Kreće najveći izbor u svijetu biznisa, završnica početkom prosinca

Autor: Poslovni dnevnik , 16. listopad 2018. u 22:01
Prošlogodišnji laureati s premijerom Andrejom Plenkovićem i vodstvom Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika/Goran Stanzl/PIXSELL

Kriterij za laureate je da njihovo poslovanje presudno utječe na gospodarska kretanja u zemlji, ali isto tako da mijenja ustaljenu gospodarsku i društvenu klimu u Hrvatskoj.

Hrvatski gospodarstvenici, unatoč često negativnom i nepoticajnom političkom i društvenom okruženju, promotori su izvrsnosti, inovacija i uspješnih poslovnih pothvata. 

To je bio jedan od glavnih razloga da Večernji list i Poslovni dnevnik, kao najrelevantniji medijski brendovi s dugogodišnjom tradicijom, također svjesni svoje uloge u društvu, prije dvije godine pokrenu izbor Gospodarstvenika i Gospodarskog događaja godine. Na ovaj način želi se, kako pojašnjava Mislav Šimatović, zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista, umjesto na političare i politička zbivanja, interes javnosti preusmjeriti na gospodarstvo i gospodarstvenike. 

Promotori izvrsnosti
"Isticanjem pozitivnih primjera kao što su izvrsnost u poslovanju, izvozni uspjeh, otvaranje novih pogona, a samim time i radnih mjesta, želi se otvoriti novi pogled na život u Hrvatskoj. Gospodarstveni uspjesi poticaj su i za niz malih i srednjih poduzetnika te poruka mladima da ne napuštaju Hrvatsku, a što je unatrag nekoliko godina posebno bolna tema", kazao je Šimatović. 

Stručni žiri sastavljen od vodećih hrvatskih novinara i urednika koji prate gospodarstvo, kao i predstavnika stručne i znanstvene javnosti, jamac je izvrsnosti i snage ovog izbora. Večernji list i Poslovni dnevnik kroz sve svoje platforme učinili su ovaj izbor dostupnim najširoj društvenoj zajednici, a samim time postati i promotor izvrsnosti i uspješnosti. 

 

1-5 ocjene

su kojima će stručni žiri vrednovati kandidate odnosno događaje

Završnica ovog projekta bit će početkom prosinca kada će se dobitnicima dodjeljivati nagrade u četiri kategorije.  Najprestižnija nagrada u poslovnom sektoru svakako će biti ona za gospodarstvenika godine kojeg će odabrati stručni žiri na temelju objektivnih kriterija. Na isti će način biti odabran i gospodarski događaj godine. Istovjetne nagrade dodjeljivat će se u izboru čitatelja Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika što će manje ovisiti o stvarnim poslovnim pokazateljima, a puno više biti pokazatelj ugleda koji pojedina kompanija uživa u javnosti. 

Svi čitatelji koji budu sudjelovali u glasovanju svojom će participacijom imati mogućnost osvojiti vrijedne nagrade.  Kriterij za laureate bit će da njihovo poslovanje, ili utjecaj na gospodarstvo, presudno utječe na gospodarska kretanja u zemlji, ali isto tako da mijenja ustaljenu gospodarsku i društvenu klimu. Osnovni su kriteriji: izvrsnost u poslovanju, natprosječni poslovni rezultati, uspješan investicijski projekt, otvaranje novih radnih mjesta te izvozni uspjeh. 

Odlučuje žiri, ali i čitatelji
Izbor će se provesti tako da će svaki član stručnog žirija predložiti po pet gospodarstvenika i pet gospodarskih događaja koji su obilježili godinu i to tako da se na obje liste osobe i događaji vrednuju ocjenom od jedan do pet. Oni s najviše bodova u konačnici će biti proglašeni pobjednicima.  Pet gospodarstvenika i pet događaja s najviše osvojenih bodova istodobno će biti ponuđeni i čitateljima Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika na glasanje.

Oni s najviše glasova ponijet će titulu Gospodarstvenika, odnosno Gospodarskog događaja godine prema izboru čitatelja Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika.  U prvom izboru, 2016. godine, za gospodarstvenika godine izabran je Ante Vlahović iz Adrisa, a zanimljivo je da su ga u odvojenim postupcima za laureata izabrali i čitatelji i stručni žiri. Prošle je godine titulu najboljeg po izboru čitatelja ponio Željko Kukurin, čelnik turističke tvrtke Valamar, dok je stručni žiri gospodarstvenikom godine proglasio inovatora i predvodnika e-mobilnosti Matu Rimca.

Prošlu je godinu obilježila kriza koncerna Agrokor, ali i rekordna turistička sezona, pad javnog duga i stabilnije javne financije s najmanjim deficitom proračuna od pretkriznih vremena. Čitatelji su odlučili da je najvažniji gospodarski događaj 2017. godine odobrenje novca EU za Pelješki most, a stručni žiri je za događaj godine izabrao donošenje i provedbu Zakona o postupku izvanredne uprave. 

Ostanak u Hrvatskoj
Tom su prilikom Mate Rimac i Željko Kukurin istaknuli želju za daljnjim investiranjem. Nakon rekordne turističke sezone i čak 900 milijuna kuna ulaganja u povećanje kvalitete objekata, Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamara, istaknuo je da nagradu prima i u ime cijelog turizma, koji je velik pokretač gospodarskih promjena, investitor i izvoznik. Gospodarstvenik 2017. po izboru žirija Večernjeg lista, Mate Rimac, istaknuo je da želi ostati u Hrvatskoj. "Želim razviti najbolji mogući proizvod i vrhunsko radno okruženje. Otvorili smo stotinu radnih mjesta, želim zadržati mlade ljude i zaposliti nove. Već sad zapošljavamo 16 stručnjaka iz cijelog svijeta", kazao je Rimac.

Komentirajte prvi

New Report

Close