MOLOK rješenje i tamo gdje ga nema!

Autor: Poslovni.hr , 05. ožujak 2018. u 10:24
Foto: press

Najbolji sustav u gospodarenju otpadom i reciklaži u 2016. i 2017. godini.

Donosimo u Hrvatsku zadnje svjetske ekološke standarde već 25 godina. Od 2009. godine, kada smo zakopali prvi MOLOK do danas imamo sjajne rezultate diljem zemlje. Danas brojimo gotovo 500 instaliranih jedinica u 40 hrvatskih gradova o kojima ne čitate kako u njima ima problema s otpadom, zapravo ni ne znate da ti gradovi postoje kada je riječ u problematici s otpadom. Nažalost, novom Uredbom bi i ti sustavi koji su do danas radili besprijekorno mogli postati problematični jer ih se planira zaključati odnosno omogućiti samo ovlaštenim korisnicima pristup otpadu. Smatramo kako to baš i nije dobra ideja. Osim toga, Hrvatska je pomorska zemlja i uz svoju bogato razvedenu obalu ima i više od 1200 otoka, o kojima izgleda nitko nije vodio računa.

Ekološki zeleni plutajući otok?

U Šibeniku smo još 2012. godine u suradnji s tvrtkom Marinetek NCP predstavili prvi plutajući zeleni otok kao idealno rješenje za dalmatinske gradove, otoke sa i bez komunalne infrastrukture i uvale toliko omiljene među nautičarima. Danas se upravo na te uvale troše velika financijska sredstva za skupe i opasne akcije čišćenja podmorja. Ronioci tako, umjesto da uživaju u prekrasnim prizorima našeg Jadrana, izvlače tone otpadnog materijala koji je što namjerno, što nehotično završio u moru. Ustaljeni općepoznati folklor paljenja i zakapanja otpada na otocima možemo riješiti na opće zadovoljstvo i to upravo primjenom ovog proizvoda koji može biti, a i ne mora, u kontaktu s kopnom. Nautičari tako dobivaju bazu za koju se mogu privezati i očistiti svoje plovilo od nepotrebnih stvari, a domaće stanovništvo konačno može zaboraviti na nesnosan smrad koji se širi s vrha lukobrana dok čeka iduću brodsku liniju. Plutajući ponton, naime, nudi ukupno 20 kubnih metara prostora za otpad podijeljenih prema potrebi u tri frakcije. Ponton se može prazniti kopnenim putem kao i morskim, što bitno olakšava operacije u turističkim centrima opterećenim brojnim turistima kao i njihovim vozilima, što pražnjenje čini gotovo neprimjetnim. Velike su prednosti i na mjestima pod zaštitom, kao i onima opterećenim podzemnom infrastrukturom. MOLOK se jednostavno dotegli do mjesta na kojem je potreban, usidri i eto novih 20m3 prostora za otpad. Nisu potrebni nikakvi planovi, studije, dozvole, nego se problem rješava na licu mjesta i to tamo gdje je najizraženiji, a to je u luci, centru svakog dalmatinskog mjesta. Osim povećanja privezne linije, luka tako domaćinima i turistima nudi prihvat na licu mjesta za ono čega se svi žele riješiti što prije i bezbolnije.

MOLOK identifikacija korisnika / naplata prema količini

Iako je u habitusu tvrtke deviza „Keep it simple“, najnovija nas regulativa obvezuje na identifikaciju korisnika u čemu smo također pioniri, jer smo još 2014. uz pomoć također domaćih stručnjaka razvili nadogradnju koja registrira korisnika i šalje putem interneta trenutne podatke o ispunjenosti i količini ubačenog otpada. Crikvenica i Novi Vinodolski su mjesta koja i danas koriste ove sustave. Naravno, s vremenom tehnologija napreduje, pa ćemo uskoro predstaviti jedan potpuno novi proizvod koji će uvelike olakšati i taj posao.

Plagijatori

MOLOK se pojavio prije 25 godina. Ideji gospodina Veikka Sallia su se tada mnogi podsmjehivali, a upravo je danas ona ta koja se najviše kopira. Gotovo da nema trgovaca koji vam neće ponuditi nešto slično „gotovo isto“ kao što je MOLOK. Original je samo jedan, a ostalo su kopije kojima je glavna zadaća kupcu ponuditi „to isto“ za manje novca. Upravo to postaje problem, jer se za manje novca ne može dobiti i bolji proizvod, nego proizvod koji curi, smrdi, izranja iz zemlje, koji nije reciklabilan i koji samo izgleda slično. Ne dajte se nasamariti i vjerujte referencijama koje MOLOK na hrvatskom tržištu marljivo stvara već gotovo 10 godina. www.stp.hr

Komentirajte prvi

New Report

Close