Početnicima od kapitala važniji mentori, mogu spriječiti milijunske gubitke

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 16. lipanj 2016. u 22:01
Sudionici panela s gl. urednikom Poslovnog dnevnika Mislavom Šimatovićem/Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Davorin Štetner, predsjednik mreže poslovnih anđela, smatra da za uspjeh treba mijenjati poslovni mentalitet, ponajprije odnos prema neuspjehu.

Težak put do novca, neizvjesnost na tržištu i manjak iskustva mlade demotiviraju u inovativnim poslovnim iskoracima. No, tu su poslovni anđeli i poduzetnički inkubatori, koji budućim poduzetnicima omogućavaju povoljnije radne prostore i usluge mentorstva. Kad vas ti potporni mehanizmi osposobe za samostalno obavljanje djelatnosti, spremni ste i za izlazak na tržište. Zaključak je to panela Kako potaknuti samozapošljavanje, održanog u sklopu Poslovnog uzleta Ivanca. 

 

Vincek

Snalazili smo se kako smo znali, učili na vlastitim greškama. Vremenom smo se razvijali.

U inkubatore po znanje 
Milorad Batinić, gradonačelnik Ivanca, istaknuo je da je gospodarska situacija u županiji obilježena pozitivnim trendovima. Najavio je i nastavak rada na promjeni strukture novootvorenih mjesta, ali i da se u taj proces moraju uključiti i drugi. "Na nacionalnoj razini treba stvoriti pretpostavke za prosperitet i iz institucija trebaju doći određene potporne mjere", poručio je. U ovoj je regiji problem velika konkurencija i blizina glavnih prometnica, državnih granica i velikih gradova u okolici, ističe Batinić, pa u razvoj trebamo ulagati neumorno kako bismo se istaknuli. Martina Golčić, direktorica Koprivničkog poduzetnika, kaže da je grad Ivanec primjer sredine koja je na dobrom putu.

 

Ribić

U strukama koje nisu tehnološke presudan je mentor. Diploma ne znači operativno znanje.

"U Koprivnici zbog istog potencijala planiramo izgradnju novih tisuću kvadrata inkubiranog prostora jer se lokalni poduzetnici nalaze u vrlo turbulentnom vremenu u kojem se od njih očekuju brze reakcije. Na vrhu liste usluga koje u Koprivničkom poduzetniku nudimo su najkvalitetniji mentori koji mogu pružiti najbolje savjete. Inkubatori imaju ulogu prepoznavanja potencijala u određenoj ideji", smatra Golčić. Davorin Štetner, predsjednik hrvatske mreže poslovnih anđela (CRANE), smatra da je za uspjeh potrebno mijenjati poslovni mentalitet u Hrvatskoj.

 

Batinić

Problem je velika konkurencija i blizina glavnih prometnica, granica i velikih gradova.

"Poslovni anđeli još su apstraktan pojam. Riječ je o privatnim investitorima koji se od klasičnog investitora ističu po tome što mentoriraju i poduzetnike potiču na hrabre odluke. Pokazalo se da projekti u Hrvatskoj više trebaju savjetodavne usluge nego sam novac. Treba zapamtiti i da svaki neuspjeh, zbog iskustva, nosi i potencijal za sljedeći uspjeh. Svojedobno sam, zato što nisam imao mentora, izgubio nekoliko milijuna kuna", objasnio je Štetner. Privatni investitori zainteresirani za ulaganja u inovativne tvrtke u ranom stadiju razvoja, odnosno poslovni anđeli poduzetnicima pomažu da vlak uspjeha ulove na vrijeme – zaključio je.

 

Štetner

Neuspjeh nosi potencijal za uspjeh. Nisam imao mentora, pa sam izgubio nekoliko milijuna kuna.

Željko Vincek, direktor VIN-Projekta , tvrtke koja se bavi projektiranjem elektrotehničkih sustava, izradom energetsko-upravljačkih ormara i razvojem upravljačkog softvera, kaže da u vrijeme kad je startao nije bilo poduzetničkih inkubatora. "Snalazili smo se kako smo znali, učili na vlastitim greškama. Vremenom smo se razvijali, s inicijalne djelatnosti širili i na druge segmente, a nove smo vještine savladavali uz osluškivanje tržišta. Financirali smo se iz vlastite dobiti, a danas poslujemo i izvan Hrvatske, i to u rasponu do 90 posto", kaže Vincek.

 

Golčić

Mentori pružaju najbolje savjete. Inkubatori imaju ulogu prepoznavanja potencijala ideje.

Neprocjenjivo iskustvo 
Upravo je Vicek u Goranu Ribiću, direktoru tvrtke Tesla, pomogao u razvoju. "U strukama koje nisu tehnološke presudno je osloniti se na kvalitetnog mentora. Diploma ne podrazumijeva i operativno znanje. Ispočetka je najvažnije uz sebe imati osobu od koje možete učiti, osobito u manjim tvrtkama, gdje ste, uz proizvodnju, obavezni raditi sve: od komunikacije s klijentima do birokracije.

Iskustvo nekog tko je takvo što već prošao na vlastitoj koži pokazalo se najvažnijim", smatra Ribić. Tvrtka Tesla danas pruža usluge vezane uz projektiranje, nadzor, konzalting, inženjering, proizvodnju, izvođenje, održavanje, ispitivanje i prodaju opreme, postrojenja i građevina. Poseban naglasak pri  realizaciji svakog projekta, kaže Ribić, stavljaju na energetsku efikasnost.

Komentari (1)
Pogledajte sve

New Report

Close