ZET bi mogao dobiti nove multifunkcionalne uređaje, imaju sličnu ulogu kao pametni satovi

Autor: Marija Crnjak , 14. travanj 2021. u 11:35
Proizvod je zaštićen i registriran te je spreman za proizvodnju/PD

Knežević smatra da bi se njegov projekt mogao prijaviti za sredstva iz Europskog fonda za razvoj civilnog društva.

Turizma u zadnjih godinu dana nema, nema ni avioletova, pa je Igor Knežević, vlasnik agencije za iznajmljivanje apartmana i evente mogao birati hoće li dosađivati i sebi i svojima doma ili pokrenuti nešto novo.

Odabrao je novi izazov, projekt koji odgovara vremenu u kojem živimo, za koji vjeruje da postoji velik potencijal u zemlji, ali i izvan Hrvatske.

Po struci pilot i inženjer, Knežević je osmislio “pametni rukohvat” Smart Medico za javni prijevoz, uređaj po uzoru na pametni sat koji mjeri otkucaje srca, krvni tlak i tjelesnu temperaturu. U završnoj je fazi razvoja projekta i u potrazi za partnerima s kojima bi se mogao prijaviti i za novac iz fondova Europske unije.

3D print prototipa

“Kako se inače bavim zračnim prijevozom i turizmom, a to je sve stalo u pandemiji, odlučio sam se posvetiti ulaganju u razvoj društveno korisnog projekta. S obzirom na okolnosti oko epidemije učinilo mi se da bi ovakav proizvod mogao naići na interes javnosti i javnog sektora.

Knežević

‘Za Smart Medico interes su pokazali u Grazu, na listi za pregovore nam je i Maribor kojem upravo šaljemo sve detalje o proizvodu’.

Kako sam inženjer, samostalno sam razvio i u 3D printu izradio prototip uređaja koji je prikladan za postavljanje u vozila. Tijekom ove godine planiramo izlazak na tržište”, pojašnjava za Poslovni dnevnik Igor Knežević. Radi se o pametnom rukohvatu koji se može postaviti u svim javnim prijevoznim sredstvima, a putnicima pokazuje trenutno stanje njihovog tijela.

Proizvod je zaštićen i registriran, spreman je za proizvodnju po cijeni od oko 300-400 kuna po uređaju. Uređaj nije registriran kao medicinski instrument, već služi kao orijentir korisnicima, i ima sličnu ulogu kao pametni sat.

“Međutim, jako puno korisnika javnog prijevoza ne služi se pametnim telefonima ni pametnim satom niti imaju takve aplikacije, na kojima bi mogli imati slične usluge kao na našem rukohvatu.

S druge strane, istraživanje tržišta pokazalo nam je da su jako zainteresirani za to da saznaju nešto o trenutnom tjelesnom stanju, zbog čega su i česti posjetitelji ljekarni koje nude slične usluge mjerenja.

To su naši potencijalni korisnici”, pojašnjava Knežević koji je trenutno u početnim fazama razgovora s javnim ustalnovama i tvrtkama koje bi mogle biti zainteresirane za suradnju.

Društveno korisno

Kako se radi o društveno korisnom proizvodu, namijenjenom općoj javnosti, Knežević smatra da je to odličan projekt koji bi se mogao prijaviti za sredstva iz Europskog fonda za razvoj civilnog društva, a nositelji projekta mogu biti i tvrtke kao što je zagrebački ZET.

300 - 400

kuna cijena je jednog uređaja Smart Medico

“Zasad smo ih samo obavijestili o tome što nudimo te očekujem da će u narednom razdoblju doći do pregovora sa ZET-om, ali i drugim prijevoznicima i gradovima. Za naš proizvod pokazali su interes u Grazu, na listi za pregovore nam je i Maribor kojem upravo šaljemo sve detalje o proizvodu”, kaže Knežević.

Pojašnjava kako rukohvat ima zaštitu od krađe, a nakon mjerenja se automatski resetira, tako da nema ni mogućnosti zlouporabe podataka. Doduše, Austrijanci su zainteresirani putem rukohvata raditi istraživanja stanja zdravlja u populaciji na anonimnom uzorku iz tramvaja i autobusa.

Uređaj ima i mogućnost marketinškog korištenja, no zasad se to nije razmatralo da bude u ponudi. Knežević je uvjeren da će biti interesa za njegovu inovaciju, a nakon rukohvata slijedi razvoj sličnog uređaja koji će se postavljati i na “štangama” vozila.

Komentirajte prvi

New Report

Close