Jednostavne, ali učinkovite mjere zaštite od požara

Autor: Promo , 06. lipanj 2017. u 11:32
Foto: foto press

Prema izvješću Vatrogasnog operativnog središta Državne uprave za zaštitu i spašavanje, gotovo 30% svih požara u proteklih godinu i pol bili su požari kuća, stanova, vikendica, apartmana ili drugih stambenih i poslovnih objekata.

Dolaskom ljeta i početkom turističke sezone, nažalost, počinje i neželjena požarna sezona. Gotovo svake godine svjedočimo katastrofalnim požarima otvorenih prostora na kontinentu, a naročito u priobalju i na otocima. I dok se vatrogasne službe pripremaju za izazovne ljetne dane i brojne intervencije, i mi bismo trebali posvetiti pažnju opasnosti od požara te poduzeti sve mjere da ih svedemo na minimum.

Prema izvješću Vatrogasnog operativnog središta Državne uprave za zaštitu i spašavanje, gotovo 30% svih požara u proteklih godinu i pol bili su požari kuća, stanova, vikendica, apartmana ili drugih stambenih i poslovnih objekata.

Ovi podaci navode na razmišljanje o sigurnosti doma koji mnogi uzimaju zdravo za gotovo. Naime, o sigurnosti doma mnogi od nas počinju razmišljati tek nakon svjedočanstva nemilosrdnoj pojavi poput požara, koji u svega nekoliko minuta može progutati sav naš napor i nastojanje da osnujemo dom. Kako bismo povećali šanse da svoj dom ostane sigurno i zaštićeno mjesto, donosimo nekoliko jednostavnih, ali učinkovitih mjera zaštite od požara.

Savjeti i preporuke za sigurniji dom

Prije svega, preporučamo redovito održavanje svih vrsta peći i njihovo propisno spajanje na dimovodne kanale koji moraju biti nepropusni za plinove i iskre.

Redovito čišćenje dimnjaka smanjuje opasnost za nastajanje požara i eksplozije, stoga kad vam dimnjačari pozvone na vrata dočekajte ih s osmjehom na licu, jer oni su tu zbog vaše sigurnosti.

Nadalje, održavajte električne i plinske instalacije u ispravnom stanju, što podrazumijeva pravovremenu zamjenu istrošenih ili oštećenih kablova na vašim kućanskim aparatima te čestu provjeru plinskih instalacija u kuhinji i kupaonici. Ukoliko osjećate miris plina po dolasku u stan ne palite svjetlo ili šibice, već zatvorite dovod plina i provjetrite prostoriju otvaranjem vrata i prozora.

Glačalo za rublje, naočigled bezazleno, uzročnik je brojnih nezgoda u kućanstvu, a zbog svoje tehnologije grijača, kao izvor visoke temperature može vrlo lako prouzročiti požar. Stoga, po završetku korištenja svoje glačalo uvijek ištekajte od izvora električne struje. Opuške od cigareta i pepeo ni u kojem slučaju ne odlažite u koš za raznovrsni otpad dok niste sigurni da ne postoji opasnost od zapaljenja.

Velik broj opasnosti vreba i u kuhinji. Uz velik broj lako zapaljivih sastojaka, poput ulja i masti, koje u trenutku nepažnje mogu planuti i zapaliti kuhinjske elemente, kuhinja predstavlja najrizičniju prostoriju u domu kad je požar u pitanju.

Prevencija od požara ne predstavlja zahtjevan i kompleksan postupak, već niz jednostavnih i praktičnih mjera koje, ako ih se dosljedno pridržavate, mogu poboljšati sigurnost vašeg doma.

Adekvatna prevencija i zaštita od čak 16 rizika!

Preventivnim aktivnostima možete podići razinu sigurnosti svog doma, no upitno je hoćete li se osjećati apsolutno sigurnim. Činjenica je da je vaš dom, kuća ili stan, sa svim vrijednostima i uspomenama, svakodnevno izložen brojnim vidljivim i nevidljivim prijetnjama. Pritom, požar je tek jedna od opasnosti koje prijete vašem domu. Tu su i poplava, izljevi vode iz vodovodnih i kanalizacijskih cijevi, oluja, tuča, eksplozije te brojni drugi rizici. Imajući na umu sve izazove i prijetnje koje svakodnevno vrebaju nad vašim domom, Croatia Osiguranje nudi rješenje – policu kojom možete osigurati svoj dom i sve stvari u njemu. Također, ukoliko svoju policu Croatia Imovine ugovorite do 31. srpnja, svoj ćete dom osigurati od čak 16 različitih rizika po cijeni police koja pokriva manji broj rizika. Više informacija o Croatia Imovini možete saznati pozivom na 0800 1884 ili na www.crosig.hr

New Report

Close