Kako komentirate podatak da su investicije u Hrvatskoj pale za trećinu u posljednjih pet godina?

Autor: Darko Bičak , 11. rujan 2014. u 22:00
Aleksandar Andrić, Puratos Konding

Aleksandar Andrić razloge tome vidi u izostanku javnih investicija i smanjenom interesu stranog kapitala.

To je, prije svega, uzrokovano izostankom javnih investicija i smanjenim interesom stranog kapitala.

Jasno je da država želi što više smanjiti državni deficit i spasiti proračun te se vrlo rijetko odlučuje na nove investicije. S druge strane, imam dojam da privatni sektor ulaže isto, ili čak i više. Konkretno u mojem sektoru, ugostiteljstvu i turizmu, zadnjih godina sve je više investicija u obnovu postojećih kapaciteta ili izgradnju novih, a za očekivati je da će se taj trend nastaviti i u narednom razdoblju. 

Gdje vidite razlog za manji interes stranih investitora za Hrvatsku?
Mi smo malo tržište, a trend je da se poslije globalne krize globalne tvrtke više okreću velikim tržištima u razvoju. Tu je i činjenica da smo mi ušli u Europsku uniju. Činjenica da smo malo tržište, a k tome dio jedinstvenog EU tržišta, dovela je do potrebe za smanjenim ulaganjima jer sada mnoge multinacionalne kompanije mogu Hrvatsku pokrivati, logistički ili na neki drugi način, iz svojih kapaciteta u susjednim zemljama. Vjerojatno će doći do rasta stranih ulagača, ali samo u nekim specifičnim sektorima.    

Očekujete li da će se pad ulaganja nastaviti ili da će ipak doći do oporavka?
Za očekivati je da će u narednom razdoblju doći do oporavka investicija. Teško je očekivati da će se u nekom kraćem razdoblju vratiti brojke od prije pet godina, no razlog za to je što je većinu tadašnjih investicija činila građevina, i to često javna ulaganja. Sigurno će biti interesa i značajnih investicija u sektorima turizma, prehrambene industrije te energetike. Smatram da će se tu uglavnom raditi o privatnim investicijama. S vremenom bi se donekle mogla oporaviti i građevina. 

Komentirajte prvi

New Report

Close