Karika koja spaja gospodarstvo i znanost

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 14. studeni 2017. u 22:00
Učenici škole Ruđer Bošković obilaze kompaniju

Studenti stečena znanja iz Ljetnog kampa ENT-a primjenjuju u razvoju tehnološki naprednih proizvoda i rješenja, ali i u razradi potpuno novih ideja.

Za tvrtku Ericsson Nikola Tesla društvena odgovornost nije dodatak poslovanju ili neki zasebni projekt, već strateški koncept dugoročnog održivog razvoja, riječi su kojima je direktorica marketinga, komunikacija i društvene odgovornosti ENT-a Snježana Bahtijari komentirala lanjske rezultate Indeksa društveno odgovornog poslovanja hrvatskih poduzeća.

Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj (HRPSOR) i Hrvatska gospodarska komora (HGK) ovu su kompaniju nagradili kao pozitivan primjer u kategoriji velikog poduzeća koje dosljedno provodi načela DOP-a.  "Brojni projekti koje smo uspješno implementirali imali su za cilj unaprjeđenje odnosa sa zaposlenicima, dioničarima, kupcima i partnerima te zajednicom. Posebno bismo istaknuli aktivnosti i projekte usmjerene prema najmlađoj i najstarijoj populaciji u društvu. To su Ljetni kamp ENT-a koji spada u sam vrh suradnje gospodarstva i znanstvene zajednice. Tijekom dosadašnjih 17 izdanja, u suradnji s fakultetima FER iz Zagreba, FESB iz Splita  suradnja se proširila na 20 različitih fakulteta iz zemlje i inozemstva.

Studenti stečena znanja primjenjuju u razvoju tehnološki naprednih proizvoda i rješenja, ali i u razradi potpuno novih ideja", pojasnila je. Saznali smo da i da je sudjelovalo 70 studenata sa 16 različitih fakulteta iz Hrvatske, Velike Britanije te BiH. Oni su uz pomoć 50 mentora, timski radili na 24 projekta u područjima interneta stvari, industrije i društva, virtualne stvarnosti te na inovativnom korištenju velikih podataka te istraživačkih alata.  Navela je i program otvorenih vrata, usmjeren na učeničku populaciju i širu zajednicu kojima žele pokazati velike mogućnosti profesionalnog razvoja ako svoje obrazovanje usmjere u STEM područja.

Tu su i radionice umreženog društva za školarce koje provode u suradnji s I. tehničkom školom s ciljem poticanja učenika da svoje znanje nadograđuju u STEM područjima.  Računa u kompaniji vode i o starijim građanima, pa su tako u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem i Gradskim društvom Crvenog križa njihovi stručnjaci imali aktivnu ulogu upravo u tim radionicama informatičkog opismenjavanja. "Sudionicima radionica donirali smo tablete te posebno pripremljen priručnik kako bi i kasnije samostalno mogli utvrditi znanje koje su stekli.

Uz to, ponosni smo i na projekt Let's Talk koji omogućava otvorenu komunikaciju sa studentima završne godine tehničkih fakulteta s ciljem njihovog upoznavanja s kompanijom, poslovima u R&D centru i njihove bolje pripreme za tržište rada. Pomažemo uređenju radnih prostora škola i vrtića, pa je naša kompanija donacijom namještaja unaprijedila kvalitetu boravka i rada u čak 15 ustanova: vrtića, osnovnih i srednjih škola iz Lipika, Kumrovca, Tuhlja, Zagreba. Tom akcijom pokazujemo socijalnu osjetljivost, ali i ekološku osviještenost jer potičemo odgovorno korištenje resursa", poručila je Bahtijari. 

Komentirajte prvi

New Report

Close