Kuriju novcem EU uredili u hotel

Autor: Marta Duić , 26. srpanj 2016. u 11:48
Troškovi obnove kurije Janković iznosili su desetak milijuna kuna

Objektom upravlja trgovačko društvo Terra Slavonica, čiji je osnivač Županija. Hotel ima 18 soba, konferencijsku dvoranu…

Kurija Janković u selu Kapela Dvor nedaleko od Virovitice, sagrađena početkom 19. stoljeća, obnovljena je zahvaljujući fondovima Europske unije. Troškovi obnove, rekonstrukcije i opremanja iznosili su približno deset milijuna kuna.

Kurija je kontinuirano imala namjenu, u jednom razdoblju bila je škola za djecu iz obližnjih sela, a danas, nakon obnove, postala je hotel. Priča je počela kad je Virovitičko-podravska županija 2012. kupila kuriju i odlučila se na obnovu novcem europskih fondova 2013.-2020.  Paralelno s obnovom, tijekom 2014. u toj županiji  provedena su dva projekta usmjerena na razvoj cikloturističke ponude. Projekti Doživite i uživajte u Dravskoj nizini biciklom (Drava4Enjoy) i Razvoj biciklističkih ruta u svrhu promocije biciklističkog turizma na području Somogy županije i Virovitičko-podravske županije (Bicycle routes along Drava), čiji su inicijatori i nositelji bili Virovitičko-podravska županija i Mađarske vode Južnog Zadunavlja, a partneri u realizaciji Vidra, agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, Hrvatske vode Osijek te Županija Somogy i Grad Szentlorinc iz Mađarske.

Projekti su sufinancirani iz IPA prekograničnog programa Mađarska – Hrvatska 2007.-2013., a njihova je ukupna vrijednost 3.850.164 eura, od čega je 2.080.100 eura utrošeno za njihovu realizaciju na području Virovitičko-podravske županije. Realizacija projekata u toj županiji rezultirala je uspostavom mreže od 535 km označenih biciklističkih staza koje su podijeljene u 13 tematskih ruta. Dio tih ruta odnosi se na fizički nastavak dviju poznatih međunarodnih biciklističkih ruta, Dravska i EuroVelo 13, Ruta željezne zavjese u dužini od 111 km. Realizacijom projekata potpuno je obnovljena i kurija Janković, a radove na obnovi i rekonstrukciji građevine izvela je tvrtka Cip iz Virovitice.

"Virovitičko-podravska županija ugovorom je objekt povjerila na upravljanje trgovačkom društvu Terra Slavonica, čiji je i osnivač. Od 13. svibnja 2016., temeljem privremenog rješenja o kategorizaciji, objekt posluje pod nazivom Hotel Kurija Janković, a cilj je u najkraćem vremenu ispuniti dodatne uvjete za kategoriju hotel baština i četiri zvjezdice. Hotel trenutačno raspolaže sa 18 komfornih dvokrevetnih soba, a gostima su na raspolaganju caffe bar, restoran, soba za sastanke, konferencijska dvorana i suvenirnica", objasnila nam je Martina Jakelić, direktorica turističkog ureda Virovitičko-podravske županije.

Unutarnje opremanje hotela izvela je tvrtka Toka promet iz Iloka, a planira se i dodatno obogaćivanje ponude hotela. Prve goste hotel je primio 16. svibnja, a kako u toj županiji posluje samo 38 smještajnih objekata, hotel ima svijetlu budućnost. "Proširenje predviđa vinski bar s ponudom vina vinogorja Virovitičko-podravske županije i vrt leptira sa šetnicom u dijelu perivoja, wellness te sadržaje za cikloturiste, poput spremišta i radionice za bicikle", najavljuje Martina Jakelić. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Privatnik ne može dobiti novac za uređenje zaštićenih objekata .

Županije JAČAJU. Mora se nahraniti sav birokratki aparat koji je na njihovo Proračunu.
Obnavljaju objekte državnim novcem – a onda DAJU U ZAKUP – na dogovorene načine i cijene
po dogovoru …….kome i kako…….provjerite širom Hrvatske.

New Report

Close