Od ENNA-e do Fortenove – igrač za najteže tržišne utakmice

Autor: MATEJA ŠOBAK/VL , 28. studeni 2022. u 13:15
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Prvi čovjek ENNA-e Pavao Vujnovac nominiran u izboru Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika.

Pavao Vujnovac, nominiran u kategoriji gospodarstvenika godine u tradicionalnom izboru Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika, od čelnika Prvog plinarskog društva (PPD) koje je nekad bilo u dugovima u desetak godina došao je do pozicije prvog čovjeka holding kompanije Energia naturalis (ENNA), grupe koja je lani ostvarila prihode od 37,61 milijardu kuna, što ju je ove godine i smjestilo u sam vrh najvećih hrvatskih tvrtki. Najveće konsolidirane prihode kod nas dosad su ostvarivali samo Ina i Agrokor, no tezu da je “novi Todorić” Vujnovac je nazvao “uvredljivom”. Rast ENNA-e prvenstveno je zasnovan na rastu cijena plina, tumače tako i u samoj tvrtci. Ističu i da je hrvatski PPD, jedna od perjanica ENNA Grupe, prošlu godinu završio s poslovnim prihodima od 20,9 milijardi kuna, što je porast od 116% u odnosu na 2020.

Plin potaknuo rast

Uz rast cijena plina na europskom i globalnom tržištu, robustan rast prihoda PPD-a rezultat je razvoja poslovanja PPD-a na LNG tržištu te iznimnog rasta prodaje plina na drugim europskim tržištima. Iz tog razloga, konsolidirani financijski podaci cijele PPD grupe, koja obuhvaća i PPD-ove tvrtke u inozemstvu, bit će još i veći – kazali su u grupaciji, u sklopu koje je 2021. osnovana i ENNA Opskrba, tvrtka koja, kako joj i samo ime kaže, trgovačka društva i fizičke osobe opskrbljuje električnom energijom i plinom, a bavi se i prodajom solarnih elektrana građanima. Njeni poslovni prihodi od 119 milijuna kuna lani tek su dio profita ENNA Grupe, koja upravlja s više od 20 društava u sektorima energetike, logistike i prehrane. Jedno od njih je ENNA Fruit, koja je u 2021. postala najveći otkupljivač domaćeg voća i povrća u Hrvatskoj, s poslovnim prihodima od 884 milijuna kuna u toj godini, odnosno s porastom prihoda od 133 posto u odnosu na godinu prije. Sto tisuća tona robe prošlo je kroz skladišta ENNA Fruita lani, 96% više nego 2020. Kao posebno uspješne, grupacija ističe i tvrtke ENNA Transport, ali i ENNA Logic, koja s kompanijom APM Terminals investira u terminal Rijeka Gateway nakon dobivene koncesije nad Zagreb Deep Sea kontejnerskim terminalom u Rijeci.

Pavao Vujnovac svoje “osobne udjele” ima i u drugim tvrtkama; 30-ak posto Fortenove njegovo je, vlasnički kontolira Luku Ploče, a najveći je dioničar i Pevexa, u kojem ima nešto manje od 37%. PPD s Inom drži i većinski dio kutinske Petrokemije preko društva Terra Mineralna Gnojiva, a dvije su spomenute firme ovog mjeseca objavile kako je započeo proces promjene vlasništva Terre potpisivanjem ugovora o kupoprodaji s turskom grupacijom Yildirim.

37,61 milijardu

kuna prihoda ostvarila je lani Energia naturalis na čijem je čelu Vujnovac

Pavao Vujnovac se u veljači 2006. sa 32 godine zaposlio u vukovarskom PPD-u kao savjetnik za prodaju. Godinu ranije diplomirao je na osječkom Ekonomskom fakultetu, a vrijeme studiranja odužilo se jer je paralelno uvijek nešto i radio. Kad se javio na natječaj u PPD-u, o plinu nije znao gotovo ništa, kao ni o tvrtci s 20-tak zaposlenih, no nije ni nitko drugi izvan vukovarskog područja. Mađari su tada “držali” PPD preko tvrtke koja je bila dio njemačkog E.ON-a, a Plinarsko društvo, koje je od 2014. i generalni sponzor RK Zagreba, imalo je 600 kilometara plinske mreže, izgrađene kreditom.

Postupni uspon

Posao nije išao najbolje, a Vujnovac devet mjeseci nakon zaposlenja postaje voditelj financija i prodaje tvrtke. Početkom 2007. E.ON mu nudi direktorsko mjesto, a tri godine kasnije i ponudu da vlasnički preuzme PPD. Nijemci su htjeli posrnulo poduzeće prepustiti nekome tko će preuzeti i dugove, a Vujnovac se odlučio na rizik. Ostao je u vezi s jednim od najvećih trgovaca plinom u Europi, E.ON Ruhrgasom, pripremajući se za liberalizaciju tržišta plina u RH. Krajem 2011. sklapa u suradnji s E.ON-om prvi veliki ugovor, onaj sa zagrebačkom Gradskom plinarom, a već 2012. PPD opskrbljuje dva najveća potrošača prirodnog plina u Hrvatskoj – Petrokemiju Kutina i HEP. Te godine PPD postaje lokalni partner Gazpromu, zbog čega ima još konkurentniju cijenu plina, a i brzi rast poslovanja. Desetogodišnji ugovor o opskrbi prirodnim plinom PPD je potpisao s Gazpromom i 2017.

“Mi radimo sa svim igračima, zapadnim i ruskim. Skladištimo plin po brojnim europskim zemljama. Trgovina plinom i način na koji vodim taj biznis nije uobičajen za Hrvatsku i jednostavno nedostaje informacija. Pogrešne su interpretacije da smo ruski igrači, a dolaze iz nerazumijevanja. PPD ima ugovor s Gazpromom, ali to nam je manji dio”, rekao je na Liderovoj konferenciji prije dva mjeseca.

Komentirajte prvi

New Report

Close