Izabran novi EY Svjetski poduzetnik godine, Hrvatsku na izboru predstavljao trojac iz Algebre

Autor: Poslovni.hr , 11. lipanj 2021. u 13:22

JungJin SEO, osnivač i vlasnik biofarmaceutske tvrtke Celltrion, novi je EY Svjetski poduzetnik godine. JungJin je prestižnu titulu osvojio u konkurenciji 45 nacionalnih pobjednika iz 38 zemalja svijeta među kojima se nalazio i hrvatski predstavnik.

O snazi i značaju poduzetnika koji su ove godine sudjelovali u svjetskom izboru govore i njihovi kombinirani prihodi od 20,2 milijarde dolara te ukupno 148.950 zaposlenih u njihovim tvrtkama. Drugu godinu zaredom završnica najprestižnijeg svjetskog programa nagrađivanja poduzetnika održala se online i putem prijenosa na globalnom TV kanalu CNBC, a hrvatski predstavnici u program su se uključili izravno iz Zagreba.

Hrvatsku i domaće poduzetništvo na ovogodišnjoj svjetskoj smotri najuspješnijih predstavljali su Hrvoje Josip Balen, Mislav Balković i Tomislav Dominković, čelni ljudi tvrtke Algebra. Ovaj trojac mjesto na svjetskoj završnici osigurao je nakon osvajanja nagrade hrvatskog EY Poduzetnika godine koja je održana u studenom protekle godine.
Ovogodišnji pobjednik, JungJin SEO znao je vrlo malo o znanosti prije nego što je 2003. osnovao tvrtku za biofarmaceutske proizvode. Nakon što je čuo kako znanstvenik govori o budućnosti medicine napustio je posao u automobilskoj industriji te u dobi od 45 godina osnovao je Celltrion. Danas je Celltrion globalna farmaceutska tvrtka koja razvija revolucionarne lijekove za liječenje raka, autoimunih bolesti i COVID-19 vrijedna više milijardi dolara.

JungJin vjeruje da je farmaceutska industrija dužna djelovati u interesu društva i svakog pojedinca, a naročito u razdoblju krize. Vođen tom idejom Celltrion predvodi istraživanja i korištenje antitijela u liječenju COVID-a 19, tretman koji je i službeno odobren za uporabu u Južnoj Koreji u veljači 2021. JungJin, tako strastven oko zaustavljanja pandemije i pomoći društvu, tretman antitijelima nudi svojim sunarodnjacima po proizvodnoj cijeni.
Slika iz Hrvatske otišla u zemlje diljem svijeta

Uživo iz Zagreba svjetsku završnicu su uz hrvatske kandidate, organizatore i sponzore pratili i Nenad Bakić, Saša Cvetojević te dosadašnji pobjednici Alan Sumina, Đuro Horvat, Mate Rimac i Silvije Kutić, koji na čelu s predsjednikom Uprave Atlantic Grupe Emilom Tedeschijem čine žiri hrvatskog izdanja programa.

„Razgovor sa žirijem uoči svjetske završnice bilo je zaista zanimljivo iskustvo, a pričali smo o održivom razvoju i utjecaju koji obrazovanje ima na sve sfere gospodarstva i društva. Sama nominacija, a zatim i pobjeda u nacionalnom programu doprinijele su afirmaciji obrazovanja kao djelatnosti u kojoj se može biti poduzetan. Obrazovanje se kod nas još uvijek smatra državnim poslom, naime preko 90% obrazovanja je državno pa je biti privatnik u obrazovanju samo po sebi neobično, a zatim još biti poduzetan i uspješan je dodatno zanimljivo. Nagrada EY Poduzetnik godine potvrdila je da netko taj naš trud, ideju i uspjeh vidi, vrednuje i promiče“, rekao je Mislav Balković iz Algebre.
Podsjetimo, navedeni trojac izabran je za hrvatskog EY Poduzetnika godine u nikada brojnijoj konkurenciji od 55 kandidata iz 40 tvrtki. Algebra je danas najznačajniji obrazovni partner kompanija kao što su Microsoft, Google, Oracle, Cisco, Adobe, Red Hat, VMware i mnoge druge, a ujedno je i istaknuta članica brojnih eminentnih akademskih inicijativa. Usmjereni su na visoko obrazovanje preddiplomske i diplomske razine, cjeloživotno obrazovanje te korporativna školovanja. Kroz 21 godinu postojanja obrazovne programe raznih vrsta u Algebri je završilo više od 120.000 ljudi, a godišnje različite smjerove i studije upiše 15.000 polaznika svih dobnih skupina.
Proglašenjem JungJina EY Svjetskim poduzetnikom godine završen je dvadeset i prvi po redu ciklus programa, a svi zainteresirani koji znaju za uspješnu poduzetničku priču ili smatraju da bi poduzetnik iz njihove okoline bio idealan kandidat za nagradu, mogu ga predložiti putem službene web stranice programa EY Poduzetnik godine za sudjelovanje u idućem nacionalnom programu.

Komentirajte prvi

New Report

Close