Smart Industry
Novi temelji konkurentnosti

Opstaju samo oni koji su svjesni da je pandemija promijenila zahtjeve tržišta

Nova rješenja imaju potrebu interdisciplinarnog pristupa koji mogu osigurati samo pouzdane i dokazane tvrtke.

PD VL native tim
12. svibanj 2021. u 22:00
Na sajmu je Siemens predstavio inovativna rješenja; Michael Heiss/Siemens

Prema istraživanju konzultantske kuće McKinsey & Company, tvrtke su za tri do četiri godine ubrzale digitalizaciju svoje komunikacije s kupcima i dobavljačima, kao i digitalizaciju internih procesa.

Zbog novog poslovnog okruženja i nove poslovne klime vodeće tvrtke morale su pronaći nove načine za pronalazak i privlačenje tehnološki osposobljenih suradnika, koristeći se naprednim tehnologijama bilo u proizvodnji ili poslovnoj komunikaciji.

Kriza je dovela do važne promjene u načinu razmišljanja izvršnih direktora u pogledu uloge tehnologije u poslovanju. U istraživanju iz 2017. godine, gotovo polovica direktora izjavila je da je ušteda troškova jedan od glavnih prioriteta za njihove digitalne strategije dok danas svega deset posto na isti način gleda tehnologiju. Čak više od polovice ih danas kaže da ulaže u tehnologiju radi konkurentske prednosti ili pak preusmjeravaju cjelokupno poslovanje na digitalne tehnologije.

Danas opstaju samo kompanije koje su svjesne činjenice da je pandemija promijenila zahtjeve tržišta te da digitalizacija i automatizacija u tome igraju ključnu ulogu. Siemens kao jedna od vodećih industrijskih tvrtki već godinama stvara nove temelje nudeći podršku na polju digitalne transformacije.

Rješenja koja su ove godine Siemens predstavili na sajmu u Hannoveru dokaz su da tvrtke iz područja industrije mogu uspješno odgovoriti na izazove današnjice digitalizacijom, automatizacijom i inteligentnom upotrebom podataka.

˝U tijeku pandemije bolesti COVID-19 mnogi su naši klijenti prepoznali prednosti i nužnost digitalizacije u organizaciji poslovanja. Nove tehnologije primjerice omogućuju udaljeni pristup kontrolno upravljačkim sustavima u industrijskim postrojenjima s ciljem praćenja proizvodnje i upravljanja procesima.

S druge strane upotreba digitalnih blizanaca i virtualne stvarnosti omogućuje efikasniji inženjering ili pak optimizaciju proizvodne linije ili procesa. Sve to pridonosi znatno bržoj reakciji na promjene u logističkom lancu“, istaknuo je Dr.Michael Heiss, vodeći konzultant za rješenja iz područja digitalizacije transformacije/digitalizacije u Siemens AG Austrija.

Digital twin tehnologija

Siemens predlaže tri smjera u suočavanju s izazovima koje donosi digitalna transformacija u industrijskom okruženju. Tehnologija Interneta stvari (IoT) temelji se na povezivanju uređaja i strojeva te razmjeni velike količine podataka koji se mogu pretvoriti u kvalitativne i kvantitativne pokazatelje učinkovitosti. Rješenja usmjerena ka efikasnijem inženjeringu oslanjaju se na upotrebu naprednih softverskih rješenja iz portfelja Siemens Digital Industries Software.

Upravljanje iz daljine, optimizacija procesa i privatne 5G mreže na Hannover Messeu

Primjer je upotreba digitalnih blizanaca (tzv. Digital twin tehnologije) koja donosi brojne uštede u vremenu i resursima tijekom cjeloživotnog ciklusa industrijskih postrojenja. Nove tehnologije poput umjetne inteligencije, proširene stvarnosti, rubnog računanja (tz. Edge computing), industrijskog Interneta stvari i digitalnih blizanca oslanjaju se na znanja i vještine iz područja automatizacije i digitalizacije što je dokaz za potrebom interdisciplinarnog pristupa koji mogu osigurati samo pouzdane i dokazane kompanije.

Digitalni blizanac predstavlja revoluciju u upravljanju cjeloživotnog ciklusa industrijskog postrojenja. Predstavlja novi virtualni svijet u kojem je moguće vizualizirati, testirati, razvijati i optimirati novi proizvod, stroj ili pak dio industrijskog postrojenja. Uz to, upotreba digitalnih blizanaca značajno smanjuje količinu emisije ugljičnog dioksida i upotrebu sirovina.

˝Nije dovoljno poboljšati samo upravljački sustav svakog pojedinog stroja, važno je poboljšati sve procese i zadatke važne za poslovanje u cijelom lancu vrijednosti. Digitalizacija znači ono nevidljivo između strojeva. Strojevi su digitalno umreženi i djeluju zajedno, a zbog besprijekorne digitalne povezanosti tzv. digitalnom niti ne morate ispisivati rezultate na jednom alatu i zatim ih ručno unositi u drugi alat, pri čemu mogu nastati pogreške. Strojevi su povezani i međusobno se razumiju. Tako je moguće poboljšati proizvodne procese i zadatke u vrijednosnom lancu. Digitalni blizanci, ili Digital Twins, imaju ključnu ulogu u iskorištavanju punog potencijala optimizacije. Velika je prednost digitalnih blizanaca to što se optimizacija može provesti virtualno s pomoću računalnih algoritama koji mogu provjeriti milijarde rješenja dok ne pronađu ono koje najbolje odgovara vašoj situaciji˝, objašnjava Heiss.

Testna 5G mreža

Na sajmu u Hannoveru, Siemens je postavio prototip 5G industrijske mreže kampusa u jednom od prodajnih salona. Sposobnost upravljanja takvim privatnim 5G mrežama omogućuje tvrtkama da ih prilagode sebi, a Siemens nudi i dizajn u kojem kupci mogu fleksibilno iskoristiti prednost obrade podataka korištenjem rubnog računanja ili računalstva u oblaku (tzv. Edge i Cloud computing).

Edge Computing znači decentraliziranu obradu podataka na rubu mreže, što proizvođačima nudi brojne prednosti u obradi tih podataka.

Primjerice, korisnici smanjuju troškove pohrane i prijenosa jer se samo relevantni podaci prenose u Cloud ili IT infrastrukturu. Tehnologija rubnog računanja proširuje i funkcionalnost uređaja za automatizaciju analizom podataka i drugim značajkama koje omogućuju optimalno korištenje mogućnosti koje nudi Internet stvari i postižu veću fleksibilnost i učinkovitost u proizvodnji.

Siemens širi i portfelj rubnih računala za analizu podataka u proizvodnji u stvarnom vremenu i njihovu inteligentnu upotrebu na razini strojeva, senzora i aktuatora. Konkretno, rješenja usmjerena na pogonsku tehniku ne pružaju samo informacije poput brzine, snage ili okretnog momenta već pružaju brojne informacije o radu stroja koje mogu biti važan indikator o optimalnoj upotrebi resura ili pak prevenirati zastoj u proizvodnji prouzročen kvarom pogonskog sustava.

Tako primjerice tehnologija pametne analize može obavijestiti operatere u ranoj fazi kada su neophodni održavanje ili ušteda energije dokazujući time još jednom brojne prednosti upotrebe naprednih tehnologija.

* Sadržaj omogućio Siemens

New Report

Close