturu iz područja ranog poticanja emocionalnog i intelektualnog razvoja djece, s ciljem edukacije odraslih kako bi znali pomoći djeci da iskoriste svoje potencijale.

Harfa se godinama bavi izdavaštvom, ali i edukacijama kako stručnjaka, tako i roditelja i svih onih koji su zainteresirani za razvoj djece pa Orlović kaže da osnivanjem škole zaokružuju svoju priču kada su u pitanju odgoj, razvoj i obrazovanje djece u jednoj novoj dimenziji.

Utjecaj na obrazovanje
Temeljni cilj je potaknuti djecu da zavole učenje i istraživanje, a kroz tu je avanturu u prvoj godini krenulo osmero đaka prvaka, a ta je brojka brzo narasla na 23. Sljedeće godine upisuju novi razreda od 18 učenika. Orlović kaže da djeci ne žele ulijevati činjenice već im pomoći da crpe svoje pune potencijale kroz obrazovanje.

“Naša škola se temelji na najnovijim neuroznanstvenim spoznajama kad je razvoj mozga i učenje u pitanju, to je škola u kojoj djeca fundamentalna znanja stječu kroz socio-emocionalne programe.

Naš je cilj ideje koje smo zaživjeli kroz naše knjige o povezujućem odnosu, o važnosti kako intelektualne, tako i socio-emocionalne podrške djece prenijeti i u obrazovanje. Iz tog razloga smo otvorili školu Harfa koja radi po metodologiji koja je sukladna novijim istraživanjima iz neuroznanosti i edukacijske psihologije”, ističe Orlović.

Iduće godine otvara i predškolski odgoj u školi sukladno IB-u (International Baccalaureate). ”Od sljedeće školske godine upisujemo djecu od 5+ u PYP takozvani nulti razred, a plan je otvoriti i srednju školu. Daljnjim razvijanjem ove naše Harfa priče želimo pozitivno utjecati i na obrazovanje u Hrvatskoj”, zaključuje Irena Orlović.

Komentirajte prvi

New Report

Close