Lanjska dobit poduzetnika nadmašila 2015. za 235 posto

Autor: Marija Brnić , 10. kolovoz 2017. u 07:43
U podatke nisu ukalkulirani i rezultati tvrtki Agrokora, budući da je za prošlu godinu od njih 35 financijska izvješća podnijelo samo njih osam/ FOTOLIA

Vodećih 10 dobitnika je zaslužno za 15 posto ukupno ostvarene dobiti u prošloj godini.

Prošla poslovna godina dosad je najprofitabilnija za hrvatske poduzetnike od početka gospodarske krize. Iz analize Fine koja je uspoređivala podatke iz Registra godišnjih financijskih izvještaja, poduzetnici obveznici poreza na dobit oporavljali su se proteklih godina, nakon 2010. u kojoj su nakon podvlačenja crte imali konsolidirani gubitak, i to u iznosu od ukupno 1,7 milijardi kuna, a lani su ostvarili rekordnu konsolidiranu dobit od 24 milijarde kuna.

Veličinu skoka ukupne dobiti u prošloj godini ilustrira podatak od gotovo 235 posto rasta naspram također poboljšanog rezultata u 2015. Međutim, valja napomenuti i da u ove podatke nisu ukalkulirani i rezultati tvrtki iz sustava Agrokora, budući da je za prošlu godinu od njih 35 financijska izvješća podnijelo samo njih osam, pa je izgledno da će se u dogledno vrijeme i ove brojke korigirati.  

Sama rang ljestvica vodećih hrvatskih kompanijskih dobitaša ponešto je izmijenjena u 2016., i to ponajviše zbog toga što je u usponu na lidersko mjesto u 2015., osim dobrih poslovnih rezultata, rovinjskom Adrisu pomogla i realizirana prodaja Tvornice duhana Rovinj BAT-u. Adris više nije u samom vrhu ovog društva, a na dobitaški tron u prošloj godini uspeo se HEP, s ostvarenih 1,3 milijarde kuna neto dobiti.

Godinu ranije HEP je bio drugorangirani dobitaš. Na listi glavnih dobitaša u generaciji 2016. HEP je inače i jedini čija neto dobit prelazi milijardu kuna, jer drugorangirani Hrvatski Telekom bilježi dobit u iznosu od 908,8 milijuna kuna, a slijedi ga HEP – Operator distribucijskog sustava sa 667,1 milijun kuna. Među vodećima na lanjskom dobitničkom poretku su i Autocesta Rijeka-Zagreb, s dobiti od 589,7 milijuna kuna, te Pliva (555 milijuna kuna), HEP-Proizvodnja (428 milijuna kuna), HS Produkt (378 milijuna kuna), Valamar Riviera (337 milijuna kuna), Jadranski naftovod (291 milijuna kuna) i Hrvatski operator prijenosnog sustava (272 milijuna kuna).

Vodećih deset dobitnika inače je zaslužno i za 15 posto ukupno ostvarene dobiti u prošloj godini, što pokazuje da i dalje velik utjecaj na poslovanje gospodarstva ima relativno mali broj poduzetnika. Finini podaci pokazuju i da je vodećih 100 kompanija ostvarilo 37 posto ukupne dobiti poduzetnika u 2016. godini.

Komentirajte prvi

New Report

Close