Novi STEMI robot podučava i reagira na dodir

Autor: Bernard Ivezić , 24. svibanj 2018. u 22:00
Tim koji je osmislio novu verziju

U proteklih godinu dana STEMI je povećao prodaju svojih robota za više od tri i pol puta.

STEMI, prvi hrvatski robot za obrazovanje dobio je novu inačicu. Godinu dana otkako je predstavljen u Sjedinjenim Američkim Državama, STEMI je lansirao poboljšanu verziju šesteronožnog robota koji izgleda dizajnerski bolje ispolirano, dolazi s LED svjetlima u boji i reagira na dodir.

Međutim, prave novosti kriju se u obrazovnom dijelu. Robot je sada mnogo bolje povezan s materijalima za učenje. STEMI nudi mogućnost jednostavne i brze izrade mobilne aplikacije za upravljanje njihovim robotom. Robot se sada, također, korištenjem senzora dodira može programirati da reagira na škakljanje, navode iz startupa, a svoje raspoloženje može iskazati i kroz šest raznobojnih lampica.  Nadalje, osmišljen je da nudi mogućnost dizajniranja dodataka za robota u trodimenzionalnom okruženju i njihovo printanje na 3D printeru.

Razradili su i radionice gdje se korištenjem STEMI robota uče različita STEM znanja i slično.  U proteklih godinu dana STEMI je povećao prodaju svojih robota za više od tri i pol puta. Inicijalno je tijekom crowdfunding kampanje prodao 130 robota, a do sada je broj prodanih robota premašio 500. Očekivanja od nove verzije još su im veća. Marin Trošelj, direktor tvrtke STEMI iznimno je zadovoljan što su za opremanje laboratorija, dovršavanje proizvoda i izrada proizvodnog lanca uspjeli doći do državne potpore.

"Nakon uspješne prijave na Javni poziv 'Inovacije novoosnovanih MSP', tvrtki Stemi su, u suradnji HAMAG-BICRO-a i Ministarstva gospodarstva dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu 1,46 milijuna kuna", kaže Trošelj.

Autori robota podsjećaju kako je vizija STEMI-ja kreirati okruženje u kojem bilo koja osoba može postati kreator tehnologije, a ne biti samo korisnik i pasivni promatrač. "Ideja i misija našega mladog tima jest približavanje tehnologije i robotike djeci, mladima i svima koji inspirirani lakoćom i jednostavnošću izrade ovih robota i korištenjem tehnologije žele neke svoje dugogodišnje ideje oživjeti i provesti u djelo", objašnjavaju kreatori prvoga hrvatskog edukativnog robota koji je i svjetski hit.

Komentirajte prvi

New Report

Close