Međunarodno priznanje za kvalitetu mreža kao kruna 20-godišnjeg razvoja

Autor: Promo , 11. srpanj 2019. u 21:59
A1 Hrvatska prepoznata je kao pružatelj najbolje konvergentne usluge – s najboljom mobilnom mrežom i fiksnom mrežom s najvećim brzinama preuzimanja sadržaja s interneta i minimalnom latencijom PD

Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku A1 Hrvatska, govori o najznačajnijim poslovnim 
iskoracima i planovima kompanije koja nastavlja intenzivno investirati u visoku tehnologiju.

Prošle godine u listopadu na zagrebačkom Žitnjaku predstavljeno je novo ime i brend telekoma Vipnet – A1 Hrvatska – čime je ovaj telekomunikacijski div napravio značajan zaokret i poslovni iskorak ne samo kroz digitalnu transformaciju, već i kroz značajnu nadogradnju njihove mobilne i fiksne mreže. U razvoj kompanije uložili su više od dvije milijarde eura, a ove godine slave 20. godišnjicu poslovanja na hrvatskom tržištu.

Kakva je godina pred telekomunikacijskim divom, što je u ovih 20 godina bilo ključno za uspješno poslovanje i zadovoljne korisnike te kakve napredne tehnologije razvijaju, za Poslovni dnevnik otkrio je Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku A1 Hrvatska.

Zašto je ovo važna godina za A1 Hrvatska?

Nakon vrlo dinamične prošle godine tijekom koje je kompanija prolazila kroz digitalnu transformaciju, nastavila s izgradnjom optičke mreže, nadogradila mobilnu mrežu s naprednim funkcionalnostima te provela opsežan projekt promjene naziva brenda, jednakim je intenzitetom nastavila i u 2019.

Tvrtka je početkom ovog mjeseca proslavila 20 godina poslovanja na hrvatskom tržištu te je pritom prepoznata od strane neovisnog međunarodnog istraživanja P3 kao pružatelj najbolje konvergentne usluge u Hrvatskoj – s najboljom mobilnom mrežom i fiksnom mrežom s najvećim brzinama preuzimanja sadržaja s interneta i minimalnom latencijom. Osim ovog priznanja koje je pristiglo kao vrhunac inovativnosti i ulaganja tijekom svih ovih godina, tvrtka je ostvarila i brojne tehnološke iskorake u tekućoj godini po pitanju razvoja mobilne mreže poput NB IoT nacionalnog pokrivanja, mreže koju koriste senzori i telemetrija, i implementacije novih 5G funkcionalnosti.

Vaša je mreža šesti put osvojila certifikat za najbolju mobilnu mrežu uz priznanje za najbržu fiksnu mrežu. Koje ste vrijednosti tijekom godina razvijali i koje su se pokazale kao imperativ za uspješno poslovanje i zadovoljne korisnike?

A1 Hrvatska zakoračila je na hrvatsko tržište 1999. godine kao najveća greenfield investicija. Kompanija se tada pozicionirala kao inovativna i drugačija priča, a inovativni duh, fokus na kvalitetu i ambicioznost zadržan je sve do danas.

Brojne inovacije i tehnološka postignuća, uz konstantna snažna ulaganja pokazali su se tijekom godina kao najbolja formula kada je u pitanju uspješno poslovanje kompanije i krajnje zadovoljstvo korisnika.

Osim vrijednosti, razvijali ste i rješenja i telekom usluge. Koja biste izdvojili kao najuspješnija i koja je njihova dodana vrijednost?

Tvrtka je predstavila brojne inovacije i tehnološka postignuća tijekom posljednjih 20 godina, a sve su one na svoj način bile od velikog značaja za krajnje korisnike.

Među najuspješnija rješenja i usluge u samim počecima ubrajaju se uvođenje prvog prepaida u Hrvatskoj, prva služba za korisnike koja je radila 0-24, usluga SMS parkinga među prvim takvim servisima u svijetu, kao i nešto kasnije Homebox, prva supstitucija fiksne mreže mobilnom tehnologijom u Hrvatskoj. Osim toga, A1 Hrvatska je među prvima u svijetu svojim je korisnicima omogućila MMS u roamingu, prva je ostvarila konferencijski videopoziv između četiri grada, kao i prvi međunarodni videopoziv. Primjer jedne od novijih inovacija koju je tvrtka predstavila je A1 NB IoT mreža i to kao prvi i jedini pružatelj nacionalne pokrivenosti tom tehnologijom.

Ona omogućuje velikom broju uređaja, odnosno senzora, da šalju potrebne informacije s lokacija gdje standardni mobilni signal nema prodornost, što je od velike koristi za poslovne korisnike kojima je potrebna takva tehnologija. Sav taj niz inovacija promijenio je način na koji danas međusobno komuniciramo, poslujemo i u konačnici – živimo.

 

A1 mreže nove generacije

Mobilnom A1 mrežom pokriveno je 99 posto populacije, od čega je 98 posto pokrivenost 4G mrežom. Naprednim se tehnologijama u 4G Advanced Pro mreži postižu brzine do 1,35 Gbps. A1 Hrvatska je prvi i jedini pružatelj nacionalne pokrivenosti NB IoT mrežom koja omogućava velikom broju uređaja slanje potrebnih informacija s lokacija gdje standardni mobilni signal nema prodornost. Kada je u pitanju fiksna mrežna, A1 Hrvatska raspolaže s ukupno 13 tisuća kilometara gradske i međugradske optičke mreže te pokriva 530 tisuća kućanstva u više od 50 gradova super-brzim internetom do 500 Mbps u komercijalnoj upotrebi.

Dakle, među prvima ste koristili napredne tehnologije, no što ste novo implementirali?

Usporedno s plasiranjem inovacija i tehnoloških rješenja kojima je cilj unaprijediti živote sugrađana, tvrtka koristi brojne napredne tehnologije koje upravo omogućuju implementaciju navedenih postignuća. Integrirali smo robote u rutinske i standardizirane dijelove svakodnevnog rada, a pritom su robotizacija i digitalizacija omogućili automatizaciju procesa. Robotizacija u A1 Službi za korisnike olakšava zaposlenicima svakodnevni posao, a korisnicima bolje digitalno iskustvo. Po pitanju tehnoloških iskoraka prema implementaciji 5G tehnologije, jedan od primjera je optimizacija mreže i napredna primjena MIMO i edge computing tehnologija kojima je smo omogućili velike brzine mobilnog surfanja te prenijeli gigabitne kapacitete na otoke i pritom na lokacijama osigurala performanse jednake onima na optičkoj infrastrukturi. Primjer uspješnog korištenja navedenih tehnologija su gigabitni otoci Cres i Rab.

Koliko ste ukupno ulagali u razvoj tvrtke, u što se ulagalo i koje ste si ciljeve pritom zadali?

A1 Hrvatska je od dolaska na domaće tržište investirala više od dvije milijarde eura. Najviše se ulagalo u infrastrukturu odnosno modernizaciju i kvalitetu mreže. Kroz brojna unaprjeđenja i tehnološke inovacije, kompanija je značajno pridonijela razvoju i napretku telekomunikacijskog tržišta. Značajno ulažemo u razvoj naše najveće vrijednosti – ljudi, godišnje se za edukaciju izdvaja oko 4 milijuna kuna.

Spomenuli ste i implementaciju 5G mreže, inače aktualnu i goruću temu…

A1 Hrvatska nastavit će snažno i kontinuirano investirati prema novim digitalnim rješenjima, kao i prema uvođenju 5G tehnologije u Hrvatskoj. Upravo će 5G mreža otvoriti vrata četvrtoj industrijskoj revoluciji. Zahvaljujući njezinoj primjeni mnoge će tvrtke moći napraviti značajne iskorake te ponuditi sasvim nova, inovativna digitalna rješenja koja će svima izmijeniti živote na bolje. 5G tehnologija će omogućiti automatizaciju i robotizaciju na svakome koraku, kao i gigabitne brzine na cijelom području Republike Hrvatske što je jedan od preduvjeta digitalizacije. A1 Hrvatska spremna je uvesti 5G tehnologiju i to smo nedavno pokazali demonstracijom gigabitne brzine u živoj mreži na nekoliko mobilnih uređaja. U iduće 3 do 4 godine investirat ćemo 500 milijuna eura u digitalizaciju Hrvatske odnosno razvoj infrastrukture, optiku i 5G tehnologiju.

New Report

Close