Njena tvrtka otkriva prijevare u poslovanju, traži motivirane stručne suradnike

Autor: Tomislav Hrastovčak , 16. srpanj 2013. u 15:15
Diana Antičić (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL)

U rubrici ‘Moja ideja’ predstavljamo tvrtku Forenzika Prima, čija je osnovna djelatnost računovodstvena, porezna i poslovna forenzika.

U rubrici 'Moja ideja' predstavljamo tvrtku Forenzika Prima iz Zagreba koja je osnovana 2012. godine, s osnovnom djelatnošću računovodstvene, porezne i poslovne forenzike te povezanim i srodnim djelatnostima revizije, vještačenja za potrebe sudova i kontravještačenja za potrebe obrane, procjene vrijednosti društava, kao i poslovnog savjetovanja.

Vlasnica društva je Diana Antičić, ovlašteni porezni savjetnik s devetogodišnjim radnim iskustvom u poreznom savjetništvu. Pored ovog društva, Antičić je partner i u Javnom trgovačkom društvu za porezno savjetništvo Antičić – Jakovljević – Kušeta, u kojem pored troje partnera radi i tim od šest stručnih suradnika. Pored dva navedena društva, Diana Antičić je vlasnica i tvrtke za knjigovodstvene usluge sa sjedištem u Varaždinu – Knjigovodstvo Prima. Ovo društvo je prateća djelatnost dvoje drugih društava te zajedno s njima pruža cjelokupnu paletu usluga koje se pojavljuju u ovom sektoru.

 Antičić nam je otkrila više o svojoj tvrtki, među ostalim i što joj je predstavljalo najveću prepreku pri pokretanju biznisa. "S obzirom da je ovo društvo osnovano kao drugo po redu, početne dječje bolesti su već bile naučene i savladane na početku mog djelovanja u funkciji samostalnog poreznog savjetnika te kasnije kao partnerice u Javnom trgovačkom društvu. Tako cjelokupni inicijalni proces uvođenja društva na tržište je brže i jednostavnije prošao", kaže.

"Iako je tržište u doba krize zahtjevnije i posla je manje, upravo radi djelovanja krize oni koji nude kvalitetu i iskustvo lakše izbijaju u prvi plan. Upravo to iskustvo je omogućilo da se cjelokupna kapitalizacija dosadašnjeg rada i znanja brže realizira u prvim poslovima, tako da su u tijeku prvi veliki projekti, a novi su u najavi", dodaje Antičić.

Zanimalo nas je što smatra primjerima loše i dobre prakse među domaćim novim tvrtkama. "Teško je reći. Najčešće se bitka vodi oko cijena pri čemu ponekad klijenti koji ne vode računa o kvaliteti koju (ne) dobivaju pristaju na takvu povoljniju cijenu. Kada shvate da je iza toga niža kvaliteta odrađenog, često bude i kasno. Dakle, nestručna konkurencija koja nudi cijene ispod prihvatljivog praga za ovu složenost posla je primjer loše prakse. Primjer dobre prakse je pak situacija povezivanja među srodnim društvima koje jedno drugom ne konkuriraju, nego zajedno razvijaju paletu proizvoda čime osvajaju tržište", ističe vlasnica Forenzike.

Govoreći o uspjesima tvrtke, Antičić ističe kako se zbog prirode poslovanja ne mogu hvaliti dobro odrađenim projektima, ali kako mogu naglasiti da se krug zadovoljnih klijenata jako brzo širi. "Trenutno radimo na velikom projektu o čijim detaljima ne možemo javno govoriti zbog čuvanja poslovne tajne. Ono što jedino možemo reći je da se radi o prvom velikom angažmanu poslovne forenzike općenito u Hrvatskoj, a koji će, pored našeg izvješća za Upravu, rezultirati i vjerojatnim kaznenim prijavama. Zbog veličine i djelovanja društva koje je predmetom poslovne forenzike, susreli smo se sa svim vrstama prijevara koje se u nekom društvu mogu dogoditi, te smatramo da ćemo nakon ovog iskustva biti spremni za rad i na najsloženijim slučajevima iz našeg područja djelovanja", ističe Diana Antičić.

 

Diana Antičić, Forenzika Prima

Najbolji suradnici su oni s prethodnim iskustvom iz područja revizije, jer se najlakše uklope u svijet forenzike.

Vlasnica Forenzike osvrnula i na ciljanu 'publiku' tvrtke. "Krug korisnika naših usluga su društva koja mijenjaju vlasničku i/ili upravljačku strukturu ili žele poboljšati svoje poslovanje te istovremeno žele znati što se u njihovim društvima događa. Detektiramo i utvrđujemo načine na koji se događaju prijevare u samim društvima, tko ih provodi i na koji način. To je vrlo interesantno, ako se zna da je najveći krug prijevara upravo u privatnim i malim društvima te od strane zaposlenika. Upravo takva je struktura naših društava iz privatnog sektora dominantna. Ostali poslovi su već poznati, kao što je revizija, vještačenje ili procjena vrijednosti društava. Koji put idu i ruku pod ruku, pa iz jednog posla se izrodi neki drugi", kaže.

Na pitanje koju zemlju smatra idealnom za pokretanje biznisa, Antičić odgovara kako bi zbog uređenosti sustava, transparentnosti pravila i snage ekonomije voljela raditi u Njemačkoj ili Engleskoj. "Odlučila bih se na te dvije zemlje upravo zbog specifičnog poslovnog okruženja, drugačijih poslovnih procesa te izazova u rješavanju poslovne problematike. Također voljela bih odmjeriti snage s jakom konkurencijom na spomenutim tržištima", ističe Antičić.

Govoreći o zapošljavanju i zaposlenicima, vlasnica Forenzike Prima ističe kako traži stručne i motivirane suradnike spremne na izazove rada u kreativnom okruženju. "Zapošljavam ih na poslovima stručnog suradnika. Najbolji suradnici su oni s prethodnim iskustvom iz područja revizije, jer se najlakše uklope u svijet forenzike. Plaća ima svoju početničku, razvojnu i zrelu fazu, a ovisi isključivo o doprinosu zaposlenika društvu", kazala nam je Antičić, dodavši kako su samostalnosti i odgovornost prema preuzetim obvezama osobine koje traži.

Za kraj nam je otkrila svoj recept za one pokušavaju pokrenuti biznis. "Da bi se uspjelo, treba imati jasnu i realnu sliku što se želi postići. Nakon toga treba uložiti beskrajno mnogo truda i volje da se to toga dođe. Treba svakako imati i malo sreće. Ali i to dođe samo po sebi jer sreća prati uporne i hrabre", zaključuje Diana Antičić .

Komentirajte prvi

New Report

Close