Poduzetnicima bespovratnih 100 milijuna eura za projekte istraživanja i razvoja

Autor: Josipa Ban , 25. listopad 2023. u 07:00
Foto: Reuters

Do kraja godine prvi natječaj iz Integriranog teritorijalnog programa namijenjen inovacijama.

Prvi natječaj iz Integriranog teritorijalnog programa namijenjen inovacijama, odnosno poduzetnicima i njihovim projektima istraživanja i razvoja, trebao bi biti objavljen do kraja ove godine, najavljuju iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Putem natječaja, “Jačanje strateških partnerstva za inovacije u procesu industrijske tranzicije”, za koji je spomenuto ministarstvo ovih dana otvorilo javno savjetovanje, poduzetnici će moći iskoristiti 100 milijuna eura bespovratnog novca.

Ukupnih 320 milijuna

Ovim novcem sufinancirani će biti inovativni projekti strateških partnerstva za inovacije (SPIN) koji su u skladu s ciljevima Strategije pametne specijalizacije (koja još nije donesena), a koji bi trebali rezultirati strukturnim promjena u regionalnim gospodarstvima Jadranske, Panonske i Sjeverne Hrvatske.

“Pozivom će se potaknuti hrvatski poduzetnici na uspostavu SPIN-ova kao novog oblika suradnje i jednog od ključnih provedbenih mehanizama za industrijsku tranziciju hrvatskih regija”, stoji u uputama za prijavitelje stavljenima na javno savjetovanje koje je otvoreno do 19. studenog. Cilj poziva je dakle stvaranje poduzetničkih konzorcija (koji i formalno moraju biti uspostavljeni Ugovorom o konzorciju), a koji će ulaganjima u istraživanje i razvoj (i to u prioritetnim nišama i regionalnim lancima vrijednosti (RLV) definiranima S3 strategijom i Planovima za industrijsku tranziciju) rezultirati proizvodima i uslugama koji bi trebali ojačati konkurentnost tri regije.

Ukratko i pojednostavljeno, Strategijom pametne specijalizacije definirana su sedam područja u koja će biti ulagan javni novac za projekte istraživanja, razvoja i inovacija. U svakoj regiji pak definirani su specifični za nju regionalni lanci vrijednosti (RLV). Primjerice, u Panonskoj Hrvatskoj su to hrana i poljoprivreda, pametne i kreativne industrije, zeleni rast te kontinentalni turizam, a svaki od njih potom ima i specifične niše. Kod RLV-a hrana i poljoprivreda u Panonskoj Hrvatskoj to su de luxe prehrambeni proizvodi, zdrava i funkcionalna hrana, pametna poljoprivreda… Projekti koji će biti prijavljivati na poziv moraju odgovarati ovim ciljevima.

Spomenuti konzorcij pak mora uključivati bar tri poduzetnika, minimalno dva moraju biti mali ili srednji poduzetnici, a može uključivati i organizacije za istraživanje i širenje znanja, odnosno znanost. Novcima iz ovog natječaja moći će financirati industrijsko istraživanje, eksperimentalni razvoj i studije izvodljivosti te razvoj tehnološke infrastrukture.

Intenzitet potpore pak ovisi o razini tehnološke spremnosti projekta (TRL) i veličini poduzeća, a najniži iznos koji projekt može dobiti je milijun, a najviši tri milijuna eura. Ukupno će, kažu iz Ministarstva regionalnog razvoja, iz Integriranog teritorijalnog programa za inovacije poduzetnicima do 2027. biti na raspolaganju 320 milijuna eura. Taj će novac biti raspoređen u više poziva, a prvi bi trebao biti raspisan već ove godine.

Čak 1,3 milijarde do 2027.

Konzorciji u poduzetništvu, posebno na istraživačko-razvojnim projektima, nisu učestala praksa u Hrvatskoj pa će biti zanimljivo pratiti natječaj koji je samo djelić europskog novca na raspolaganju domaćim poduzetnicima za ulaganja u inovativne projekte. Do 2027. kroz tri ministarstva (gospodarstva, znanosti i regionalnog razvoja) moći će za tu svrhu povući 1,3 milijarde eura.

Za sada je pak, kroz javno savjetovanje kojim ministarstvo želi potaknuti raspravu među potencijalnim prijaviteljima o uvjetima i kriterijima prijave na poziv, stigao jedan komentar, odnosno prijedlog da se najniži iznos potpore smanji s milijun na 250 tisuća eura. “Smatramo da je najniži iznos prevelik te da se time onemogućava sudjelovanje mikro poduzetnicima s dobrim projektima koji nisu kapitalno intenzivni”, stoji u komentaru.

Što se očekivanja i interesa za poziv tiče, iz Ministarstva odgovaraju da vjeruju da će prijavitelji pripremiti kvalitetne projektne prijedloge te da će se poduzetnici, kao i dosad, pokazati kao uspješni korisnici bespovratnih sredstava.

Komentirajte prvi

New Report

Close