Međimurci radom, zalaganjem i trudom postali uzor uspješnima

Autor: Darko Bičak , 22. travanj 2016. u 08:17
Terme Sv. Martin su perjanica turizima Međimurske županije/Marko Jurinec/PIXSELL

Poduzetnička klima i učinkovita javna uprava smanjili su nezaposlenost u Međimurju na svega 11,4 posto.

Međimurska županija se često ističe kao ogledni primjer dobrog poduzetničkog okruženja, a župan Matija Posavec naglašava da to nije slučajno te da takvu reputaciju žele i dalje održati. "To postižemo velikim radom, trudom i zalaganjem. Nikad nismo i nikad nećemo tražiti izgovore, već ćemo pronalaziti načine kako nešto ostvariti. Stoga svakom poduzetniku koji ulaže u Međimurje, omogućavamo uvjete kakve zaslužuje, a postupak do realizacije željene investicije maksimalno olakšavamo. Time dokazujemo kako se problemi poput zamršene birokracije i neefikasne javne uprave mogu riješiti na jednostavan način, racionalnim poslovanjem i odgovornim društvenim djelovanjem kojim stvaramo bolju budućnost", kaže Posavec. 

 

6559poslovnih

subjekata posluje u Međimurskoj županiji

Srezali javnu upravu
Dodaje da je ova županija među prvima krenula s reformom javne uprave i uspjela tijekom godina racionalizirati javni sektor, plaće i prava dužnosnika, broj zaposlenih, kriterije oko načina zapošljavanja, naknade u upravnim vijećima i nadzornim odborima te postaviti jasne ciljeve, akcijske planove i smjernice ustanovama i poduzećima. Rezultat toga je da je u Međimurju, prema pokazateljima Instituta za javne financije, u javnom sektoru trenutno zaposleno 6 posto u odnosu na ukupan broj zaposlenih, dok se ta brojka u nekim županijama kreće i do 19 posto. "Imamo najmanje rashode za zaposlene u svim županijskim uredima i to unutar deset posto ukupnog proračuna.

 

Posavec

Rashodi za zaposlene u županijskim uredima su nam unutar deset posto ukupnog proračuna.

U rješavanju pitanja legalizacije županijska uprava je na 72 posto svih riješenih predmeta, dok je prosjek Hrvatske oko 40 posto. Nezaposlenost u županiji pala je s 18,5 posto na 11,4 posto temeljem niza projekata koje imamo za gospodarstvo, a prvi u Hrvatskoj uveli smo e-građevinske dozvole koje se danas izdaju za poticanje poduzetništva i to u roku od sat vremena", navodi župan Posavec. U Međimurju kažu da su u samom vrhu konkurentnosti županija, iznad europskog prosjeka po izdavanju svih dozvola potrebnih investitoru, a da ulagači to cijene i ostaju u Međimurju, za što im se uzvraća tzv. postinvestment care-om. Posavec pojašnjava da kada se sagradi tvornica ili proizvodna hala, županijske vlasti nastavljaju pratiti ulagače i brinuti se da njihovo ulaganje ne bude završetak, već početak poslovne priče u kojoj će se pogoni širiti i povećavati proizvodnja.

 

320milijuna

kuna dobiti ostvarile su 2014. tvrtke koje su predale izvješća

"Cilj nam je stvoriti cjelovitu strategiju temeljem koje će svatko tko pruži priliku međimurskom gospodarstvu, na kraju poslovnog puta bude zadovoljan. Tu mogu spomenuti veliki Haix, uspješnu njemačku tvrtku koja je nedavno otvorila svoju treću proizvodnu halu u Maloj Subotici i koja je poslovnu godinu završila s više od 100 milijuna kuna dobiti. Tu je investicija AAT Aerotherme u Draškovcu čija je sveobuhvatna vrijednost procijenjena na oko 150 milijuna eura, ali i tvrtke Brodska montaža, koja u Svetom Martinu na Muri proizvodi dijelove za jahte te ih plasira u središte tvornice, u Dalmaciju, u Trogir."

Župan tvrdi da su oni su samo dio investitora i jedne od mnogobrojnih tvrtki koje shvaćaju da proizvodnja može biti u tržištu, inovacijama, novim tehnologijama i izvozno orijentirano prilagođenom Međimurju, odakle se finalni proizvod može plasirati u sjedišta diljem Europe. "To je način na koji vodimo politiku u našoj županiji i put kojim želimo da se kreće cijela Hrvatska. Uštede i razvoj se ne postižu, kako se često puta navodi, preustrojem ili velikim reformama, nego racionalizacijom javnog sektora što mi i činimo. Svaki posao koji je pred nama predstavlja novi izazov i nove potencijale te upravo zbog toga moramo zajednički raditi na boljoj poslovnoj klimi u Hrvatskoj te pozivam da se preslika primjeri dobre prakse iz uspješnijih krajeva Hrvatske i uspješnih tvrtki, u one manje uspješne, s ciljem maksimalne efikasnosti i racionalnosti", navodi međimurski župan Matija Posavec. 

 

11,6milijardi

kuna prihoda ostvarile su 2014. tvrtke koje su predale izvješća

Poduzetničko okruženje
Službena statistika kaže da u Međimurskoj županiji trenutno posluje 6559 poslovnih subjekata. Prema analizi konzultantske kuće Bisnode, lani je bilo osnovano 458 tvrtki, dok je istovremeno bilo ugašeno 419.Branimir Kovačić, viši financijski analitičar Bisnodea, pojašnajva da su prošle godine međimurske tvrtke zabilježile 698 ulazaka, te 561 izlazak iz blokade. Trenutno je 455 poslovnih subjekata u blokadi. Također, u Međimurskoj županiji u postupku stečaja nalazi se 70 subjekata, među kojima je kod njih 44 stečajni postupak pokrenut tijekom 2015. godine.

 

25.778zaposlenih

imale su 2014. tvrtke koje su predale financijska izvješća

U fazi predstečaja su 243 tvrtke. Među poreznim dužnicima nalazi se 67 subjekata, a 135 ih se nalazi na listi neisplatitelja plaća. Među svim poslovnim subjektima u ovoj županiji, ukupno ih je 2863 ili 43,6% predalo godišnje financijsko izvješće u javni registar za 2014. godinu. Oni su u 2014. godini kumulativno ostvarili 11,6 milijardi kuna prihoda, a kumulativna neto dobit iznosila je 320 milijuna kuna. Ta poduzeća ukupno su zapošljavala 25.778 osoba, što predstavlja prosjek od devet zaposlenika po poduzeću.

 

72posto

zaprimljenih predmeta legalizacije je u Međimurju uspješno riješeno

Izvoz je iznosio 3,56 milijardi kuna, dok su analizirana poduzeća investirala ukupno 576 milijuna kuna tijekom 2014. godine. U usporedbi sa ukupnim rezultatima na nacionalnoj razini, Međimurska županija imala je 2,6% udjela među poduzećima koja su predala godišnje financijsko izvješće. U ostvarenim prihodima na razini cijelog gospodarstva, poduzeća iz ove županije sudjelovala su sa 1,9% udjela. 

Komentirajte prvi

New Report

Close