Poduzetnici u Zagrebačkoj županiji trljaju ruke, zarada im rasla 61 posto

Autor: Darko Bičak , 14. kolovoz 2019. u 07:58
Najveći je poduzetnik Lidl, slijede PIK Vrbovec (na slici) i Medical Intertrade/Davor Puklavec/PIXSELL

Sjedište u ZG županiji ima 8589 tvrtki sa 60.182 radnika. Lani su imali prihod od 54 mlrd. i dobit 1,9 mlrd. kuna.

Trgovački lanac Lidl, mesna industrija PIK Vrbovec te vele i maloprodajni trgovac medicinskom opremom Medical Intertrade su lani bile najveće tvrtke po ostvarenom prihodu u Zagrebačkoj županiji. 

Naime, prema podacima Financijske agencije (Fina) u Zagrebačkoj županiji je u 2018. godini, prema broju obrađenih godišnjih financijskih izvještaja, sjedište imalo 8589 poduzetnika, kod kojih je bilo zaposleno 60.182 radnika, što je u odnosu na prethodnu godinu rast za 6,3%.

Poduzetnici županije ostvarili su ukupne prihode u iznosu od 54 milijarde kuna (10,6% više u odnosu na 2017. godinu) i neto dobit nešto manju od 1,9 milijardi kuna (61,3% više). 

Bruto investicije u novu dugotrajnu imovinu povećane su u odnosu na prethodnu godinu za 13,1%. Uvoz je povećan za 8,6%, a izvoz za 9,3% s tim da je trgovinski deficit 5,4 milijarde kuna. Prosječna mjesečna neto plaća iznosila je 5646 kuna što je rast od 4,2%.

Zagrebačka županija je u odnosu na druge županije na 2. mjestu prema ukupnim prihodima poduzetnika, a na 3. po neto dobiti, prema pokazatelju produktivnosti rada mjerenim odnosom neto dobiti i broja zaposlenih i prema pokazatelju produktivnosti rada mjerenim odnosom ukupnih prihoda i broja zaposlenih.

Prema broju zaposlenih je na 4., a prema broju poduzetnika na 5. mjestu. Velika Gorica, Samobor, Sveta Nedelja i Stupnik su među top 20 gradova i općina na razini Hrvatske prema ukupnom prihodu i neto dobiti poduzetnika.

Najveći prihod, a i dobit, među poduzetnicima sa sjedištem u Zagrebačkoj županiji ostvario je Lidl Hrvatska, sa sjedištem u Velikoj Gorici, i to 5,2 milijarde kuna.  Lidl je lider i po dobiti, 281 milijun kuna, te broju zaposlenih, njih 2060.

Na 2. mjestu po broju zaposlenih i 3. po dobiti je PIK Vrbovec s 1757 radnika i dobiti od 86 milijuna kuna. Medical Intertrade iz Sv. Nedjelje je imao 1,7 milijardi kuna prihoda, dok je po dobiti i broju radnika izvan top 10.

Veći igrači  među tvrtkama u županiji su još Fliba, Santa Domenica, Zubak grupa, Ikea, DIV grupa, Hospira, Fero-Term, HKZP, KMG, KIK, Proizvodnja MK i Oso, MZLZ Zemaljske usluge…

Komentirajte prvi

New Report

Close