Nakon godinu dana čekanja napokon ide natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava

Autor: Josipa Ban , 20. veljača 2023. u 13:05
Tajana Kesić Šapić, HGK/MIRNA

Krajem ožujka stižu prve ciljane potpore za MSP-ove.

Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava “Vaučeri za digitalizaciju” namijenjen mikro, malim i srednjim poduzećima (MSP-ovima) bit će objavljen krajem prvog kvartala, odnosno krajem ožujka, najavljuju iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Poziv je vrijedan 9,95 milijuna eura, a njegov je cilj podići razinu digitalne zrelosti domaćeg malog i srednjeg poduzetništva.

No prije nego što ga objave Ministarstvo je odlučilo napraviti Katalog pružatelja usluga, odnosno onih koji će uslugu digitalizacije moći pružati poduzetnicima koji se jave na natječaj.

Javni poziv za upis u Katalog objavljen je 7. veljače, a pravne i fizičke osobe koje ispunjavaju propisane uvjete mogu podnijeti prijavu za upis u bilo kojem trenutku. Bit će otvorenog karaktera te objavljen na stranicama Ministarstva ili na, kažu u javnom pozivu, drugoj odgovarajućoj platformi.

10

tisuća eura trebala bi iznositi prosječna potpora po projektu

Sumnje u Katalog
”Katalogom pružatelja usluga želimo poduzetnicima koji se prijave na poziv olakšati pristup prihvatljivim pružateljima usluga te ujedno olakšati i ubrzati postupak dodjele vaučera”, navodi Ministarstvo u javnom pozivu.

Poduzeća koja će se htjeti digitalizirati kroz vaučere morat će, dakle, birati između ponuditelja iz Kataloga Ministarstva gospodarstva. Iznos potpore po projektu, prema onome što piše u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti (NPOO), varirat će od 10 do 20 tisuća eura, ovisno o vrsti vaučera.

Goranu Beckeru, direktoru Innom – savjetovanja, kompanije koja se bavi savjetovanjem vezanim uz europske fondove, neobično je da se Ministarstvo odlučilo ići u izradu Kataloga. “Ovako mala i srednja poduzeća ne mogu birati svoje preferirane dobavljače za digitalizaciju.

Ne vidim smisao toga, posebno ne za ovako male potpore”, ističe. Dodaje i da interesa među poduzetnicima za vaučere za digitalizaciju ima, no smatra da će zbog Kataloga, odnosno činjenice da će morati birati samo one dobavljače koji se prijave za upis u Katalog Ministarstva gospodarstva, taj interes pasti.

Goran Becker, direktor Innom – Savjetovanje (konzultant za EU fondove)/STIPICA GRGIĆ

Udruženje za IT Hrvatske gospodarske komore ne dijeli skepsu konzultanta Beckera. Tajana Kesić Šapić, voditeljica Odjela za industriju HGK i poslovna tajnica Udruženja za IT HGK, ističe da podržavaju uspostavu Kataloga pružatelja usluga.

“Time će se omogućiti MSP-ovima odabir provjerenih tvrtki te će se ubrzati sam postupak dodjele vaučera”, kaže. Međutim, dodaje, pribojavaju se da će sam proces uspostave Kataloga dodatno produžiti objavu poziva za vaučere, a koja već kasni gotovo godinu dana.

”Smatramo da bi se uspostava Kataloga trebala napraviti u što kraćem roku”, ističe Kesić Šapić. Naglašava i dvostruku važnost vaučera za digitalizaciju.

“Od iznimnog su značaja s jedne strane za mikro, mala i srednja poduzeća kao potpora za pristup specifičnim uslugama u području digitalizacije i digitalne transformacije te s druge strane pružateljima usluga, a to su IT tvrtke, tvrtke s područja savjetodavnih usluga te obrazovne institucije”, navodi.

Financiranje pet mjera
Potrebu i značaj ulaganja u digitalizaciju poslovnog sektora potvrđuje i DESI indeks (indeks digitalnog gospodarstva i društva), a prema kojem 50 posto malih i srednjih domaćih poduzeća ima osnovu razinu digitalnog intenziteta, što je za pet postotnih boda manje od prosjeka EU-a.

Osim ovih brojki dodatan značaj pozivu Vaučeri za digitalizaciju daje i činjenica da ciljanih potpora za digitalizaciju poduzeća u Hrvatskoj gotovo i nije bilo. A ovim će pozivom MSP-ovi moći financirati pet vrsta aktivnosti. Bespovratne potpore bit će dostupne za poboljšanje digitalnih vještina (obrazovanje zaposlenika).

Potom za izradu strategije digitalne transformacije. Treća vrsta vaučera odnosi se na potpore za digitalni marketing. Financirana će biti i ulaganja u kibernetičku sigurnost te razvoj ili primjenu složenih digitalnih proizvoda i usluga. 

Komentirajte prvi

New Report

Close