Najgore su stalne izmjene poreza

Autor: Darko Bičak , 17. siječanj 2016. u 22:00
Dražen Nimčević, Deloitte

U Europi se najviše žale na visinu nameta, a u Hrvatskoj na nejasnu regulativu.

Porezi su uteg svim poduzetnicima, no dok se oni u Euorpskoj uniji uglavnom žale na visoke porezne stope, hrvatske tvrtke su zabrinutije zbog stalnih izmjena porezne regulative zbog kojih zaparavo nikom nije jasno tko, kada i pod kojim uvijetom te koliko mora platiti porez.

Naime, kako stoji u Deloittovom istraživanju o porezima u Europi i Hrvatskoj, naš je porezni sustav obilježen čestom nedorečenošću propisa ili nepostojanjem provedbene prakse, čak i kada su stvari zakonom dobro propisane. Prema dojmu o poreznoj nesigurnosti, Hrvatska se svrstala na četvrto mjesto u Europi. Na ljestivici predvode Francuska i BiH, u kojima je 100 posto ispitanika porezni sustav ocijenilo nesigurnim, a viša se stopa od hrvatske bilježi još samo u Italiji i iznosi 93 posto.

U petak je ujedno i Eurostat predstavio svoje istraživanje o utjecaju poreza na bruto društveni proizvod (BDP) zemalja Unije. Eurostat ističe da udio poreza u BDP-u oprezno raste i u Europskoj uniji i u eurozoni otkad je 2010. dotaknuo najnižu razinu od 38,5 odnosno 39,2 posto. U Hrvatskoj je udio poreza u BDP-u u posljednjih 15-ak godina stabilan i kreće se oko 36 posto. Slične udjele poreza u BDP-u kao i Hrvatska imaju Portugal i Slovenija. Najveći udio u BDP-u od poreznih prihoda u 2014. imala je Danska, od 50,8 posto. Slijede Belgija i Francuska s udjelom od po 47,9 posto, Finska, s 44 posto, Austrija 43,8 posto, . Na dnu su Rumunjska s 27,7 i Bugarska s 27,8, a blizu su Litva i Latvija s 28, odnsono 29,2 posto.  

Komentirajte prvi

New Report

Close