Poduzetnici koji drugim tvrtkama razvoj posla čine ugodnijim

Autor: Ivan Tominac , 30. rujan 2021. u 22:00
Tim osječke tvrtke na čelu s voditeljem Milanom Peterkom/PD

Centar za poduzetništvo Osijek educira, savjetuje i mentorira one koji započinju biznis.

Iseljavanje iz Slavonije i traženje svoje sreće van granica Hrvatske nije neka nova vijest, međutim zašto trend umjesto iseljavanja ne bi moglo biti poduzetništvo i uzimanje stvari u svoje ruke? Dobra ideja uvijek će naći svoj prostor, a u tome mogu pomoći i stručnjaci iz Centra za poduzetništvo Osijek.

Kako govori voditelj Centra Milan Peterka, trend spominjanog iseljavanja u posljednje tri godine počeo je jenjavati, a da je tome tako potvrđuju i konkretne brojke koje su ujedno rezultat njihovog angažmana.

U 2020. godini u Osječko-baranjskoj županiji odobren je i isplaćen, dodaje naš sugovornik, najveći broj potpora iz programa samozapošljavanja koje provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje na razini cijele Hrvatske. To dovoljno govori kako je poduzetništvo vrlo prisutno i da poduzetnička scena itekako postoji i da je vrlo aktivna.

Žele raditi i živjeti u Slavoniji

Konkretno, kroz Centar za poduzetništvo u 2020. godini prošlo je i zatražilo savjetodavnu pomoć 70 potencijalnih poduzetnika koji su krenuli u proces samozapošljavanja, od tog broja njih 58 je osnovalo i pokrenulo vlastiti posao i odobrena im je potpora za samozapošljavanje. U 2021. godini, zaključno s 31. kolovozom, kroz proces su prošla 53 potencijalna poduzetnika od kojih je 49 pokrenulo vlastiti posao.

“Ono što smo također zamijetili iz iskustva rada s korisnicima je da se određeni broj ljudi, koji su prije 10-ak godina iselili iz RH, sada vraća. Stekli su određena iskustva i sada to žele pretočiti u vlastiti poduzetnički pothvat i raditi i živjeti u Slavoniji.

Htio bih istaknuti da poticanju poduzetničke klime u vidu potpora za samozapošljavanje osim HZZ-a uvelike doprinose i potpore za razvoj i konkurentnost poslovanja koje zadnjih pet godina, konkretno dodjeljuju ih i Osječko-baranjska županija i Grad Osijek i koje predstavljaju dodatni poticaj svim poduzetnicima u razvoju njihova poslovanja”, rekao je voditelj centra Peterka.

‘Važan segment poslovanja Centra je i promocija i poticanje poduzetničkog načina promišljanja i djelovanja na svim razinama društva’, navode/PD

U Centru za poduzetništvo Osijek, s ciljem pružanja cjelovite usluge poduzetnicima čak i nakon što već stupe u poduzetništvo, imaju formiran cijeli Odjel poduzetničke podrške. Bave se rješavanjem njihovih izazova i nastoje im proces poduzetništva i vođenja vlastitih projekata učiniti što ugodnijim.

Jedna od novijih usluga koju su pokrenuli u posljednjih 18 mjeseci je i mentoriranje, a dosad su mentorski uspjeli osnažiti 15 poduzetnika te bi još pet kroz “njihove ruke” trebalo proći do kraja godine.

Mentoriranje koje su pokrenuli nova je usluga na tržištu, a ono što je sigurno – pomoći će poduzetnicima da se spremnije nose s izazovima.

Problem ulaska iz nužde, a ne prilike

“Što se tiče konkretnih izazova i problema koji stoje na putu od ideje do realizacije poduzetničkog pothvata i s kojima se poduzetnici susreću, podijelili bismo ih na dva dijela. Prvi se odnosi na onaj administrativni s kojim se poduzetnici često susreću u vidu birokracije i često dvosmislenih i nejasnih pravila i tumačenja zakona koji se odnose na pojedini pravni oblik poduzeća koji se želi osnovati.

Tu je naravno i uvijek prisutni problem iznalaženja načina financiranja, jer je veliki problem što bankarski sektor nema razvijen portfolio kreditnih linija za poduzetnike početnike i na njih gleda kao na vrlo rizično ulaganje. Taj dio izazova i problema i pomoć pri njihovu prevladavanju mogu dobiti u Centru za poduzetništvo i naša je uloga da im pomognemo s tim.

Što se tiče drugog dijela problema on se odnosi na vrlo nisku razinu poduzetničkog obrazovanja potencijalnih poduzetnika, jer nemaju cjelovitu sliku svoga poslovanja i ne mogu predvidjeti sve rizike, i također drugi problem je taj što više od 90% novih poduzetnika ulazi u poslovni pothvat iz nužde, a ne iz prepoznate prilike. To su također sve izazovi na kojima radimo zajedno s poduzetnicima i pomažemo im da to prevladaju”, objasnio je Peterka.

U Centru se konzultantski postavljaju i kod pomoći u pisanju i provedbi EU projekata, pomažu u razvoju financijske pismenosti, komunikacijskih vještina i mnogih drugih aspekata koji će uspješnog poduzetnika razlikovati od onog možda manje uspješnog.

Međutim, ono što je za pohvalu je i činjenica da o poduzetništvu uče i one koji su još uvijek u sustavu obrazovanja.

“Važan segment poslovanja Centra za poduzetništvo je i promocija i poticanje poduzetničkog načina promišljanja i djelovanja na svim razinama društva. Poduzetništvo ne mora biti usko vezano samo za poslovni pothvat ili vlastiti posao, nego poduzetni možete biti na bilo kojem poslu ili okruženju u kojem živite, radite i djelujete i to je naša misija djelovanja.

Poduzetničke edukacije radimo u suradnji u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima, kako s učenicima i studentima, tako i s njihovim nastavnicima i profesorima i smatramo ih važnima za rast i napredak svakoga pojedinaca”, zaključio je voditelj Centra za poduzetništvo Osijek Milan Peterka.

Komentirajte prvi

New Report

Close